Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2016
Mislim, da ima Zuf česen, ki se ne da spletati v kite. ker je tudi Anka taka, jo jaz za sušenje pripravim tako, da snope česnov povežem z vrvico in obesim na letve. Ne odstranim nič, ker ne vem, ali med sušenjem koreninice in steblo kaj sodelujejo ali ne. Po sušenju pa z glavic očistim zunanjo ovojico, korenine in vse steblo, ter glavice razporedim v gajbice.
Glede sušenja na soncu pa sem enkrat čitala, da to za česen ni priporočljivo, ker meso porumeni. Vendar se to verjetno zgodi pri daljšem izpostavljanju soncu.
Zuf, jaz bi česen vseeno obesila in sušila kot po navadi._________________naredimo svet lepši
Glede sušenja na soncu pa sem enkrat čitala, da to za česen ni priporočljivo, ker meso porumeni. Vendar se to verjetno zgodi pri daljšem izpostavljanju soncu.
Zuf, jaz bi česen vseeno obesila in sušila kot po navadi._________________naredimo svet lepši
jaz česen in čebulo sušim kakšna 2-3 dni v polsenci tukaj v I. včasih tudi na polnem soncu. česen nič ne porjavi enako kot čebuli ni nič narobe. v polsenci se mi zdi vseeno boljše.
zuf a bova skupaj jokala glede ćesna, namreč tudi pri meni je letos bil mogočno napaden z rjo in je mičkan, da je joj. lanskega imam še pol kite in je jedrnat in nič ne raste. soseda mi je odstopila eno kitko, da bom imela vsaj za sejat letos novembra (namreč predlani sem jaz njej dala 1m česna). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
zuf a bova skupaj jokala glede ćesna, namreč tudi pri meni je letos bil mogočno napaden z rjo in je mičkan, da je joj. lanskega imam še pol kite in je jedrnat in nič ne raste. soseda mi je odstopila eno kitko, da bom imela vsaj za sejat letos novembra (namreč predlani sem jaz njej dala 1m česna). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Hvala vam! Res je, Anko imam in ne gre spletati kit.
Kaj pa je fora sušenja s steblom? A gre še kaj hranil oziroma snovi v glave. Še dodatno dozori?
Ali pa morda glih obratno, da se česen skozi odrezano steblo izsuši in je zato bolje pustit?
Kakšne pa imate kriterije za semenski material, ki ga izbirate iz "jedilnega" česna? Izberete največje glave ali tiste vmes, morda najmanjše?
voda, jaz sem se že zjokal kolikor je šlo!
Ja, tudi meni ga je rja zelo hitro napadla.
Na srečo sem sadil Anko in je sedaj česen normalne velikosti, ampak to je za Anko polom.
Kaj pa je fora sušenja s steblom? A gre še kaj hranil oziroma snovi v glave. Še dodatno dozori?
Ali pa morda glih obratno, da se česen skozi odrezano steblo izsuši in je zato bolje pustit?
Kakšne pa imate kriterije za semenski material, ki ga izbirate iz "jedilnega" česna? Izberete največje glave ali tiste vmes, morda najmanjše?
voda, jaz sem se že zjokal kolikor je šlo!
Ja, tudi meni ga je rja zelo hitro napadla.
Na srečo sem sadil Anko in je sedaj česen normalne velikosti, ampak to je za Anko polom.
Zuf, daj no, saj ni vse v velikosti. Za tolažbo ti lahko povem, da se manjše glavice bolje držijo kot velike.
Verjetno bom letos morala saditi nekaj "jedilnega" česna. Verjetno bom izbrala srednje velike glavice.
Kar se tiče sušenja, povsod priporočajo sušenje s stebli/listi vred. Strokovnega ozadja ne poznam, zdi se mi pa bolj naravno. Moja soseda na njivi, starejša gospa, pa ga takoj povsem olupi (da se vidijo stroki), splete v kite in obesi v senco. Pravi, da je tako počeja že njena mama, pa babica. Zdaj pa bodi pameten...._________________naredimo svet lepši
Verjetno bom letos morala saditi nekaj "jedilnega" česna. Verjetno bom izbrala srednje velike glavice.
Kar se tiče sušenja, povsod priporočajo sušenje s stebli/listi vred. Strokovnega ozadja ne poznam, zdi se mi pa bolj naravno. Moja soseda na njivi, starejša gospa, pa ga takoj povsem olupi (da se vidijo stroki), splete v kite in obesi v senco. Pravi, da je tako počeja že njena mama, pa babica. Zdaj pa bodi pameten...._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Kar se tiče sušenja, povsod priporočajo sušenje s stebli/listi vred. Strokovnega ozadja ne poznam, zdi se mi pa bolj naravno. Moja soseda na njivi, starejša gospa, pa ga takoj povsem olupi (da se vidijo stroki), splete v kite in obesi v senco. Pravi, da je tako počeja že njena mama, pa babica. Zdaj pa bodi pameten.... |
Razlika je med zimskim česnom (ki ima trda stebla), tega tako ali tako ne moremo plesti v kite. Njegova stebla so sočna, sušijo se počasi. Ko pustimo pravočasno pobran česen s koreninami in steblom, počasi pozori, transport snovi rastlina preusmeri v vitalne dele, ki ji zagotavljajo naslednjo generacijo (v tem primeru v stroke).
