Stran 25 od 29
Objavljeno: Če Avg 25, 2022 5:28 pm
Napisal/-a mravlja
Pep, kako si se zamislil - boš kisal predhodno stisnjeni sok ali namok?
Objavljeno: Če Avg 25, 2022 11:45 pm
Napisal/-a pep
po starem receptu, na fermentirana jabolka sem dal zmečkano aronijo malo sladkal in dolil vodo, zdaj ćakam rezultat. na ta način delam drenov kis, enkkraten je vedno uporabimo svežega.
Objavljeno: Pe Avg 26, 2022 11:46 am
Napisal/-a mravlja
Drenov kis seveda delaš brez jabolk, kajne? Ali isto kot zgoraj?Nazadnje urejal/a mravlja 26 Avg 2022 09:54; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Pe Avg 26, 2022 11:50 am
Napisal/-a lpmami
Jaz pa delam takele čipke
Pravzaprav vse delo opravijo voda, zrak in jabolka._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Sep 10, 2022 12:41 pm
Napisal/-a brbr
Lpmami, kis iz beličnikov je pri meni uspešno prestal alkoholno vrenje. Ko sem ga pretočila v kozarec, je bil kisel. Zdaj je v kozarcu pokritem s tkanino. Na površini se je že po nekaj dneh naredila debela mrena, iz katere se bo s časoma izoblikoval klobuk. Tako zaenkrat dobro kaže.
Muha, od zadnjega zapisa sva se še menili okrog mojih "suhuh" jabolk. Si imela kar prav, da sem pač kis hotela pripraviti iz nesočne sorte jabolk - mislim, da so bili v veliki večini kosmači
No, ta nastavek za kis je še vedno v flaškonu z vrelno veho. Pred odhodom na dopust ga nisem imela časa pretočiti in pripraviti za ocetno vrenje. Upam, da mu podaljšano alkoholno vrenje ne bo škodilo...
Seveda pa obdobje glavne priprave kisa šele prihaja. Letos ga bo treba narediti čimveč, da bo še za prihodnja leta, ko mogoče spet ne bo jabolk. Kis se ne postara - pred kratkim sem odkrila flaškon kisa iz 2014. Je odličnega okusa in ostrine._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Nov 25, 2022 7:24 pm
Napisal/-a pep
par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča
Objavljeno: So Nov 26, 2022 12:47 pm
Napisal/-a figula
pep je napisal/a: |
par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča |
Zelišča ravno ne, razen kasneje, ko je kis že gotov. Sem pa letos jabolkom dodajala nezrele slive, ki so odpadale in nezrelo grozdje - pa mi je vse uspelo .
Zaradi manjše vsebnosti sladkorjev v sadežih sem dodala malo sladkorja.
Objavljeno: Pe Jan 06, 2023 6:19 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Takšni so moji letošnji (ne)uspehi s kisom ...
Kis iz izvrstnega jabolčnega soka je zelo lepe, svetlo jantarne barve, skoraj čisto bister.
Nisem zadovoljen le s stopnjo kislosti, izmeril sem namreč le slaba 2,5%.
To je zdaj približno po 2 mesecih kisanja ( aerobne faze ).
Ta teden se je začela na vrhu delati kot neka svetlo bela mrenica.
Tukaj je pa kis iz namakanja razrezanih jabolk in kutin ter nekaj kakijev.
Moti me, ker je precej moten.
Tukaj je mrena na vrhu že nekaj časa, se mi zdi precej bela.
Mi bolj deluje kot kakšni zametki plesni kot pa "klobuk".
Tudi v tem primeru je odstotek ocetne kisline nizek - okoli 2%.
Objavljeno: Pe Jan 06, 2023 7:38 pm
Napisal/-a metuljc
Kako pa izmeriš kislost?
Objavljeno: Pe Jan 06, 2023 8:21 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa.