Stran 24 od 29
Objavljeno: To Jan 04, 2022 1:29 pm
Napisal/-a lpmami
Pred leti je bilo v tej temi tudi vprašanje, kako se lahko uporabi klobuk, ki ga sicer zavržemo, ko ga odstranimo med procesom kisanja. Razen za dodajanje novemu kisu, seveda. Ga je kdo poskušal uporabiti za kakšno drugo fermentacijo? Pa kakšna je sploh sestava ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 11:20 am
Napisal/-a brbr
Dobila sem dve gajbi odpadlih jabolk, primernih za kisanje.
Včeraj sem pripravila prvo gajbo. Vse lepo obrezala, očistila. Ko sem jabolka sočila na sokovniku, kot to običajno počnem, se je izkazalo, da so izredno suha, takorekoč brez soka. Ne vem, sicer, koliko je bilo jabolk, ampak izstisnilo se je samo cca 4L soka. Suhe snovi pa je bilo toliko, da sem morala sokovnik vsake nekaj minut ustaviti in očistiti.
Zdaj imam še eno gajbo in razmišljam, ali se lotiti priprave, ali ne..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 11:42 am
Napisal/-a lpmami
Brbr, poišči kakšen recept za pripravo domačega kisa iz jabolčnega koncentrata _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 12:37 pm
Napisal/-a metuljc
Kaj pa, če očiščena jabolka zaliješ z vodo za nekaj ur. In potem sočiš.
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 1:18 pm
Napisal/-a brbr
Mislim, da bom preostala jabolka bolj na drobno narezala, ali kar naribala in pomešala z že iztisnjenim sokom. Mogoče dodala še malo vode, a raje ne bi.
Metuljc, sem že hotela napisati recept, kako pripraviti kis iz jabolčnih krhljev. Začel bi se takole: jabolčne krhlje za en dan namočiš v vodo... _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 1:42 pm
Napisal/-a lpmami
Julija sem imela na voljo precej beličnikov. Poleg ostale rabe sem jih nsmenila tudi za kisanje. Sicer je lastnik rekel, da beličniki niso za kis, a kaj bo on vedel, saj je vodovodar in ne kuhar ali gospodinjec.
A glej ga zlomka: namok ima nekam čuden, neprijeten vonj in čisto nič kisa😟
No, pa je le vodovodar vedel o kisanju več kot jaz. Kot pravino: na napakah se učimo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 3:45 pm
Napisal/-a brbr
Čudno. Pri nas doma smo vedno delali kis iz beličnikov. Je vedno uspel. Zdaj imam eno mlado drevesce, ki je obrodilo nekaj plodov. Soka za kis se je nabralo kake pol litra. Zdaj poteka vinsko vrenje, ki bo kmalu zaključeno. Bom poročala, kaj se bo zcimilo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 3:49 pm
Napisal/-a lpmami
V kozarcu zraven tega z beličniki delam kis z nekimi drugimi jabolki in je že zelooo kislo. Ne razumem sicer, v čem je fora, a moja izkušnja zaenkrat stoodstotno potrjuje njegovo trditev._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Avg 19, 2022 5:40 pm
Napisal/-a muha
lpmami: Mogoče so bili beličniki prezreli? Iz kašastih najbrž res ne more nastati kis.
brbr: zakaj ne bi dodala vode? Če bi narava zalivala, bi bila dodana že v osnovi, če ni, pač popraviš, a ne? Velikokrat sem že prebrala za pridelavo domačega kisa, da jabolka ali olupke zdrobiš in zaliješ z vodo. No, tako dober, kot iz jabolčnega soka seveda ni, skisa se pa.
Objavljeno: Če Avg 25, 2022 1:10 pm
Napisal/-a pep
Letos bom poskusil napraviti kis mešanice jabolk in aronije, nekateri ga zelo hvalijo, sicer malo količino, pa da vidimo.