Stran 24 od 26
Objavljeno: So Avg 17, 2024 11:02 am
Napisal/-a muha
mfranc: jaz imam v kompostniku konkretne reže in je enako, kot pri tebi: 10 cm ob robu je suhega in nepredelanega materiala. S tem se se sprijaznila.
Luknjice pri klasičnem kompostiranju ne motijo, motile bi le pri fermentaciji (posoda Organko). Sama sem si razbijala glavo le s tem, da se svež material pri klasičnem kompostiranju toliko segreje, da bi znal pomoriti drobnoživke??? Nisem gotova, da preživijo blizu 50 °C . Bi morala to posebej raziskati. Zato v zbiralni kompostnik ne dajem več samega bokašija. Zakopavam pa tja fermentiran material iz Organka. V glavnem težav s pregrevanjem ni, ker se male sprotne količine ne segrevajo. Do tega pride le občasno, ko mulčimo večje kupe vej in pride sveže nasutje od pol do enega metra.
Za lovorikovec je znano, da se listje razkraja zelo počasi. Fermentiranje v posodi bi gotovo pripomoglo.
Objavljeno: So Avg 17, 2024 1:57 pm
Napisal/-a mfranc
Seasmoon, lpmami, hvala za odgovor.
Bom res počakal na jesen; sicer sem tekom petdesetih let večkrat sejal travo, poleti pa res ne. Zemljo pa ne bom razprostrl po kritičnih točkah, dve večji flehi sta v bistvu.
Zemljo bom samo prepeljal (in s tem naredil prostor da se uredi še zadnja greda in morda še mejni pas ob ograji, kjer jeseni sadim sadno drevje) naredil dva kupa in ju pokril s črno folijo.
Kolikokrat smo letos že prepleli vrtne grede, ki so del te obnove, da me mora tlači .
Kupa pa bom razprostrl tik pred setvijo, večina plevela se potem izkosi. Žal seveda ne vse.
Mogoče bom jeseni posejal kar celo "tratišče", drugače bo prav šekasta trata ._________________mfranc
Objavljeno: Ne Avg 18, 2024 2:51 pm
Napisal/-a mfranc
muha je napisal/a: |
mfranc: a ima tvoj kompostnik zračenje (luknjice) ob strani? Ker, če jih ima, ne bo anaerobno, tudi če tlačiš, ne.
Pri meni se nova masa tudi krepko segreva, zato dodajam bokaši šele naslednje leto.
To kar delaš ti, je pravzaprav fermentacija materiala (enako, kot v Organku oz. podobno, kot pri kisanju zelja), ki naj bi kasneje hitreje razpadel, kot nefermentiran. Lahko bi ga tlačil tudi v večje plastične posode in po 14 dneh, kolikor se rabi za fermentacijo, šele stresel v kompostnik. V posodi se skoraj ne bi smel segrevati, vsaj v mojem Organku se ni nikoli, tudi, če sem vsega napolnila naenkrat. Če imaš na voljo kakšen tak škaf, poskusi. Ni važno, če spodaj ni odtoka in če se bo nabrala tekočina, imel boš vsaj boljši vpogled v situacijo.
PS: za fermentirane odpadke sem preverila, da se v zemlji v toplejših mesecih res razgradijo v 2 mesecih. Kar sem jih zakopala pozno jeseni ali čez zimo v kompostnik, je ostalo nespremenjeno, dokler se zemlja ni primerno ogrela. Tako nekako pričakuj bo s tvojim kompostom. |
No, pravzaprav moram narediti kakšno "štihprobo", kompostnik je skoraj poln, 15 cm do roba je kompostna masa; namestil sem pokritje in bom pustil na miru do... še ne vem kdaj .
Razmišljam, da bi za "organko" vzel kak večji cvetlični lonec, nekaj 20, 30, 40, in enega 50litrskega imam. Luknje na dnu bi prekril s folijo,
zgoraj pa pokril s kakšnim primernim podstavkom, razen za 50 litrskega lahko najdem primernega, ki bo dobro tesnil, plus obtežil ga bom da se ne bo premikal.
Spodaj pa lahko prvo nasujem suhi material, zastirko, da popivna izcedek?_________________mfranc
Objavljeno: Ne Avg 18, 2024 2:59 pm
Napisal/-a muha
mfranc je napisal/a: |
.
Razmišljam, da bi za "organko" vzel kak večji cvetlični lonec, nekaj 20, 30, 40, in enega 50litrskega imam. Luknje na dnu bi prekril s folijo, zgoraj pa pokril s kakšnim primernim podstavkom, razen za 50 litrskega lahko najdem primernega, ki bo dobro tesnil, plus obtežil ga bom da se ne bo premikal.
Spodaj pa lahko prvo nasujem suhi material, zastirko, da popivna izcedek? |
Ideja!
Lahko pa vtakneš večji lonec v drugega malenkost manjšega, brez luknjic, takega, da bo zatesnil, ne bo pa ta večji segel do dna (da spodaj ostane rezervoar za izcedek) . In boš imel čisto pravi Organko. Tekočino potem zliješ v ta velik kompostnik z maso vred pa še kontrolo boš imel, koliko se je je nateklo.
