Stran 25 od 26
Objavljeno: So Maj 25, 2019 10:05 am
Napisal/-a lpmami
AB, zakaj pa gre josta ven?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Maj 25, 2019 12:27 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Nekako ni zadovoljila pričakovanj. Kot mulc se spomnim, da sem jo večkrat kje malo narabutal in so mi plodovi ostali v spominu kot zelo okusni.
Potem je kar nekaj let nisem jedel. Zdaj mi pa plodovi s te moje zdajšnje sadike nekako lani niso šli posebej v slast.
Res pa je, da je lani prvič rodila ...
Objavljeno: So Maj 25, 2019 12:51 pm
Napisal/-a lpmami
Pusti jo še kakšno leto. Poleg dobrega okusa in vsestranske uporabnosti v kulinariki ima še to prednost, da jagode niso tako drobne kot pri ribezu. Pa nič občutljiva, na nobeno stvar (no, razen na škorce )._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Maj 25, 2019 1:16 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Saj to mi je bilo tudi čudno, da so dejansko vsi trije črni ribezi imeli debelejše plodovo kot josta !?
Objavljeno: So Maj 25, 2019 10:43 pm
Napisal/-a ck
Josta je bolj za marmelado kot za jest.
Kar se tiče starosti rdečega ribeza, 10 let ni nič posebnega in lahko traja še leta.
Se pa rdeči ribez zelo enostavno razmnožije. Zgodaj spomladi odrežemo 20 cm dolg enoletni poganjek, oslepimo vse brste razen zgornjih dveh ter posadimo tako, da zgornja dva gledata ven. Pridmo zalivamo.
Za vsak slučaj jih posadimo več._________________lp
Objavljeno: So Maj 25, 2019 10:54 pm
Napisal/-a crtj
Danes prva zrela ena sama bunkica črnega ribeza
Po moje se ji je malo zamešal urnik zaradi kreativnega vremena...
Objavljeno: So Maj 25, 2019 11:11 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Jaz še nisem ugledal nobene črne bunkice. Samo uši. In mravlje !
Sem spet porabil kar nekaj časa, da sem to golazen spral z vseh poganjkov.
Pa čez nekaj dni bo spet treba ponoviti ...
Objavljeno: Ne Maj 26, 2019 12:12 am
Napisal/-a lpmami
ck je napisal/a: |
Josta je bolj za marmelado kot za jest. |
Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okus rdeči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 26 Maj 2019 15:34; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Ne Maj 26, 2019 2:37 pm
Napisal/-a ck
lpmami je napisal/a: |
ck je napisal/a: | Josta je bolj za marmelado kot za jest. | Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okjus rdeči. |
Res je. Okusi so različni.
Jaz rdečega praktično ne jem, črnega nekaj, kosmulje pa malo več. Je pa res, da imam istočano na razpolago ameriške borovnice (imam 11 grmičkov - 5 sort, ki jih jemo 5-6 tednov), tako da je izbira jasna. _________________lp
Objavljeno: So Jun 01, 2019 5:30 pm
Napisal/-a Andrej Banko
No, zdaj se pa tudi pri meni začenjajo barvati prve bunkice črnih ribezov.
Za lansko leto imam zapisano, da je bil prvi zrel črni ribez 7. junija.
Očitno bo tudi letos podobno. Kot kaže torej ribeza ta zadnja ledena doba pretirano ni zmotila.