Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
-
- Kraj: Domžale
Andrej Banko je napisal/a: |
Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH. Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato. Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa. |
Jaz sem seveda naivno mislila, da imaš kak kislinomer.
Ti imaš kemijski laboratorij,.....mi pač ne. Sicer pa, če uporabim tvojo konstanto in 2 mg mojega kisa, pa seveda 0,4M NaOH,.....bi šlo, ne?
Ali še enostavneje. Ti prinesem kis in mi izmeriš. Bi šlo?
-
- Kraj: Domžale
Se da zlahka narediti tudi doma, brez laboratorija.
NaOH prodajajo za izdelavo mil. Edino fenolftalein je morda malo težje dobiti.
Merilna pipeta ni potrebna, potrebuješ le natančno tehtnico ( recimo na 0,1g ) in kapalko. Privzameš gostoto raztopine NaOH = 1.
Menim, da je 0,4M NaOH preveč koncentrirana raztopina, težko ujameš preskok. 0,1M je optimalno ( to je 4g/L ).
Pri tej koncentraciji NaOH in 2,0mL uporabljenega kisa ( to je 2g in ne mg ) je konstanta potem 0,3.
Natehtani količini kisa v erlenmajerici, čaši ali pa tudi lahko v steklenem kozarcu dodaš kak dL demineralizirane/destilirane vode.
Jaz sem najprej "treniral" na kupljenem kisu, ki ima deklariran odstotek kisline 5%.
Porabil sem 17,7 g ( mL ) 0,1M NaOH.
To pomeni: 17,7 x 0,3 = 5,3% !
NaOH prodajajo za izdelavo mil. Edino fenolftalein je morda malo težje dobiti.
Merilna pipeta ni potrebna, potrebuješ le natančno tehtnico ( recimo na 0,1g ) in kapalko. Privzameš gostoto raztopine NaOH = 1.
Menim, da je 0,4M NaOH preveč koncentrirana raztopina, težko ujameš preskok. 0,1M je optimalno ( to je 4g/L ).
Pri tej koncentraciji NaOH in 2,0mL uporabljenega kisa ( to je 2g in ne mg ) je konstanta potem 0,3.
Natehtani količini kisa v erlenmajerici, čaši ali pa tudi lahko v steklenem kozarcu dodaš kak dL demineralizirane/destilirane vode.
Jaz sem najprej "treniral" na kupljenem kisu, ki ima deklariran odstotek kisline 5%.
Porabil sem 17,7 g ( mL ) 0,1M NaOH.
To pomeni: 17,7 x 0,3 = 5,3% !