Stran 24 od 37

Objavljeno: Sr Jul 20, 2016 6:02 pm
Napisal/-a lpmami
Jiglans, tudi jaz sem mislila, da sem edina 😊 Očitno nas je več takih. Ko sem ostalo šavje odstranila in po najboljših močeh populila slak, sem se šla rudarjenje. Glavice sem iskala in izkopavala kot krompir. Ker je zunaj malo črn, sem ga v zemlji še teže našla.
Ja, tudi meni se zdi, da so stebla s pski izrazito bolj zelena, sočna. Sem bila presenečena in sem mislila, da sem jih prezgodaj populila. Ampak tiste glavice so se že malo odpirale. Zdaj jih bom posušila skupaj , brez rezanja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Sr Jul 20, 2016 6:33 pm
Napisal/-a metuljc
Tole z zelenimi stebli česnov z glavicami bo najbrž da (sklepam) pripisati tvorbi hormonov na vrhu stebla. S tem ni prekinjen transport hranil k zarodnim brstičem na vrhu stebla, ki je možen le po živem steblu.

Objavljeno: Sr Jul 20, 2016 6:43 pm
Napisal/-a Bicikel
Bi znalo biti tako, ja.

Hmm, našel sem par primerkov pozabljenih pokončnih pskov/stebel in na njih zarodne čebulice, ki so že odgnale kakšnih 5-10cm. Izgledajo kot eni kuštravci vrh stebla. Zanimivo! Seveda bolj izjema kot pravilo.

Objavljeno: Sr Jul 20, 2016 11:41 pm
Napisal/-a copatka
Jaz sem lani svoj prvi pridelek anke pustila čisto v lupini, samo zemljo sem odstranila in tudi listje je ostalo celo, nisem nič odrezala. Potem sem jih imela v pokriiti drvarnici do zmrzali, spletene v nekakšne kite Rolling Eyes .

Pozimi sem jih obesila v klet in zadnjo glavico smo pojedli ene dva tedna nazaj - popolnoma svežo, nič izsušeno in brez kalčkov Very Happy . Ne rečem, da je to najboljši način, ampak meni se lepše ne bi mogel ohraniti._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: Če Jul 21, 2016 11:11 am
Napisal/-a zuf
Mi imamo kmečko klet. Za shrambo česna je najbrž preveč vlažna?

Objavljeno: Če Jul 21, 2016 12:04 pm
Napisal/-a muha
Česna nikoli nismo shranjevali v kleti, vedno na podstrešju, čeprav je tam včasih tudi zmrzovalo.

Objavljeno: Če Jul 21, 2016 1:41 pm
Napisal/-a brbr
Jaz imam na njivi še eno gredo česna s semenskimi glavicami. Glavice se že odpirajo, je skrajni čas, da ga poberem, a kaj, ko me trenutno daje išijas ali nekaj podobnega Evil or Very Mad. Do drugega tedna se moram spravit k sebi, drugače bo prepozno - bo čisto prezorel. Sicer si ne obetam kakšne pretresljive lepote/debelosti, ker je tudi ta česen že pred časom izgubil liste zaradi rje.

Lpmami, če praviš, da si rudarila in so ovojnice črne pomeni, da si ga pobrala prepozno.

Če ne porežemo pskov, je rastlina dalj časa zelena - dalj časa zori. (moje izkušnje).

Copatka, mislim, da je tvoj način (nič čiščenja) idealen. Tako je česen najbolje zavarovan. Isto velja za čebulo, ki naj bi med skladiščenjem obdržala kar največ ovojnih lupin.

Mislim, da je za dobro skladiščenje pomembno tudi, da je prostor suh, zračen in ne temen.

Bicikel, tudi pri mojih se včasih zgodi, da začno čebulčki odganjati že na rastlini, zakaj, ne vem._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Jul 21, 2016 11:44 pm
Napisal/-a Irenca
evo, jaz sem ravnokar z njive, pobrala sem ves česen anka. Tisti manjši semenski česen, ki je bil posajen iz zarodnih čebulic, sem pobrala že kakih 14 dni nazaj, tega pa sedaj. Super je, do sedaj še nikoli ni bil tako lep in debel. Morda bi ga lahko pustila še kak dan ali teden, ker listje še ni bilo zelo porumenelo, ampak glavice so imele že lepo nakazane stroke. Verjetno ni nič narobe, če ne čakam do zadnjega, kaj?

Objavljeno: Pe Jul 22, 2016 10:19 am
Napisal/-a brbr
Irenca, čestitke. Pravijo, da je česen potrebno pobrat, ko je tretjina listov še zelena. Zrel je, ko se v glavici vidijo izoblikovani stroki._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Jul 22, 2016 3:40 pm
Napisal/-a MARIJAV
Evo, tudi dve gredi mojega česna sta mi danes ta mala vnuka pomagala populit. Sedaj ga bom pod nadstreškom malo posušila, preden gremo v ponedeljek n a morje, bom še stebla skrajšala na en pedenj, da ga bom lahko na tanko razporedila v gajbice, kjer se bo do konca osušil. Sinoči sem ves česen zalila, če ne, bi danes ne mogli spuliti nobenega, tako pa je super šlo._________________Živeti na podeželju je najlepše!