Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zimsko sejanje - Winter sowing

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hm, jaz za raznovrstna sejanja uporabljam pollitrske lončke s pokrovom (kisla smetana recimo). Dno lončka preluknjam na nekaj mestih s kuhinjskim nožem - niso luknje ampak zareze, voda pa vseeno odteka. Pokrovčka nič ne luknjam. Razmišljam takole: če ob začetku prav zalijem (ne preveč), potem ta vlaga ostane v lončku in pač v njem kroži enkrat na pokrov in potem "dežuje" nazaj na zemljo. Tako sejancev do odstranitve pokrovčka nič ne rosim/zalivam..._________________naredimo svet lepši
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Lansko leto sem vso zelenjavo posejala v škatle od jajc ko so imeli dva klinična lista sem vso skatlo dala v gajbico kjer je bila pokrita s povilinilom in nato zasuta zemljo nanjo postavila celo škatlo in počasi dosipala s zemljo zalivala po obcutku ja rastlinice so do pomladi zelo počasi rastle ko je bilo malo bolj toplo so kar znorele a stebla so bila zeelo ojačano ,rastlo je v njivski zemlji .V mesecu juniju posadila na njivo in te rastline niso bile podvržene nobeni hujši bolezni.
Sem pa tudi posadila nekaj paradižnikov v lončke in to v kupljeno zemljo kjer so pa imeli hitro rast in potem posejane na njivo so pa že konec avgusto dobili naprej neko črnino in še plesen zraven .
Zato sem pristaš za zimsko sejanje je res zeeeelo velik dela da spomladi si rečem letos zaključujem z vrtnarjem ampak to mi še ni ratalo.
Letos sem ravno tako delala a aa najprej meje ponagajalo zdravje in se znjimi ni nobeden posvetil potem še enkrat vse sejala a je prisel voluhar bramor in še tisti smotani 14 dnevni mraz .
Jaz nikoli ne luknam lončkov vedno gledam kako se klinični listi obnašajo._________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Sem prav moral pogledati, kaj se sredi poletja dogaja v temi zimsko sejanje Smile
brbr

Aja, še tole povem: mojih 5 zimčkov (mi je všeč izraz) se zaenkrat obnaša tako kot ostali. Rastejo, a so odvrgli prve cvetove. Pa tako lepe imajo - kot majhne sončnice._________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

brbr je napisal/a:

...

Pokrovčka nič ne luknjam. Razmišljam takole: če ob začetku prav zalijem (ne preveč), potem ta vlaga ostane v lončku in pač v njem kroži enkrat na pokrov in potem "dežuje" nazaj na zemljo. Tako sejancev do odstranitve pokrovčka nič ne rosim/zalivam...

Če imaš lončke na prostem na mestu, kamor se marca recimo Sonce že pošteno upre, se zna notranjost lončka čez dan kar segreti. Zato imam naluknjane tudi pokrove, s čimer "dovajam" svež zrak. Lukenj res ne rabiš veliko - jaz prakticiram nekih 4-5, pa še te so majhne (beri zgoraj o problemih s Hofer lončki in velikimi luknjami ---> premočno izhlapevanje & sušenje substrata).

V tistih litrskih lončkih, če je 10+cm fino vlažnega substrata, kljub luknjičastim pokrovčkom ne bo treba nič zalivati oziroma če že, zelo malo._________________go with your instinct to live as you want
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ste letos že kaj sejali?
Sama se bom opogumila in sejala po tej metodi. Balkon imam na zahodni strani. na tla bom dala stiropor, potem plastično gajbico in noter posodice s paradižnikom, solato in rožicami.

Solato in zgodnje zelje sem sejala v hiši, oboje je v fazi klitja, se vidijo pol cm dolge sadike. Sedaj pa imam dilemo, ali jih naj dam kar na balkon v gajbico ali počakam, da dobijo po dva listka in potem ven?
hudega mraza ne obetajo, največ - 3 stopinje._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz bi jih dala čimprej ven. Zlasti pri solati je zoprno, ker se po vzniku hitro pretegne. Pogoji, kot si jih opisala, bodo primerni. Bo pa seveda zaostala v rasti, a to nič ne pomeni. Sadike se bodo bolje pripravile za nadaljnjo rast na prostem.
brbr

Jaz sem nekaj solate sejala v lonček 21.1. in jo imela do vznika na toplem. Ko je vzklila, sem lonček prestavila v PVC vrečkp, jo zaprla in postavila pod plastične pokrove na terasi. Tam se odlično počutijo. V teh toplih dneh sem vrečko odprla.
Istočasno sem v cvetlično korito pod pokrovi na terasi sejala solate, ki so tudi že vzklile (28.1.), a so manjše od tiste posejane v lonček.

Torej, kar pogumno ven. Mogoče podložiš kakšen kos stiropora ali lesa, da bodo noge na toplem, zgoraj pa prekriješ s kakšno mehurčkasto folijo ali čim podobnim.

Jaz sem danes posejala korenje (v vrečo, ki jo imam postavljeno v zatišju pod balkonom, prekrito z mehurčkasto folijo) in rdečo redkvico ( v cvetlično korito, prekrito s PVC folijo, postavljeno pod pokrovi na terasi)_________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Hvala, bom. včeraj smo imeli 9 +, danes zjutraj tudi._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Včeraj sem imela otvoritveni dan za "delo na vrtu ali za vrt". Med drugim sem zimsko sejala v deset odrezanih plastenk: nekaj sort paradižnika, eno papriko, čokoladni habanero čili, čebulo, rukolo (ker nimam čisto nič solatnega semena), barvilni koreopsis.
Na dno sem dala umazano striženo volno, nato en kamen, da plastenk ne bi prevračal veter, pokrila sem z odrezanim vratom z ramami, brez pokrovčka. Zemlja ni nič posebnega: računam, da seme vzklije iz svojih moči, potem pa - ob primerni vlagi - hitro požene korenine do volne, ker ga čaka uležan ovčji gnoj v mini količinah._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori