Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Breskev, nektarina - Prunus persica
Na vikendu, ki je precej oddaljen od naseljenih delov, med gozdovi in travniki, imam os, sršenov na milijone...Breskve napadajo kot nore, cca. 2/3 je poškodovanih, breskve gnijejo in padajo dol. Ne obvladam situacije, kljub temu, da nastavljam vabe, tudi po 3 plastenke po drevesu, zanimivo, je to, da je ulov precej manjši, kot pri drugem sadovnjaku katerega imam doma v naselju. Opažam, da tudi jabolka že zdaj napadajo....
Prava borba je tole
Prava borba je tole
Eno vprašanje, bom riskiral, da je neumno...
Na tržnici sem kupil breskve, ki naj bi bile vinogradniške. Vendar sem potem videl, da imajo rumeno meso - ne bledo rumenkasto, intenzivno rumeno, tako kot recimo Redhaven, s katerim so tudi po okusu čisto primerljive. Velikost pa je res vinogradniška.
Je realno, da so to vendarle vinogradniške - jaz sicer doslej poznam samo bele in belo-rdečkaste - ali človek pač prodaja malokalibrske ostanke od raznih cepljenk?
Ker če so, bom seveda z veseljem posadil.
Na tržnici sem kupil breskve, ki naj bi bile vinogradniške. Vendar sem potem videl, da imajo rumeno meso - ne bledo rumenkasto, intenzivno rumeno, tako kot recimo Redhaven, s katerim so tudi po okusu čisto primerljive. Velikost pa je res vinogradniška.
Je realno, da so to vendarle vinogradniške - jaz sicer doslej poznam samo bele in belo-rdečkaste - ali človek pač prodaja malokalibrske ostanke od raznih cepljenk?
Ker če so, bom seveda z veseljem posadil.
Težko je trditi kaj je in kaj ni vinogradniška breskev, ker že v osnovi niso dorečene specifike, oz. še bolje, da bi se te lastnosti širile primerljivo sortnim iz določenega in najbolj reprezentativnega primerka. (vegetativno razmn.)
Ampak po mojem mnenju to ne more biti vinogradniška b. Mimogrede, tudi sam imam en takšen primerek (rumeno meso) ki je celo zelo dobra.
Sem pa ravno pretekli teden dobil viške vinogradniške, ki so bile po izgledu mesa skladne, vendar so v segmetu okusnosti kompletno padle. Ni kisline, svežine, tudi sladkega ravno na spodnji meji, tako da ....
Na koncu ugotavljam, da se za dobro vinogradniško splača potruditi enako kot za vse ostale sortne, čeprav cepljenje nemalokrat izpade veliko bolj "neumno" početje, kot pa tvoje vprašanje.
No ja, breskve so zagotovo.
Ampak po mojem mnenju to ne more biti vinogradniška b. Mimogrede, tudi sam imam en takšen primerek (rumeno meso) ki je celo zelo dobra.
Sem pa ravno pretekli teden dobil viške vinogradniške, ki so bile po izgledu mesa skladne, vendar so v segmetu okusnosti kompletno padle. Ni kisline, svežine, tudi sladkega ravno na spodnji meji, tako da ....
Na koncu ugotavljam, da se za dobro vinogradniško splača potruditi enako kot za vse ostale sortne, čeprav cepljenje nemalokrat izpade veliko bolj "neumno" početje, kot pa tvoje vprašanje.
No ja, breskve so zagotovo.
Naj zasučem cilj... Ni tako pomembno to, čemu se lahko zares reče vinogradniška breskev. Glavna zame zanimiva lastnost "vinogradniške" je to, da se je komaj prime kodravost ali da se zelo malo sekira zanjo, če se je tu in tam malo prime.
Torej zadošča, da posadim tole in potem že v prvem letu vidim, ali je kaj kodrlajsasto (če je primerno leto).
OK, še vedno je potem riziko, da se potem okoli 3./4. izkaže, da plodovi so pa krneki, ampak treba nekje začet.
Sicer čisto roko na srce še vedno mislim, da je človek pač našel način, kako malokalibrskim ceno dvigniti namesto spustiti
Medklic glede okusa - pri nas se eni belo/rdečkasti vinogradniški strahovito pozna, ali sem bil priden pri redčenju.
Torej zadošča, da posadim tole in potem že v prvem letu vidim, ali je kaj kodrlajsasto (če je primerno leto).
OK, še vedno je potem riziko, da se potem okoli 3./4. izkaže, da plodovi so pa krneki, ampak treba nekje začet.
Sicer čisto roko na srce še vedno mislim, da je človek pač našel način, kako malokalibrskim ceno dvigniti namesto spustiti
Medklic glede okusa - pri nas se eni belo/rdečkasti vinogradniški strahovito pozna, ali sem bil priden pri redčenju.
Crtj, pri nas smo pred mnogo leti imeli breskev, ki je imela rumeno meso, pa drobne plodove. Plodovi so po velikosti in času zorenja ustrezali vinogradniški, po barvi mesa pač ne. Vsako leto je bogato rodila, nič kaj je nismo obrezovali.
Ne vem, od kod je prišla k nam, po mojem mnenju zdaj (takrat sem bila menda še v OŠ ali SŠ) je bila vzgojena iz peške in ni bila cepljena.
Glede na to, da imaš dosti prostora, lahko tvegaš in morda prideš do zanimive breskve. če ne, pa lahko precepiš, a ne? No ja, ali posekaš.
Ne vem, od kod je prišla k nam, po mojem mnenju zdaj (takrat sem bila menda še v OŠ ali SŠ) je bila vzgojena iz peške in ni bila cepljena.
Glede na to, da imaš dosti prostora, lahko tvegaš in morda prideš do zanimive breskve. če ne, pa lahko precepiš, a ne? No ja, ali posekaš.
Tako je, vse poti vodijo v raj, zato kar zanesenjaško naprej.
S kodravostjo pa pri meni ni tako črnobelo in na žalost se jih kar prime. V najhujših letih prav brutalno.
Moram potrkati na les, letošnja sezona je pravi balzam zanjih. Zdravi listi, zelene in nasploh polne krošnje, mislim na liste, veliko poganjkov, skratka, upam na dober donos naslednje leto.
S kodravostjo pa pri meni ni tako črnobelo in na žalost se jih kar prime. V najhujših letih prav brutalno.
Moram potrkati na les, letošnja sezona je pravi balzam zanjih. Zdravi listi, zelene in nasploh polne krošnje, mislim na liste, veliko poganjkov, skratka, upam na dober donos naslednje leto.
Crtj pri nas poznamo tri vrsti dobrih po okusu in nezahtevnih za vzojo ala vinogradniskih breskev: tako z belim mesom, z rumenim oz kar oranznim in rdecim mesom. Vse lahko vzgojimo iz koscic. So bolj drobne kot tiste ta zlahtne. Po okusu jih pa ne menjam. Zoret so zacele sedaj. Lahko ti par koscic prinesem od belih in oranznih, ce zelis. Rdece nimam oz. imam majno sadikico. Obstajajo pa tudi ene bolj debele breskve z oranznim mesom. Tudi zelo okusne. Vendar po nasih izkusnjah iz koscice ni nujno da dobimo enako. Zato smo jo letos avg cepili in upam na dober rezultat._________________CARPE DIEM