Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Seno je lansko in je presušeno... Bom pogledal jutri kako je s plesnijo, glede na to, da je bilo končno nekaj suhega vremena.
plesen ni plesni enaka. In ta tvoja je bila najbrž lepo bela. Plesni (in druge glive) so pomembni razkrojevalci, saj so, razen bakterij, praktično edini, ki imajo encim za razgradnjo celuloze, ki je večinski del suhega sena, slame,.....
namreč če je seno popolnoma posušeno ga dež ne plesnivi, gre skozi njega in ga čez čas razkraja.
Jaz sem opazil nasprotno. Tudi dobro posušeno seno začne plesneti, če ga uporabim kot zastriko, sploh v hladnejših delih leta.
voda je napisal/a:
iz prakse sporočam, da pravilno posušen in uporabljen travni odkos je zame veliko boljši kot slama. namreč slama ne zgnije, oziroma traja in traja, da se to zgodi. travni odkos že naslednje leto pri obdelavi gredice naredi zemljo zelo rahlo in voljno, da sprejme rastlino.
Potrjujem. Seno ima tudi velikooo več hranil kot slama. Tudi jaz se sprašujem zakaj je slama tako moderna?!
pep je napisal/a:
Je kdo uporabljal kompost od gob za zastirko?
Letos bo prijatelj dobil večjo količino takšnega komposta. Ti javim kako se mu bo obneslo.
metuljc je napisal/a:
Plesni (in druge glive) so pomembni razkrojevalci, saj so, razen bakterij, praktično edini, ki imajo encim za razgradnjo celuloze, ki je večinski del suhega sena, slame,.....
Hvala za podporo pri zagovoru plesni. Moj odgovor je ponavadi: "Ni panike, to je vse del razkroja, ko se zastirka spremenja v dragoceni humus."
Iz leta v leto to počnem s super rezultati, zadnja leta preedvsem paradižniki, lubenicami, melonami, bučami. Polžev pri nas ni, toliko v vednost.
Sem že v nizkem štartu, da v teh dneh pokosim, počakam en dan in zastrem preko listja in nato sadim. Ta način je tudi super za instant vrt bp na travniku.
Problem je v semenih. V senu jih je veliko več in različnih, kot v slami.
zuf: nimaš težav z zapleveljenjem njiv zaradi semena senu?
Kolikor sem zastirala s slamo, sem zato, ker je bilo veliko laže dobiti 3 kocke slame, kot sena. Pri nas kmetje seno do zadnje mrvice pokrmijo živalim.
Seno je lansko in je presušeno... Bom pogledal jutri kako je s plesnijo, glede na to, da je bilo končno nekaj suhega vremena.
plesen ni plesni enaka. In ta tvoja je bila najbrž lepo bela. Plesni (in druge glive) so pomembni razkrojevalci, saj so, razen bakterij, praktično edini, ki imajo encim za razgradnjo celuloze, ki je večinski del suhega sena, slame,.....
Res je... Plesen je bela. Ko sem danes malo pobrskal po senu, plesni na zemlji ni več, zemlja pa je lepo vlažna in rahla. Se pa iz sena kadi ko se ga dotaknem. Kaj pa bi lahko bilo to?
čao zuf in ostali bralci, pozabila sem poudariti, da se moja opažanja dogajajo tukaj v južnem delu Istre in suha travnata zastirka tudi v času ko je več dežja jeseni nikoli ne zaplesnivi. seveda jo ne tlačim, kvečjemu čez čas dodajam, saj skozi njo mora biti zračni pretok. nekako se razkroji.
na pomlad ko se greda prefreza (ali se tako reče?) je videti, da je zemlja obogatena in namesto težke rdeče zemlje se spreminja v rahlejšo in temnejšo, prhko zemljo. sedaj na enih gredicah ne frezamo oziroma je kot sem prej napisala postlana z listjem in kozjim gnojem, kjer sem posadila paradižnike in vsak čas bom tudi paprike in čilije. prav zanima me kakšna razlika bo pri rastlinah posajenih na takšni lokaciji in tista katera bodo "fasala" frezano zemljo s peščico briketov gnoja.
zaplesniv odkos kateri se je lani zgodil pri meni nikakor se mi ni zdel "zdrav" zato sem ga zavrgla kljub Metuljčevi trditvi, v katero ne dvomim, da plesen pomaga razkroju a kot je sama povedala, če se prav spominjam je razlika od plesni do plesni. ta moja se je prašila, držala skupaj napol gnjila trava in te ni mikalo da bi se vlegel na to seno in gledal v nebo kako se premikajo kumulusi. pravilno posušena trava, seno me zapeljuje naj bi prav to počela. moram priznati, da tudi počnem, a žal pri nas je teh "ovčjih" oblačkov redko.
muha, sprašuješ o zapleveljenosti ko se uporablja seno. nič ni dodatnega plevela kot ga je že prej na sami gredici, a z zastirko se zmanjša. zakaj? ker travnik (pozor travnik ne trata pred hišo) pokosiš kakšen teden preden bo semenila. posušiš, če imaš srečo in ni dežja a veliko snca, obrneš odkos (drugače moraš to ponoviti), da se posuši enako kot so delali naši oci in je trava- odkos lahek kot peresce. čisto suho.
sveda vse trave ne semenijo istočasno in je vmes tudi veliko semen (tak travnik je izredno bogat s hranili kot je tudi potrdil Zuf), a ta se ko pograbiš (suho) seno in daš na kup v obliko "kope" v približno 10-15 dnevih sesuje na zemljo, odvisno od zrelosti. in tam spodaj pod "kopo" delajo pridni delavci-mravlje.
zakaj 10-15-20 dni? zato, ker je v tem času naša gredica lepo sagreta, posajene sadike aklimatizirane ( še ni nobenih nevšečnosti) in čakajo zastirko katera jih bo zaščitila pred vročino. zadrževala bo vlago in obogatila zemljo z novim materijalom, kateri se (prepričana sem) pretvarja v humus. to so moja opažanja. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
optimalno? visina zastiranja s senom je, oz bo koncem meseca zač junija nekje 25-30 cm. ne potlačeno seno ampak lepo razpostrto z rahlim pritiskom roke okoli rastline, oz po celi gredici, da se ne vidi zemlja. kasneje z zalivanjem in z dežjem se sasede in če mi je sena še ostalo znova dodam.
zuf je nekoč omenil, da je potrebno tudi potke zastret in se strinjam. saj to tudi počnem a včasih namesto sena posipam žagovino (če jo "pridelamo") , zelo na grobo zmlete veje (mašina več ne vleče). zelo hvaležne so za potke pinijeve iglice. uporbila sem jih tudi za zastirko na gredici in se zelo dobro obnesejo, a ker bi mogoče naredila bolj kisla tla jih ne uporabljam redno. pa tudi pod drevesi pinij se ne sme vse pobrati, saj jima je to lastna zaščita-zastirka čez poletje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
nekje 25-30 cm. ne potlačeno seno ampak lepo razpostrto z rahlim pritiskom roke okoli rastline, oz po celi gredici, da se ne vidi zemlja. kasneje z zalivanjem in z dežjem se sasede in če mi je sena še ostalo znova dodam.
Ti znaš to tako lepo povedat. Hvala, do zdaj namreč nisem našel ustreznih besed, da bi opisal debelino zastirke, ko se gre za listje, seno, svežo travo...