Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ne bodi privoščljiv, mfranc, jaz Mariji povsem verjamem. Je pač krog favoritov velik, večji kot pri kakšnih skokih ali tekih na smučeh pač. Ni kaj, tako pač je. Da o tem, kaj bi se lahko zgodilo, če bi bil favorit en sam in bi - zatajil? Nazadnje urejal/a metuljc 28 Feb 2014 22:13; skupaj popravljeno 1 krat
Saj ste čisto zmešani, kaj počnete s toliko sadikami, tudi če potalate vse kar je več kot 1 iste sorte jih imate 10 x preveč Verjetno gre za profesionalne vzgojitelje. Meni je bilo pa trapasto, da bi poleg 6 novih sort, od tega 3 balkonske, posejal še kakega od naših treh tradicionalnih. Od 48 posejanih semen niso na plano pokukali samo trije iste sorte, ki sem jih dobil iz amerike, od Ivčke je vskalilo vseh 40.Nazadnje urejal/a Oldi 28 Feb 2014 22:32; skupaj popravljeno 1 krat
Oldi, prav nihče ni profesionalni vrtnar, so le ljubitelji paradižnikov. Vsak po svoje pač, eni s paradižniki, drugi z žarnicami za umetno svetlobo, tretji s kaj vem čim. V raznolikosti je čar, pa splošno je znano, da v naravi verjetneje preživijo vrste, ki imajo raznolike posameznike. (kaj veš, kaj te čaka čez leto ali dve, o količinah zarečenega kruha, ki ga je treba pojesti, si gotovo že kaj slišal. Iz prve roke ti povem, hitro ga je preveč.
To je potem res hudo, je pa morda hujša moja obsesija z LEdicami, priznam . Samo kam gre ljubitelj paradižnikov s 100 sortami, vsak dan lahko je po eno sorto ampak se mu morajo nekje na pol poti zagravžati
A nisi še nikoli pojedel sklede solate iz, recimo, 10 ali 15 sort paradižnika? Paša za oči in brbončice v ustih. Pa, saj ne zorijo vsi hkrati, tako se močno podaljša (sploh, če ni bolezni), sezona paradižnikov. Tako je meni te dni v veselej skleda radičev, a veš, kak dolgčas bi bil, če bila v njej ena sorta, zdaj jih je vsaj 5, različnih barv, trdot, grenkobe, pa še kak motovilec in regrat ej vmes. Nekako tako je poleti s paradižniki. S tem, da gredo še v ozimnico. Paradižnikov ni nikoli preveč. No, skoraj.
Nekteri forumaši ste pri meni že tudi v živo videli raznolikost sort na moji njivi. Jaz naravnost obožujem preskušanje in primerjanje raznih sort in glede na to, da nas je 6 odraslih paradajzojedcev mi ob konzumiranju svežih in obilici vkuhanih, komaj še kaj ostane za koga obdarit. Vsako leto imam ob cca 110 kolih posajenih po 2 sadiki . Je pa kar nekaj dela s takim nasadom. Da mi ni dolgčas..... _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Ob mojih 100 lanskih sortah jih je bilo ravno prav za jest, podarjat, prekuhavat na 100 in en način, sušit, zamrznit, še vino iz njih se bom naučila delat! _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose." Anne Brontë
Plamenka, pred dvema letoma si mi dala enega tvojega in rekla, da je podoben mojemu Rabu, samo to sem si na seme zapisala . En tvoj (kosmat) plod pa sva si razdelili mislim da z Bobolino, pa mogoče veš, katera sorta je?
Kosmat naj bi bil Angora Supersweet, za nobenega drugega se zdajle ne spomnim. Pa za tistega, ki naj bi bil podoben Rabu, zdajle tudi ne. Jutri bom šla čez svoje sezname, mogoče se kaj spomnim.