Stran 23 od 48

Objavljeno: Če Apr 16, 2015 11:04 pm
Napisal/-a lpmami
Pri nas - se pravi, pri mami - je rabarbara solidno velika, zelo odganja. Imam pa od lani nasušene rabarbarine liste, če bo potreba prej kot novi listi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Apr 17, 2015 12:28 pm
Napisal/-a živa
Ker si sama pridelam seme čebule in posledično čebulček, z muho nimam težav.
Kupljen čebulček sem lani poškropila z mlekom, mislim, da je pomagalo. Prijazna forumašica mi je podarila rabarbaro, ki pridno odganja, da bom kasneje škropila s čajem.

Če se čebulček pokrije s kopreno tako, da ni omogočen dostop muhe, potem je ne bo na čebulčku. ampak je treba popolnoma vse robove zadelati v zemljo, da res ni nikjer nobene luknjice, skozi katero bi muha priletela.

samo moje mnenje._________________Lp, Živa

Objavljeno: Po Jul 27, 2015 11:24 am
Napisal/-a brbr
Prejšnji teden sem pobrala letošnji pridelek čebule. Sadila sem Ptujsko rdečo, Belokranjsko in nekaj Tere. Pridelala sem srednje velike do drobne čebule. Vse so lepe in zdrave.
Je pa razlika v pridelku glede na sorto in sicer pri meni najlepše čebule naredi Belokranjka (to opažam že drugo leto), dočim Ptujka po številu večjih čebul krepko zaostaja. Tero sem sadila prvič iz kupljenega čebulčka in se na moji njivi v primerjavi z Belokranjko tudi ni posebno izkazala. Tako se mi zdi, da je Belokranjska čebula bolj primerna za s hranili revna tla (kar moja njivica gotovo je), kot ostali dve sorti. Zanima me, ali imate kakšne izkušnje glede povedanega.

Aja, pa še tole. Na vrtu sem letos prvič ubranila Majski srebrnjak pred čebulno muho s pomočjo rabarbarinega čaja. Tako z gotovostjo lahko potrdim, da čaj deluje. Izgleda tudi, da uniči tudi že odrasle bube (tiste zlato rjave), saj sem jih našla v pobrani čebuli in so bile nekako izsušene - ploščate in črne barve._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Jul 27, 2015 11:59 am
Napisal/-a rukola
slikca?

Objavljeno: Po Jul 27, 2015 12:28 pm
Napisal/-a brbr
Slikca česa? Če misliš posušene bube, je ni, žal Embarassed Zadnje čase nič ne fotografiram, ker ga aparat biksa. Verjetno kliče po novem..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Jul 27, 2015 12:28 pm
Napisal/-a lpmami
Bravo za rabarbarin čaj up Če že korenček ob prvem naletu čebulne muhe ne more nič Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 10:43 pm
Napisal/-a juglans
Čebula gnije. Ne zelo, ampak dovolj, da me skrbi kako bo.

Se da kaj storiti, ali pa jo naj raje kar hitro pojemo?

Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 11:41 pm
Napisal/-a Tiana
Lani sva z mami nekaj čebule, ki je takole jeseni bila že malo nagnita, očistili in nasekljali (samo negnile dele, se razume). Potem sva jo prepražili (na svinjski masti). Prepražili sva jo malo manj, kot bi jo drugače, če bi jo še isti moment uporabili za kuho. Nato sva jo dali v kozarce za vlaganje in v hladilnik. Mast je na vrhu naredila plast zaščite, da ni prišel kisik do čebule. Ko enkrat ta kozarec načneš jo je seveda fino čimprej porabit, drugače pa se nenačeti kozarci niso nič kvarili. Najbolje pa je bilo jo porabiti kar za kak golaž, je bil hitreje pripravljen.
Juglans, mogoče lahko vsaj nekaj rešiš na ta način, pa verjetno namesto svinjske masti bi podoben rezultat bil z rastlinskim oljem. Pač vzameš tisto, kar imaš pri roki ali ti bolj odgovarja. Seveda pa ne bo nadomestilo čebule, ki bi jo v jedi uporabil svežo.

Objavljeno: Ne Dec 13, 2015 11:56 am
Napisal/-a spacko
Letos bom gojil čebulo iz semena.Lahko gdo na kratko opiše pridelavo flanc z časovnim potekom?

Objavljeno: Ne Dec 13, 2015 12:14 pm
Napisal/-a muha
Preberi si prispevke od strani 11 dalje, je bilo že veliko napisanega o setvi in nadaljnjem gojenju čebule. Če ti še kaj ne bo jasno, vprašaj potem.