Ta lonec potem naenkrat po plasteh napolniš do vrha. Če boš vsako plast še dobro potlačil, bi moral notri spraviti kar precej. Poseda se pa med fermentacijo ne. Ravno nasprotno, napihuje se, zato je obtežitev nujna.
Objavljeno: Ne Avg 18, 2024 9:21 pm
Napisal/-a mfranc
Zanimiv predlog! Pogledam jutri, samo se bojim, da ne bom našel take kombinacije ...
Mogoče skočim do Bau, Obi trgovin in pogledam zidarska vedra _________________mfranc
Objavljeno: Ne Avg 18, 2024 10:24 pm
Napisal/-a juglans
mfranc je napisal/a: |
Zanimiv predlog! Pogledam jutri, samo se bojim, da ne bom našel take kombinacije ...
Mogoče skočim do Bau, Obi trgovin in pogledam zidarska vedra |
Kaj pa (Jupol) hobuki? (... če že ravno govoriš o nabavi)
Imaš pokrov/tesnenje, ko jih ne potrebuješ so eden v drugem, ... pa še lepo prefinjeno beli so.
Jaz tako "predkompostiram" ker imamo očitno v okolici podgane. Sedaj imam mir.
Krogotok mi sestavljajo trije in se kar nekako izide za dve osebe.
Edini minus, ki ga vidim je ta, da bi te posode malce težje priložnostno pokombiniral za čilije, hibiskuse itd.
Se mi pa zdi, da bi to pri tebi utegnil biti pomembno odločilen faktor.
Objavljeno: Ne Avg 18, 2024 10:25 pm
Napisal/-a metuljc
Mislim, da bi 2 jupol vedri zadostili kriteriju "nekaj prstov prostora med obema." A sta premajhni? Pa še pokrov dobro tesni.
Objavljeno: Po Avg 19, 2024 11:41 am
Napisal/-a mfranc
Hja, prvo sem pomislil na enake lonce, pa se mi po izkušnjah zdi da je premalo tistega spodnjega dela za izcedek. Hudič je v tem, da nimam nobenih topoglednih izkušenj .
Plus, tale mešanica ne bo niti malo podobna dosedanjim. Lovorikovca ni več in sosed je prišel z dopusta, tako da imam sedaj na razpolago neomejene količine pokošene trave
Na žalost nimam pri roki novodobne hobuke, razen enega, kar pa tudi pomeni da niso bogve kako mehansko trdni, za razliko od pra-starih, okroglih, črnih, ki so doma desetletja.
Je pa tesnenje pokrova zelo pozitiven faktor, pregledam hišo, če je še kakšen doma ....
In, rabil bi najmanj dva kompleta hobukov.
In, jah, veliko loncev, ki so zloženi eden v drugega, se tako medsebojno "zakajla" da je ločevanje na meji poškodb ..._________________mfranc
Objavljeno: Po Avg 19, 2024 1:54 pm
Napisal/-a muha
Daj poskusno v en lonec tako, kot si sprva predvidel. Folijo na dno + sloj vpojnega materiala. Če bo vse bolj ko ne trava, pa vpojni material še vmes kdaj. Nabaši do konca, pusti 14 dni, kar bo , pa bo. Nam so v začetku strogo zapovedovali sproti odtakati nabrano tekočino iz rezervorarja. S časom postane človek malo manj dosleden in se je zgodilo, da sem jo pozabila, dokler ni bila vsebina po 4 tednih zrela za kompostnik. Vse je bilo še vedno v mejah normale. "Simpl je tanartabuli" je rekel un iz TV Dober dan.
Je pa zelo važno, da po 14 ali najkasneje 21 dneh posodo sprazniš, sicer začne plesneti, kasneje gniti in smrdeti. Bela plesen je še v redu, črna pa pomeni, da zadeva propada.
Še nekaj boš obenem lahko ugotovil: masa v Organku naj bi bila sestavljena iz kar se da mešanih rastlinskih odpadkov. Glede mono-odpadkov so bili sila skeptični. Sama sem bolj optimistična. Me prav zanima, kako bo izpadlo pri tebi.
Objavljeno: Po Avg 19, 2024 5:25 pm
Napisal/-a mfranc
Muha, sem že prišel do prototipnega komada
https://ibb.co/F7v0DX0
Masivno zidarsko vedro, v njem lonec 30 litrov, pokrit z lončnim podstavkom. Poskusil sem tri različne dimenzije, tale verjetno ostane. Vse tesni tako da ne vidim nobene špranjice,
ko bom zgoraj dodal obtežitev, se bo tesnost še izboljšala.
Aja, neto višina v zidarskem vedru od dna vedra do dna lonca je 11 cm. Upam da z izbranimi materiali ne bo nastalo preveč tekočine.
Vsekakor moram gospo kjer sem nabavil bokaši še enkrat vprašati, kako zmiksati komponente ki so mi na razpolago, da bo proces najbolj optimalen.
Ko sva govorila, mi je priporočila da uporabim tudi kak kompost, s poudarkom na kmečkem. Sem jo pozabil vprašati, če je uporaben tudi kompostni pospeševalec .... _________________mfranc