Poletni česen, ki ima mehka stebla (ki to pravzaprav niso, gre le za dele listov), bi, po moje lahko pustili bodisi s koreninami in celotnim zelenjem lepo pozoreti ali ga sčistili (ampak le, če je v primerno zreli fazi pobran, kar ona tvoja starejša soseda dobro pozna, brbr), tudi v tem primeru se bo lepo osušil in pozorel, saj so stebla še sveža. Je pa res, da premalo zrela, osušena stebla, ki bi jih spletli v trdno kito, povečajo možnost plesnenja, ker se v trdi kiti težko osušijo.
Evo, tako je pa moje mnenje, teoretično/praktično/po spominih iz mladosti, zapisano.
Gotovo pa za vsako sorto oz. obliko rasti obstaja vsaj en, lahko pa več, ustrezen način sušenja in skladiščenja.
Metuljc, ravno prav. Je že moja ga. spraševala zakaj ne bi porezali stebel in prihranili na prostoru.
Tako mimogrede, sem šele malo čez polovico pobranega. Na vrsti so večji primerki Anke in ves "Barjanc". Enostavno ni zneslo prej. Po vročini je to ubijalsko delo, zvečer ostane malo časa. Največ dela pa pravzaprav predstavlja pletje slaka in njegovih korenin. Poleg tega se na podoben način širi ena sorta trave, ki ima tudi pod in nadzemne poganjke dolge do 1 metra.
No, s pridelkom sem zaenkrat zadovoljen, čeprav so debeluhi še v zemlji. Listi so praktično vsi že suhi, stebla pa so še zelena.
Tako mimogrede, sem šele malo čez polovico pobranega. Na vrsti so večji primerki Anke in ves "Barjanc". Enostavno ni zneslo prej. Po vročini je to ubijalsko delo, zvečer ostane malo časa. Največ dela pa pravzaprav predstavlja pletje slaka in njegovih korenin. Poleg tega se na podoben način širi ena sorta trave, ki ima tudi pod in nadzemne poganjke dolge do 1 metra.
No, s pridelkom sem zaenkrat zadovoljen, čeprav so debeluhi še v zemlji. Listi so praktično vsi že suhi, stebla pa so še zelena.
No, pa sem mislil, da sem edini, ki mora grede prvo očistiti vsega kar ni česen, šele nato pa se lahko posvetim tistemu, kar je česen.
Letos je moj drobnejši. Sadil sem ga na površino, kjer še ni tako udelana in rodovitna zemlja. Sicer je bil razmeroma zdrav (večino se je posušil v zadnji vročini, rja pa je prijela le manjši del nasada) in sem malce upal na še kakšen teden vegetacije, a kot že rečeno. Zelenje je odjadralo na zadnjem vročinskem valu.
Po izkopu ga jaz ponavadi pustim nekaj časa na sušenju, nato pa ga očedim in prikrajšam stebla na cca 10 ali 15cm. Nikoli nisem opazil kakšnih težav.
Morda še to. Opažam da rastline, na katerih sem pustil cvetje za zarodne čebulčke ostajajo dalj časa zelene kot tiste, katerim jih porežem. Pa četudi je to le steblo. Ali je kaj podobnega opaziti tudi pri vas?
Letos je moj drobnejši. Sadil sem ga na površino, kjer še ni tako udelana in rodovitna zemlja. Sicer je bil razmeroma zdrav (večino se je posušil v zadnji vročini, rja pa je prijela le manjši del nasada) in sem malce upal na še kakšen teden vegetacije, a kot že rečeno. Zelenje je odjadralo na zadnjem vročinskem valu.
Po izkopu ga jaz ponavadi pustim nekaj časa na sušenju, nato pa ga očedim in prikrajšam stebla na cca 10 ali 15cm. Nikoli nisem opazil kakšnih težav.
Morda še to. Opažam da rastline, na katerih sem pustil cvetje za zarodne čebulčke ostajajo dalj časa zelene kot tiste, katerim jih porežem. Pa četudi je to le steblo. Ali je kaj podobnega opaziti tudi pri vas?
A ne, čiščenje plevela počnem sedaj sproti z izkopom. Drugače je nemogoče priti do korenin slaka in tiste trave.
Zarodnih čebulic ne puščam, tako da ne vem nič o razlikah. Sem in tja, sicer kakšna ostane, a nisem bil pozoren na razlike, pa tudi vzorec je premajhen.
Koliko časa sušiš predno porežeš stebla? Jaz cca. 3-4 tedne.
Zarodnih čebulic ne puščam, tako da ne vem nič o razlikah. Sem in tja, sicer kakšna ostane, a nisem bil pozoren na razlike, pa tudi vzorec je premajhen.
Koliko časa sušiš predno porežeš stebla? Jaz cca. 3-4 tedne.
Podobno kot ti, pač odvisno od situacije.
Če ne puščaš zarodnih, ali potem sadiš kar stroke?
Jaz vsako leto pravim, da tega ne bom več počel, pa na koncu vedno pustim nekaj cvetja.
Sem že omenjal, da so mi enoletni do sedaj vedno slabo naredili (drobčkeni), no letos so pa zastavili in jih ima precej kar stroke.
Če ne puščaš zarodnih, ali potem sadiš kar stroke?
Jaz vsako leto pravim, da tega ne bom več počel, pa na koncu vedno pustim nekaj cvetja.
Sem že omenjal, da so mi enoletni do sedaj vedno slabo naredili (drobčkeni), no letos so pa zastavili in jih ima precej kar stroke.