Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
kotalka

Odgovor Napisal/-a kotalka »

pozdravljeni

imam naslednjo težavo
tipota imam drugo leto, lani so vsi plodovi odpadli takoj po cvetenju, konec maja začetek junija, pa sem si rekel ok prvo leto. Letos so mi pa plodovi (že kar veliki začeli odpadati v zadnjem tednu, zalival sem 1x, ob koncu prejšnega vročinskega vala. Ali je normalno, da bosta odvrgla več kot pol (ali vse) plodove, do sedaj jih je šla četrtina (vem ker moji pupi vodita natančno evidenco od cvetenja naprej Smile ) Rasteta pa v okolici Kranja.

lp
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

babaco je napisal/a:
Avgust je najboljši za cepljenje kakija, jasno se pa da tudi spomladi.
Jaz ga cepim za lub, tudi sem poizkusil na oko direktno na deblo- uspešno.
Uspeh je odvisen predvsem od tega, kako močno bomo obrezali matično rastlino.

Izkušen sadjar iz Goriških brd mi je dejal, da se tudi največjim mojstrom kaki redko prime. Iz zgornjega pa izhaja, da ni krize, sicer pa meni, začetniku, nič ne pove.

Hkrati bi vprašal za Kivi, cepil sem ga že dvakrat, množično in se je samo eden delno prijel, kiksnil sem menda s tem, da sem delal na enoletnih poganjkih, morali bi biti lanski. V knjigi o kiviju sem prebral, da se ga 10 - 14 dni prej močno zalije in vse poganjke odreže 20cm od tal. Sam bom cepil staro moško drevo, kupljeno za žensko.

Prosil bi za kak nasvet, na netuni skoraj nič, kar je, je pa strašljivo:http://www.deloindom.si/sadne-vrste/kaki-zlato-jabolko-sadez-bogov-za-navadne-smrtnike Citiram:
Citiram:
Redkokdo se odloči za cepljenje, saj se prime zelo majhen odstotek rastlin. Ne cepimo dreves, ampak jih ponavadi že kupimo cepljena. Najlaže je, da kupimo sadiko in jo posadimo. Drugače moramo cepiče narezati spomladi, jih shraniti v hladilnik in cepiti drevesa v avgustu,« pojasnjuje Silvano Knez.

Našel sem cepljenje na sedlo https://youtu.be/yzuISYt-N58
Ploščično z gumico https://youtu.be/rZ1T4oJ7fdE

Nazorno prikazane vrste cepljenjhttp://www.sadnicevocne.com/razmnozavanje-vocne-sadnice.html

Uspešnost pomladnega in jesenskega cepljenja kakija http://www.scribd.com/mobile/doc/82476748/Uticaj-Vremena-Okuliranja-Pupoljaka-Japanske-Jabuke
Oldi

Na mojo situacijo sem pa pizabil, naš kaki je prvo leto pomrznil in nato pognal iz podlage, visok jr skoraj 3m, veje so pol m od tal debele cca 2,5cm.
Od zelo dobro uspevajočega drevesa v naši vasi, sem včeraj dobil 3 bujne enoletne poganjke, trenutno so v kozarcu vode.

Klikni na sliko za povečavo.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Tole drevo je super kandidat za cepljenje treh sort Very Happy
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Oldi je napisal: "Izkušen sadjar iz Goriških brd mi je dejal,da se tudi največjim mojstrom kaki redko prime".
A si ga vprašal zakaj?,Molčečnost, zastonj prodaja znanja mu ne gre od rok.
Pa ti povem jaz. Imaš samo 30 sek časa za odrez cepiča vključno z vstavljanjem v podlago. Tiste ki so počasni TEPE oksidacija, kateri sledi neuspeh cepljenja. Ne pozabi!!!! Gratis informacija, naj ti bo.

Laughing
lp. Vinkoz.
Oldi

To mi kaj dosti ne pomaga, če ne vem kako tehniko izbrati, kako obrezati.... Kup malenkosti, ki nekatere to niso. Sploh bi pa moral cepiče narezati spomladi, itak pa se avgusta cepi samo okulativno in pliščično.
Kaj mi je storiti?
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Oldi je napisal/a:
To mi kaj dosti ne pomaga, če ne vem kako tehniko izbrati, kako obrezati.... Kup malenkosti, ki nekatere to niso. Sploh bi pa moral cepiče narezati spomladi, itak pa se avgusta cepi samo okulativno in pliščično.
Kaj mi je storiti?

Poskusi sedaj s ploščično okulacijo sveže nabranih cepičev.
Zgubiti nimaš kaj.
Če to ne uspe, naslednje leto uporabi kakšno drugo tehniko.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Pred poletnim cepljenjem se drevesa ne sme obrezati.
Imaš veliko ogrodnih enoletnih poganjkov, ki jih lahko cepiš.
Cepi 2-3 cm od osnove poganjka od koder izrašča, lahko tudi po dva ali tri na poganjek.
Imaš dve možnosti cepljenja, ki jih že poznaš.
VinkoZ ti je omenil, najbrž kar najbolj važno stvar, to je hitrost cepljenja.
Lahko si pomagaš tudi tako, da daš odrezan cep v vodo.
Jaz sem postal že bolj počasen, ponavadi pa se še urežem. Wink
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Babaco.
Ko sem bil lansko leto v Goriških brdih ob predstavitvi knige Božič Gregorja (zgodba sadeža) in se je nato zbrala družba, smo marsikaj informativno dorekli v dvourni komunikaciji.Zanimivo, da sem bil mnogim poznana oseba. Zaključek, koliko ljudi prebira naš forum, pa so me prepoznali, po debati..Včasih se idenditete ne more skriti.
Od tistih, katerim je v prvi bojni črti KEŠ, boste bore malo izvedeli.
lp. Vinkoz
Oldi

3 stebla so po spominu stara 3 leta. Praktično vse veje so dvoletne, spodnje verjetno triletne, debele cca 6 do 8mm, razen vrhov, ki so enoletni debeli skoraj cm.
2,5m visoko v enoletnik nima smisla cepiti, ostali enoletni so malo debelejši zobotrebci Smile

Smiselno bi bilo cepiti v spodnje veje, ki pa so po moje triletne in zaradi tega in debeline gotovo neprimerne za kakršnokoli cepljenje.

Edini 2 1cm debeli spodnji veji

Moja intuicija, rez stebel na pol metra, cepiti v precep in (ali) za lub, kdaj, spomladi, kako pripraviti cepiče (jeseni in v hladilnik?)...
Odgovori