Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Nič hudega, če je bilo malo težav. Sem se pa kaj novega naučila.
Pa tvoje droži sem seveda spet dala v hladilnik, nahranjene. Bom še delala z njimi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sedaj pozimi testa ne dajem več v hladilnik. Pripravim ga okoli 10. ure zvečer, dam na tla podesta na stopnišču, zjutraj ob 6. uri pa v pečico. Ravno prav naraste. Ko zunaj še ni zmrzovalo, sem ga pustila kar na balkonu.
Poraba droži: 3 žlice na 750 g moke.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Muha, to sem tudi sama že hotela narediti, potem pa nisem upala, ker delam testo zelo mokro in mi je popoldne zelo naraslo. Sem se bala, da bi mi ponoči zunaj hladilnika shodilo. Bom verjetno vseeno poskusila: postavila na velik pladenj iz pečice in v predsobo na tla pred vhodna vrata, kjer je najmanj toplo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

lpmami: tudi moje testo je kar mokro - 600 ml vode na 750 g moke -. Da ne shodi rešujem tako, da v pekač dam večji peki papir, da gleda ob strani vsaj 5 cm nad pekač. Na konceh pa ravno tako dodam manjše koščke, da vsenaokoli povišam steno. Da se papir ne bi ukrivil, vse skupaj pokrijem z drugim pekačem enake dimenzije. Drugače bi bila zabava, saj se testo rado dvigne kak cm previsoko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Poskus:

Posode, v kateri sem zamesila testo, na koncu nisem pomila. Pustila sem, da so se ostanki testa povsem zasušili in ga odluščila. Te ostanke sem zalila z vodo, dodala še malo moke in pustila na kuhinjskem pultu. V 24 urah so se droži lepo namnožile. Morda bi že kar zadostovale za peko, a sem jih vseeno še enkrat nahranila in pustila na pultu. Dodobra vzhajane sem dala v hladilnik. Na videz se prav nič ne razlikujejo od matičnih.

Za naprej bom ravnala enako, posušene ostanke testa pa shranila za slučaj, če se tem, ki jih hranim v hladilniku, pripeti kaj neljubega.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Saj, običajno so ostanke testa v mentrgi postrgali in pustili kupček za naslednjo peko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ja, točno to sem imela v mislih, ko sem se lotila "projekta".
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Še ena stvar za preskusit!
Droži iz ržene moke, doma vzgojene, so "mi preč pršle". Bom nastavila nove.
Včerajšnji kruh iz bele in ržene moke z malo kvasa in shajan čez noč je lepo uspel in je zelo okusen.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Približno tak način vzdrževanja droži je opisan tudi v uvodnem postopku za peko rženega kruha.le, da sem jih jaz vseeno hranila v hladilniku, kjer so se tudi precej osušile do naslednje peke. Lahko pa bi jih povsem posušila in hranila zavite v papir.

Lpmami, to je pa čudno, da so umrle. Po mojih izkušnjah so to zelooo vzdržljiva bitjeca.
Odgovori