JABOLČNI KIS
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
| Andrej Banko je napisal/a: |
| Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH. Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato. Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa. |
Jaz sem seveda naivno mislila, da imaš kak kislinomer.
Ti imaš kemijski laboratorij,.....mi pač ne. Sicer pa, če uporabim tvojo konstanto in 2 mg mojega kisa, pa seveda 0,4M NaOH,.....bi šlo, ne?
Ali še enostavneje. Ti prinesem kis in mi izmeriš. Bi šlo?
-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
Se da zlahka narediti tudi doma, brez laboratorija.
NaOH prodajajo za izdelavo mil. Edino fenolftalein je morda malo težje dobiti.
Merilna pipeta ni potrebna, potrebuješ le natančno tehtnico ( recimo na 0,1g ) in kapalko. Privzameš gostoto raztopine NaOH = 1.
Menim, da je 0,4M NaOH preveč koncentrirana raztopina, težko ujameš preskok. 0,1M je optimalno ( to je 4g/L ).
Pri tej koncentraciji NaOH in 2,0mL uporabljenega kisa ( to je 2g in ne mg ) je konstanta potem 0,3.
Natehtani količini kisa v erlenmajerici, čaši ali pa tudi lahko v steklenem kozarcu dodaš kak dL demineralizirane/destilirane vode.
Jaz sem najprej "treniral" na kupljenem kisu, ki ima deklariran odstotek kisline 5%.
Porabil sem 17,7 g ( mL ) 0,1M NaOH.
To pomeni: 17,7 x 0,3 = 5,3% !
NaOH prodajajo za izdelavo mil. Edino fenolftalein je morda malo težje dobiti.
Merilna pipeta ni potrebna, potrebuješ le natančno tehtnico ( recimo na 0,1g ) in kapalko. Privzameš gostoto raztopine NaOH = 1.
Menim, da je 0,4M NaOH preveč koncentrirana raztopina, težko ujameš preskok. 0,1M je optimalno ( to je 4g/L ).
Pri tej koncentraciji NaOH in 2,0mL uporabljenega kisa ( to je 2g in ne mg ) je konstanta potem 0,3.
Natehtani količini kisa v erlenmajerici, čaši ali pa tudi lahko v steklenem kozarcu dodaš kak dL demineralizirane/destilirane vode.
Jaz sem najprej "treniral" na kupljenem kisu, ki ima deklariran odstotek kisline 5%.
Porabil sem 17,7 g ( mL ) 0,1M NaOH.
To pomeni: 17,7 x 0,3 = 5,3% !