Kumare - Cucumis

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Kumare - Cucumis

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Pissing pomaga, resno in preverjeno.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Oh, te moje kumare :(
Lani sem kupila sadike in imela dobro letino podolgovatih tanjših kumar z malo semena in brez bodic. Zelo dobre so bile, lepo rodne, pa sem eno semenila. Trajalo je ta malo večnost, da je dozorela, spravila sem seme. Bilo je sumljivo tanko, praznega videza. In res se je spomladi izkazalo, da je vse jalovo.

Spomladi sem sejala sunčani potok in Ashley. Lepo vzklilo, lepo rastlo (kaj ne bo, saj je bil tam prej kup kurjega gnoja), lepo cveti in rodi

Slika Slika

- samo kaj, ko mi plodovi niso čisto nič všeč. Veliki, dolgi, debeli, z nekaj bodicami, srednje malo pešk, okus še kar. A kaj naj jaz s temi polkilskimi kumarami? Rada jem kumare na različne načine, ne pojem pa veliko vloženih v kisu. Nekaj sem poskušala "kvašene ugorke", pa mi prvič nekako niso uspele, bom še poskusila.
Nekaj jih pojejo vnuki; ti jih jejo kot jabolka. To meni nikoli ni šlo v slast.
Ostane mi še kompost, a me srce boli, da bi tako lep pridelek odromal na kompost.
Ko takole pomislim, jih je za na kompost res škoda. Verjetno jih bom vsaj nekaj nakockala in natlačene v kozarčke pasterizirala.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bolj mlade pobiraj.
Ostanek kumare ovij v folijo za živila, v hladilniku, 2, 3 dni počakajo.
Nareži jih na kolibarčke ali podolgaste rezine in tako vloži v kis. Dobro, priročno.
Tudi na kockice za francosko ali kako drugo solato vložene v kis se zelo obnesejo.
A v omaki jih ne maraš?
Če prideš na Paradajzmanijo, jih z veseljem oddolžim, že vem s čim. :D
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Sem bolj mlade pobirala, pa so odjemalci opazili nekam čuden okus, kot da so še nezrele. Pa tudi tako šavje imam in tako hitro rastejo, da mi mimogrede uidejo.
Seveda jih imam rada v omaki in si jih večkrat pripravim, a kar naprej jih pa tudi ne morem jesti.
A za tisto pasteriziranje kaj dodam v kozarček ali jih samo natlačim? Najenostavnejša varianta?
Na paradajzmanijo intenzivno mislim, a je vmes en velika prepreka - orientacija. Zlahka pridem do Dola pri Ljubljani pa mogoče do začetka Litije, od tam naprej je pa zame vse strašen nepregleden labirint, v katerega se ne upam podati :cry:
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Saj ti od Litije do Šmartna lahko pomagamo. Ni komplicirano. Pa četudi pride nekdo pote oz se dobimo v Litiji. 3 km pa res ne smejo biti ovira.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Meni so kumare vedno ostajale, ker mi ni bil všeč okus.
Zdaj pa jih komaj čakam, ker gredo v tole: https://okusno.je/recept/tzatziki
Enostavno, sveže in osvežilno, zelo okusno, poda se (mi) poleg rižote, pomfrija, čevapov, kot namaz na kruh in celo samega lahko jem
V receptu piše: Česen olupimo, stremo z nožem in drobno sesekljamo. >> Boljše ga je kar naribat na "ribež'n", je enostavneje in učinkoviteje.
Pa nikar kumar lupit, gre najboljše preč :o Zadošča obrisat v krpo. V hladilniku pa počakajo dolgo, skoraj kot paprike, teden ali 2 torej.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Ja, tzatziki sem lani odkrila in je tudi meni krasna poletna osvežitev.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, jaz bi jih na tenko naribala malo posolila in natlačila v kozarce tako, da bi bile pokrite z lastnim sokom. Natlačiš jih skoraj do vrha. Potem pasteriziraš (kako, sem že na več mestih zapirala, lahko pa še tule, če želiš)
Take bi potem pozimi lahko uporabila za kumare s krompirjem, juho, itd.
aladin
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Krompirjeva solata s čebulo in kumarami je tudi fajn. Tzatziki je pa seveda razred zase.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Hvala vsem za prijazne nasvete in vaše izkušnje.
Prvih šest kozarčkov naribanih, rahlo nasoljenih in natlačenih se že pasterizira v vodi, dekca čaka pripravljena :D
Odgovori