Še vedno edini zori novosadski jabučar, drugi se zeleni redijo, nekateri tudi svetlijo. Zdaj pa ne vem, če je jabučar bolj zgodnja sorta ali je pri meni najbolj zgoden zato, ker sem kupila sadiki, moji so pa vsi iz pozno sejanega semena. Pa še to zorijo samo na eni rastlini, na drugi pa še ne._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pri meni so že kar nekaj časa vse sorte zrele. Njivske sadike počasi zdeluje plesen, večinoma le na listih, le pri pelatih se zadnje dni seli tudi na plodove ( klinc pa vlaga, pa rosa, pa dež ... ) Najbolje se držijo Zloty Ozarowski, Super Snow White in tista zmutirana Lucinda. Paradižniki za hišo ( pod streho ) so tradicionalno grde rasti - stegnjeni zaradi manj svetlobe, ampak dokaj solidno obloženi in zaenkrat zdravi. Zorijo pa seveda tudi zelo počasi in postopoma. Jutri moram spet malo porezati vrhove, drugače bo luknja v strehi ... Za sproti jih je skoraj malo preveč, za predelavo pa premalo. Tako ali tako pa se mi ne da kuhat mezg in sušiti, imam še stare zaloge.
Edini res lepi so tisti v loncih, npr. tale Čokec, ki je zrasel že 1 meter visoko:
Mimogrede, ker ne vem, kam sicer. INPOS ima v ponudbi pasirko za paradižnik, 17,99€, ki jo je svoj čas izdeloval Pocajt. MarijaV vem, da je ne more prehvaliti.
Moji paradižniki na vrtu so (zaenkrat) zdravi, lepo obloženi in počasi začenjajo zoreti. V kombinaciji z balkonskimi smo preskrbljeni s paradižnikovo solato. Tudi en pladenj je že posušenih in shranjenih v olju.
Upam, da bodo letos zdržali dlje kot lani in bom lahko pripravila dovolj mezge in vložnin.
Jih pa enkrat na teden poškropim. Jutri jih bom s sodo. Prejšnji teden sem jih s foliomaxom, še prej z algami...
Junijski napad plesni se je ustavil po dveh škropljenjih (razmak 5dni) s Cuprovinom (hvala AB za nasvet). Ali jih ti, AB, nisi poškropil, da so bolni?_________________naredimo svet lepši
Brbr, koliko pa jih posušiš - da so trdo suhi ali še malo mehki in z nekaj vlage?_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Jaz sem jih konec maja in na začetku junija 2x poškropil s Cuprovinom, potem pa v drugi polovici junija še z mešanico dveh sistemikov. Kljub temu so sredi julija začeli plesneti. Poleg tega sem škropilni brozgi vedno dodajal še močilo za boljši oprijem in počasnejše spiranje ...
Lpmami, ne posušim jih do suhega. so še gumijasti z malo vlage.
Ab, to je pa čudno. Mislim, da tvoji tvoji paradižniki rastejo na dosti bolj sončni legi kot moji, ki so kar doberšen dneva v senci. Tako rosa/vlaga dlje ostane na njih. _________________naredimo svet lepši