Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! Confused Embarassed Wink Laughing Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:
Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! Confused Embarassed Wink Laughing Laughing

Laughing Laughing Laughing_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, prvi letnik srednje šole !

Paziti je treba še na pravilne enote.

Izračunal sem si tudi že konstanto, če titriram 2,00g kisa.
In potem s to številko samo pomnožim porabljen volumen titracijske raztopine ( v mL ) in dobim %.

_______
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... Rolling Eyes Laughing.

Jah nič, kdor zna, zna!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

mravlja je napisal/a:
Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... Rolling Eyes Laughing.

Jasno kot beli dan! bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej Banko je napisal/a:
Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa.

Jaz sem seveda naivno mislila, da imaš kak kislinomer.
Ti imaš kemijski laboratorij,.....mi pač ne. Sicer pa, če uporabim tvojo konstanto in 2 mg mojega kisa, pa seveda 0,4M NaOH,.....bi šlo, ne?
Ali še enostavneje. Ti prinesem kis in mi izmeriš. Bi šlo?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Se da zlahka narediti tudi doma, brez laboratorija.
NaOH prodajajo za izdelavo mil. Edino fenolftalein je morda malo težje dobiti.
Merilna pipeta ni potrebna, potrebuješ le natančno tehtnico ( recimo na 0,1g ) in kapalko. Privzameš gostoto raztopine NaOH = 1.

Menim, da je 0,4M NaOH preveč koncentrirana raztopina, težko ujameš preskok. 0,1M je optimalno ( to je 4g/L ).

Pri tej koncentraciji NaOH in 2,0mL uporabljenega kisa ( to je 2g in ne mg ) je konstanta potem 0,3.
Natehtani količini kisa v erlenmajerici, čaši ali pa tudi lahko v steklenem kozarcu dodaš kak dL demineralizirane/destilirane vode.

Jaz sem najprej "treniral" na kupljenem kisu, ki ima deklariran odstotek kisline 5%.
Porabil sem 17,7 g ( mL ) 0,1M NaOH.

To pomeni: 17,7 x 0,3 = 5,3% !
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Eh, jaz bom svojega poskušala kar po domače - na žlico in v usta. Embarassed Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, hvala. No, saj meni ne bo treba tega delat doma,....bom pa, ko bo kaj časa, to naredila v službi. Hvala za napotke. Imam namreč kis iz drnulj.....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

metuljc je napisal/a:
... Imam namreč kis iz drnulj.....

Me zanima, kako si ga napravila?
Hvala za odgovor.
Odgovori