po mojih dolgoletnih izkušnjah, če imaš ograjen nadzorovan prostor, polno sosednjih hiš naokoli, se jih znebiš z vztrajnostjo. Jaz imam parcelo in okoli tudi parcele, sosedje raje nimajo ničesar zaradi voluharjev, pri meni pa je gostije na kubik in jih je vedno dovolj, rovi so stalni, krti jim jih naredijo.
Imam tudi ujede, kačo smokuljo, pa je vse to pljunek v morje. Lani sem jih verjetno ulovila čez 70, pa jih ne zmanjka. Očitno se sedaj v tem letnem času množijo oz. se razplod nikoli ne neha zaradi ugodnih vremenskih razmer. Eden se je ulovil na prostem v past, ki sem jo odložila na beton ob kontejnerju in pokrila z vrečo, enkrat jo hočem uporabiti in vidim voluharja v njej. Je bilo še jabolko, ker ko se ne ujame nobeden, past samo odložim in zamenjam jabolko. Ta past je bila pol metra stran od mačje hrane in mačk!
Mislim, da je najbolj uspešno samo lovljenje, ampak tako, da poginejo in ne, da žive odneseš nekaj sto metrov stran od svojega teritorija, kot to delajo nekateri.
Nič, v boj tudi to leto, druge ni.
Voluhar
-
- Kraj: Žiri-NM
Re: Voluhar
V letu 2025 do sedaj ujela 6 voluharjev, enega pohodila, se je kar sprehajal po zemlji in od zgoraj dol žrl kolerabo. Očitno se počutijo varne v rastlinjaku. Nekaj jih je moralo crkniti zaradi modrih parafinskih blokov, ki so bili obgriženi. Očitno dva legla na 10 m2.
-
Uhh, se da sploh kaj pridelat pri tako številčni populaciji voluharja? Groza. No kot zanimivost, od kar so bila posajena jajca(račja) na gredo še ga ni bilo zaznati, gomoljna zelena še je cela
-
- Kraj: Žiri-NM
če ne bi bilo voluharjev, bi bila moja njiva polovične velikosti od sedanje. Zelo veliko radiča sem presadila, da je zanje in za nas. No, saj potem jih ulovim, ko je škoda vidna. Pri korenju, peteršilju, poru pa vidiš škodo le, ko jih izpuliš, ker ne požrejo vsega, zgornjih 4 cm pustijo. Kolegice iz drugih vasi imajo pa bramorje. Veliko jih opusti gojenje zelenjave zaradi voluharjev, ker jih ne lovijo. To velja za vasi, v mestnih gredicah škodljivcev ni.