Stran 25 od 34

Objavljeno: Če Jul 19, 2018 10:57 am
Napisal/-a MARIJAV
Pri nas so letos ptiči pustili vse nedotaknjeno: aronijo, am. borovnice, maline, josto...Očitno imajo v gozdu dovolj hrane.

Včeraj sva nabrala 2 kg joste, skuhala sem sok, ki je tudi trpekkkkk...No, pa saj so tudi vsa zdravila grenka..._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Če Jul 19, 2018 11:05 am
Napisal/-a Furman
Tudi meni so letos ptiči privoščili malce več robidnic. Sploh Aronje se še niso dotaknili. Vendar sem včeraj ob kontroli videl, da so vse jagode lepo črne in iz previdnosti sem jih obral. Neke posebne sladkobe res še nimajo, a če počakam kak dan se lahko zgodi, da jih več ne bo :(
Sama trpkost me ne moti, le zanima me ali mi lahko svetujete kdaj in koliko naj obrežem grme. Vejice so dolge več kot 1m in tanke kot cigaret, pa so sedaj pod težo plodov poležene skoraj do tal._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?

Objavljeno: Pe Jul 20, 2018 12:12 am
Napisal/-a mravlja
Pri nas so se jih ptiči kar dobro lotili - letos malo pozno, a sem imel občutek, da vsak dan bolj in bolj. Zato so šle danes v shrambo ("ziherjeziher"). Wink

Objavljeno: Pe Jul 20, 2018 9:37 pm
Napisal/-a mfranc
Za ljubitelje aronije, ki jih moti trpkost, "ena finta" za presno uporabo, za sadni obrok. Vzamem pest aronije in eno banano, k grižljaju banane dam med pet in deset jagod aronije. Trpkost se zreducira in se "sliši kot oddaljeno grmenje" Wink ._________________mfranc

Objavljeno: Po Jul 23, 2018 12:15 am
Napisal/-a pep
Meni je letos aronija rodila zelo veliko, kuhal sem marmelado v kombinaciji z japonskim šipkom, čudovita je, sok, sirup, pa je nisem obral četrtino, ima kdo kakšen nasvet za uporabo.

Objavljeno: Po Jul 23, 2018 12:45 am
Napisal/-a mravlja
Pri nas jih velika večina konča v jogurtu (tudi z ostalim sadjem), smo se tako navadili. Nekaj se jih kandira, sušimo jih ne več.
Pep, ali lahko napišeš recept za marmelado iz aronije in japonskega šipka? Mi bo v bodoče prav prišla.

Objavljeno: Po Jul 23, 2018 10:38 am
Napisal/-a crtj
Kuhal bi aronijo, zraven še jabolka, limonino skorjo, cimet.

Zanima me:

- koliko je razlike v okusu, če se uporabi celoten sadež (zmiksamo in čao) ali pa namesto tega samo sok od kuhanja aronije?

- ali ima kakšen pomen za okus, če pred kuhanjem aronijo zamrznem? (Recimo pri črnem trnu je to kar zanimiva poteza.)

Hvala!

Objavljeno: Po Jul 23, 2018 1:35 pm
Napisal/-a pep
mravlja pozdravljen, recept je klasičen, razlika je samo pri dodatkih po lastnem ukusu.Jaz očiščen šipek in aronijo v razmerju približno 1-3 skuham zmiksam, dodam tretjino teže slsdkorja.
Ravno zdaj kuham to kombinacijo z dodatkom ingverjeve mete prvič, pa da vidimo, oz okusimo.
Po mojih amaterskih izkušnjah aronija z dodatkom bilo katerega sadja pridobi ukus in ohrani zdravilne lastnosti.

Objavljeno: Po Jul 23, 2018 6:32 pm
Napisal/-a crtj
Veliko je še te robe, ampak nekje je treba začeti


Objavljeno: Po Jul 23, 2018 6:38 pm
Napisal/-a Oldi
Lani smo jo posadili, in je že obrodila, morda za 2dl.
Ima 3 veje debelina cigaret, na piganjkih iz njih so plodovi, črni že vsaj 10 dni, a se še vedno težko trgajo. Ali velja pravilo kot pri borovnicah, ko se rade trhajo, so zrele. Kosi jih še niso našli.

Glede banane pa, 1cm kolešček in 2 jagodi in se da jest.

Pridružujem se vprašanju ali kaj obrezati in kako, kdaj?