Stran 26 od 29

Objavljeno: Pe Jan 06, 2023 8:34 pm
Napisal/-a muha
Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! Confused Embarassed Wink Laughing Laughing

Objavljeno: Pe Jan 06, 2023 8:38 pm
Napisal/-a lpmami
muha je napisal/a:
Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! Confused Embarassed Wink Laughing Laughing

Laughing Laughing Laughing_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Jan 06, 2023 10:00 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, prvi letnik srednje šole !

Paziti je treba še na pravilne enote.

Izračunal sem si tudi že konstanto, če titriram 2,00g kisa.
In potem s to številko samo pomnožim porabljen volumen titracijske raztopine ( v mL ) in dobim %.



_______

Objavljeno: Pe Jan 06, 2023 10:50 pm
Napisal/-a mravlja
Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... Rolling Eyes Laughing.

Jah nič, kdor zna, zna!

Objavljeno: So Jan 07, 2023 10:08 am
Napisal/-a Melona
mravlja je napisal/a:
Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... Rolling Eyes Laughing.


Jasno kot beli dan! bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha

Objavljeno: So Jan 07, 2023 2:09 pm
Napisal/-a metuljc
Andrej Banko je napisal/a:
Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa.


Jaz sem seveda naivno mislila, da imaš kak kislinomer.
Ti imaš kemijski laboratorij,.....mi pač ne. Sicer pa, če uporabim tvojo konstanto in 2 mg mojega kisa, pa seveda 0,4M NaOH,.....bi šlo, ne?
Ali še enostavneje. Ti prinesem kis in mi izmeriš. Bi šlo?

Objavljeno: So Jan 07, 2023 2:26 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Se da zlahka narediti tudi doma, brez laboratorija.
NaOH prodajajo za izdelavo mil. Edino fenolftalein je morda malo težje dobiti.
Merilna pipeta ni potrebna, potrebuješ le natančno tehtnico ( recimo na 0,1g ) in kapalko. Privzameš gostoto raztopine NaOH = 1.

Menim, da je 0,4M NaOH preveč koncentrirana raztopina, težko ujameš preskok. 0,1M je optimalno ( to je 4g/L ).

Pri tej koncentraciji NaOH in 2,0mL uporabljenega kisa ( to je 2g in ne mg ) je konstanta potem 0,3.
Natehtani količini kisa v erlenmajerici, čaši ali pa tudi lahko v steklenem kozarcu dodaš kak dL demineralizirane/destilirane vode.

Jaz sem najprej "treniral" na kupljenem kisu, ki ima deklariran odstotek kisline 5%.
Porabil sem 17,7 g ( mL ) 0,1M NaOH.

To pomeni: 17,7 x 0,3 = 5,3% !

Objavljeno: So Jan 07, 2023 2:34 pm
Napisal/-a muha
Eh, jaz bom svojega poskušala kar po domače - na žlico in v usta. Embarassed Wink

Objavljeno: So Jan 07, 2023 7:03 pm
Napisal/-a metuljc
AB, hvala. No, saj meni ne bo treba tega delat doma,....bom pa, ko bo kaj časa, to naredila v službi. Hvala za napotke. Imam namreč kis iz drnulj.....

Objavljeno: So Jan 07, 2023 8:01 pm
Napisal/-a mravlja
metuljc je napisal/a:
... Imam namreč kis iz drnulj.....


Me zanima, kako si ga napravila?
Hvala za odgovor.