Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Breskev, nektarina - Prunus persica

Odgovori
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Na vikendu, ki je precej oddaljen od naseljenih delov, med gozdovi in travniki, imam os, sršenov na milijone...Breskve napadajo kot nore, cca. 2/3 je poškodovanih, breskve gnijejo in padajo dol. Ne obvladam situacije, kljub temu, da nastavljam vabe, tudi po 3 plastenke po drevesu, zanimivo, je to, da je ulov precej manjši, kot pri drugem sadovnjaku katerega imam doma v naselju. Opažam, da tudi jabolka že zdaj napadajo....
Prava borba je tole Sad
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Eno vprašanje, bom riskiral, da je neumno... Smile

Na tržnici sem kupil breskve, ki naj bi bile vinogradniške. Vendar sem potem videl, da imajo rumeno meso - ne bledo rumenkasto, intenzivno rumeno, tako kot recimo Redhaven, s katerim so tudi po okusu čisto primerljive. Velikost pa je res vinogradniška.

Je realno, da so to vendarle vinogradniške - jaz sicer doslej poznam samo bele in belo-rdečkaste - ali človek pač prodaja malokalibrske ostanke od raznih cepljenk?

Ker če so, bom seveda z veseljem posadil.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Težko je trditi kaj je in kaj ni vinogradniška breskev, ker že v osnovi niso dorečene specifike, oz. še bolje, da bi se te lastnosti širile primerljivo sortnim iz določenega in najbolj reprezentativnega primerka. (vegetativno razmn.)

Ampak po mojem mnenju to ne more biti vinogradniška b. Mimogrede, tudi sam imam en takšen primerek (rumeno meso) ki je celo zelo dobra.
Sem pa ravno pretekli teden dobil viške vinogradniške, ki so bile po izgledu mesa skladne, vendar so v segmetu okusnosti kompletno padle. Ni kisline, svežine, tudi sladkega ravno na spodnji meji, tako da ....

Na koncu ugotavljam, da se za dobro vinogradniško splača potruditi enako kot za vse ostale sortne, čeprav cepljenje nemalokrat izpade veliko bolj "neumno" početje, kot pa tvoje vprašanje. Wink

No ja, breskve so zagotovo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Naj zasučem cilj... Ni tako pomembno to, čemu se lahko zares reče vinogradniška breskev. Glavna zame zanimiva lastnost "vinogradniške" je to, da se je komaj prime kodravost ali da se zelo malo sekira zanjo, če se je tu in tam malo prime.

Torej zadošča, da posadim tole in potem že v prvem letu vidim, ali je kaj kodrlajsasto (če je primerno leto).

OK, še vedno je potem riziko, da se potem okoli 3./4. izkaže, da plodovi so pa krneki, ampak treba nekje začet.

Sicer čisto roko na srce še vedno mislim, da je človek pač našel način, kako malokalibrskim ceno dvigniti namesto spustiti Smile

Medklic glede okusa - pri nas se eni belo/rdečkasti vinogradniški strahovito pozna, ali sem bil priden pri redčenju.
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Crtj, pri nas smo pred mnogo leti imeli breskev, ki je imela rumeno meso, pa drobne plodove. Plodovi so po velikosti in času zorenja ustrezali vinogradniški, po barvi mesa pač ne. Vsako leto je bogato rodila, nič kaj je nismo obrezovali.
Ne vem, od kod je prišla k nam, po mojem mnenju zdaj (takrat sem bila menda še v OŠ ali SŠ) je bila vzgojena iz peške in ni bila cepljena.
Glede na to, da imaš dosti prostora, lahko tvegaš in morda prideš do zanimive breskve. če ne, pa lahko precepiš, a ne? No ja, ali posekaš.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tako je, vse poti vodijo v raj, zato kar zanesenjaško naprej.

S kodravostjo pa pri meni ni tako črnobelo in na žalost se jih kar prime. V najhujših letih prav brutalno.
Moram potrkati na les, letošnja sezona je pravi balzam zanjih. Zdravi listi, zelene in nasploh polne krošnje, mislim na liste, veliko poganjkov, skratka, upam na dober donos naslednje leto.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Crtj pri nas poznamo tri vrsti dobrih po okusu in nezahtevnih za vzojo ala vinogradniskih breskev: tako z belim mesom, z rumenim oz kar oranznim in rdecim mesom. Vse lahko vzgojimo iz koscic. So bolj drobne kot tiste ta zlahtne. Po okusu jih pa ne menjam. Zoret so zacele sedaj. Lahko ti par koscic prinesem od belih in oranznih, ce zelis. Rdece nimam oz. imam majno sadikico. Obstajajo pa tudi ene bolj debele breskve z oranznim mesom. Tudi zelo okusne. Vendar po nasih izkusnjah iz koscice ni nujno da dobimo enako. Zato smo jo letos avg cepili in upam na dober rezultat._________________CARPE DIEM
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »


Odlične so, Magnolijine vinogradniške.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Dajmar, takšna je naša velika vinogradniška.

Tajana, rumene/oranžne bi me vsekakor zanimale. Ne vem še, kdaj in kako. Javi, ali te zanima sadika cigarovca ali morda maklure.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Crtj koscice ti lahko posljem tudi po posti. Poslji naslov na ZS.

Hvala za ponudbo, kolikor vem so to bolj okrasna drevesa. Teh pa zaenkrat ne sadimo._________________CARPE DIEM
Odgovori