Letos je bob Matko pravi lepotec in velikan. Rastline so gotovo visoke več kot 150cm in bogato obložene s stroki. Za svežega ga bom kmalu začela pobirat.
_________________naredimo svet lepši
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bob - Vicia faba
Bob Matko, ki sem ga posejala v platoje 8.2. in presadila na vrt 25.3. ima že velike stroke. Spodnji so že primerni za svežo rabo. nekaj smo jih že pojedli v rižoti.
Me je dajala dilema, ali naj shranim sveža zrna, ali naj počakam in shranim suha. Pri svežih me moti to, da bi ga morala zamrzniti ali pa se izuriti v pasterizaciji. Te se malo bojim, ker sem nekoč vrgla stran shranke graha - je zavrel. Pravijo, da je zelenjava, ki ima veliko škroba problematična za pasteriziranje (moraš pasterizirati dvakrat).
Kakorkoli že: na srečo sem imela shranjenega nekaj lanskega suhega boba. Tako sem včeraj pripravila testno kosilo: bob sem dan prej namočila in ga skuhala tako kot fižol. Potem sem prečitala kar nekaj nasvetov in receptov za pripravo. Odločila sem se, da kuhanega ne bom lupila. Skuhala sem ga v omaki (mešanica receptov: na oljčnem olju prepražena čebula in bob, zalito s kokošjo juho, dodano veliko česna, semena koprca, na koncu veliko peteršilja in malo čilija) in postregla poleg polente. Vse skupaj je izpadlo zelo dobro. G.Brbr je rekel, da je dosti boljši kot svež. Meni je bil pa tako in tako všeč. Tudi lupina ni bila prav nič moteča.
Zdaj dileme nimam več. Bob bo dozorel na vrtu do polne zrelosti. Kar mi je zelo všeč, kajti tudi kar se shranjevanja suhega tiče, je povsem neproblematičen (v primerjavi s fižolom na primer). Lani sem porezala cele rastline in jih obesila v senco, na suho. Luščila pa sem ga šele enkrat pozno jeseni, zrna pa potem hranila v steklenem kozarcu. Odlično se je obdržal do včeraj. O kakšnih žužkih ni bilo ne duha ne sluha._________________naredimo svet lepši
Me je dajala dilema, ali naj shranim sveža zrna, ali naj počakam in shranim suha. Pri svežih me moti to, da bi ga morala zamrzniti ali pa se izuriti v pasterizaciji. Te se malo bojim, ker sem nekoč vrgla stran shranke graha - je zavrel. Pravijo, da je zelenjava, ki ima veliko škroba problematična za pasteriziranje (moraš pasterizirati dvakrat).
Kakorkoli že: na srečo sem imela shranjenega nekaj lanskega suhega boba. Tako sem včeraj pripravila testno kosilo: bob sem dan prej namočila in ga skuhala tako kot fižol. Potem sem prečitala kar nekaj nasvetov in receptov za pripravo. Odločila sem se, da kuhanega ne bom lupila. Skuhala sem ga v omaki (mešanica receptov: na oljčnem olju prepražena čebula in bob, zalito s kokošjo juho, dodano veliko česna, semena koprca, na koncu veliko peteršilja in malo čilija) in postregla poleg polente. Vse skupaj je izpadlo zelo dobro. G.Brbr je rekel, da je dosti boljši kot svež. Meni je bil pa tako in tako všeč. Tudi lupina ni bila prav nič moteča.
Zdaj dileme nimam več. Bob bo dozorel na vrtu do polne zrelosti. Kar mi je zelo všeč, kajti tudi kar se shranjevanja suhega tiče, je povsem neproblematičen (v primerjavi s fižolom na primer). Lani sem porezala cele rastline in jih obesila v senco, na suho. Luščila pa sem ga šele enkrat pozno jeseni, zrna pa potem hranila v steklenem kozarcu. Odlično se je obdržal do včeraj. O kakšnih žužkih ni bilo ne duha ne sluha._________________naredimo svet lepši
19.2. sem na njivo posadila 100 bobov. Sadila sem jih direktno pod seneno zastirko. En del pa ni bil zastrt temveč močno zaraščen. Na tam delu je bob najprej prikukal na plano. No, tudi izpod sena se je uspeščno prebil. Zdaj šo že kar velike rastline. Tudi cveti že. Zaenkrat je zdrav, nič ušiv in še cel - izgleda, da ga srne ne marajo (upam).
Če se bo dobro obnesel, bo nadomestil fižol, ki ga na njivi zaradi suše in srn ne bom več gojila...
_________________naredimo svet lepši
Če se bo dobro obnesel, bo nadomestil fižol, ki ga na njivi zaradi suše in srn ne bom več gojila...
_________________naredimo svet lepši
Bob je obilno cvetel. ker pa je bilo vreme v času cvetenja več ali amnj deževno, je bilo le malo cvetov opoljenih. Tudi naknadno cvetenje je ostalo bolj ali manj neoprašeno. Tako kakšnega dobrega pridelka ne bo.
Je pa dober podatek, da ga srne (zaenkrat) ne marajo, ušiv ni, je zdrav in nižje rasti kot na vrtu, tako ga ni potrebno podpirat. No, za oporo sem mu pustila tudi bilke pirnice, upajoč, da ga bo malo podprla, če bo preveč pihalo. Zaenkrat rastline še stojijo.
Kakšnega konkretnega pridelka si pa ne obetam. Pa nič ne de. Bo drogo leto bolje. Do takrat se ga pa moramo še navaditi jesti - še nismo povsem navdušeni nad njim...
_________________naredimo svet lepši
Je pa dober podatek, da ga srne (zaenkrat) ne marajo, ušiv ni, je zdrav in nižje rasti kot na vrtu, tako ga ni potrebno podpirat. No, za oporo sem mu pustila tudi bilke pirnice, upajoč, da ga bo malo podprla, če bo preveč pihalo. Zaenkrat rastline še stojijo.
Kakšnega konkretnega pridelka si pa ne obetam. Pa nič ne de. Bo drogo leto bolje. Do takrat se ga pa moramo še navaditi jesti - še nismo povsem navdušeni nad njim...
_________________naredimo svet lepši