Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Koruza - Zea mays

Odgovori
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

@erhy: zanimivo, da bi se koruzni hrošče prerazmnožil na parceli, ki jih imamo vrtičkarji. Vsaj sklepam, da ne gre za pridelavo na veliko. Ali je bila koruza več let na istem mestu?
V kmetijstvu se proti njemu borijo predvsem s kolobarjem. Obstaja ali obstajalo je tudi s strupom tretirano seme. Tretja možnost je namenski insekticid nekje približno v tem času. Ne vem, če kdo to prakticira, ker se po visoki koruzi ne moreš peljati in je potrebno del vrst požeti. Mislim, da so v Avstriji to nekaj poskušali.
Mogoče bi žuželke za nekaj časa ustavil kak izdelek iz drevesa neem (npr. komercialni NeemAzal).
Andreja

Odgovor Napisal/-a Andreja »

Rdeča koruza. Seme sem dobila od Ivčk. Na srečo sem sadila sadike, ki so bile ob presajanju že dovolj velike, da mi jih vrane niso preščipnile. To se je zgodilo s celotno prvo rundo navadne sladke koruze.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Pepe je napisal/a:
@erhy: zanimivo, da bi se koruzni hrošče prerazmnožil na parceli, ki jih imamo vrtičkarji. Vsaj sklepam, da ne gre za pridelavo na veliko. Ali je bila koruza več let na istem mestu?
V kmetijstvu se proti njemu borijo predvsem s kolobarjem. Obstaja ali obstajalo je tudi s strupom tretirano seme. Tretja možnost je namenski insekticid nekje približno v tem času. Ne vem, če kdo to prakticira, ker se po visoki koruzi ne moreš peljati in je potrebno del vrst požeti. Mislim, da so v Avstriji to nekaj poskušali.
Mogoče bi žuželke za nekaj časa ustavil kak izdelek iz drevesa neem (npr. komercialni NeemAzal).

Sploh ne. Letos sem posadila samo nekaj sadik koruze Morado. Je pa ta njiva okrog in okrog obdana s travo.
Brala sem, da se hrani tudi s travami.
Danes sem kupila neki prah in ga posula, če bo kaj pomagalo bom poročala.
Baje, da se je ta hrošč letos prvič pojavil na našem območju. Rolling Eyes
Ali bi morala to, kam javit ? Ali bodo mogoče to javili sami (neki službi za to pristojni), kjer sem ta prah kupila, ker izgleda (kot sem brala na internetu) , da to ni tako nedolžna stvar?
Imena tega prahu ne vem zdajle, ker sem pustila škatlico v avtomobilu.
NeemAzala pa pri nas nimajo Rolling Eyes_________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Orhy, vem, da Kmetijski inštitut spremlja pojavljanje tega hrošča.
Malo več branja je tukaj.
Pepe

Ne verjamem, da je to koruzni hrošč. Mogoče je koruzna vešča.
orhy

Škoda, ker ne morem poslikat, ker moja foto tehnika trenutno "štrajka".
Na moji koruzi je škodljivec točno tak, kot je na linku od metuljc. Sad
Po posutju tega prahu sem opazila samo še en primerek tega škodljivca pa sem šla opazovat koruzo zjutraj in zvečer.
Malo me tolaži to, da mogoče korenike pa le niso poškodovane, ker sem koruzo vzgojila doma in jo potem posadila na njivo in, da njegove ličinke niso poškodovale korenik (ker jih po moji logiki tam ne bi moglo biti???) , ker koruza zaenkrat izgleda v redu in tudi na tej njivi še ni nihče gojil koruze, je pa njiva vsa obdana s travo, kjer se škodljivec tudi rad zadržuje.
Skratka - bom opazovala naprej in poročala. Ob priliki pa mi bo kdo tudi tole pofotkal.
Pepe hvala za skrb ! Very Happy_________________
Pepe

Očitno učijo precej narobe, kako se naj kmetje borijo proti koruznemu hrošču, če se ta razmnoži brez koruze v bližini.
Res pa je, da če bi veter po naključju na nekaj posajenih koruz prinesel 10 hroščkov, bi se to lahko grdo poznalo, na njivi pa tega sploh ne bi nihče opazil. Mogoče so prišli s kakim takim "letalskim" prometom.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Odprla sem po en storž sladke koruze in trdinke. Že sladka je imela malo zrn, tale trdinka pa ni nič boljša.

Lani je bila precej bolj polna. Kaj bi lahko bil vzrok?
No, če že ni bila bogata z zrnjem, je imela pa lepo frizuro

Laske bom posušila, menda so zdravilni. Moram še pogledati, za katero bolezen Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pospešujejo odvajanje vode, recimo.
orhy

To je TO

http://www.rtvslo.si/okolje/koruzni-hrosc-na-pohodu/370233

pa kje je Twisted Evil našel, glih mojih nekaj sadik ????????????? Rolling Eyes_________________
Odgovori