Stran 26 od 29
Objavljeno: Če Sep 30, 2021 7:17 pm
Napisal/-a Danilo
Lepo se ti še držijo. Od mojih zunanjih je ostalo le pet češnjevcev, ki so slastni bolj kot v polni sezoni. Pod streho pa delajo krasno in naj lepa jesen še kar traaaja.
Objavljeno: Če Sep 30, 2021 8:01 pm
Napisal/-a mfranc
Kate, hvala za tale lanski link! Mislim da bom z njegovo pomočjo našel izgubljeni članek od dr. Vrščja; govori konkretno o tem kakšna naj bi bila "vrtičkaska zemlja" predvsem koliko humusa naj ima za trajno rodnost.
Grem na brskanje, čim najdem čas ._________________mfranc
Objavljeno: Pe Okt 01, 2021 9:04 am
Napisal/-a živa
ah, kalijev sulftat, ne kalcijev. c se mi je vrinil._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Okt 01, 2021 9:55 am
Napisal/-a brbr
Letos sem odkrila nov (vsaj zame - mogoče vi že to popčnete) način za hranjenje svežih paradižnikov.
Ker pravijo, naj paradižnikov ne hranimo v hladilniku, sem jih naložila v steklen kozarec in zaprla. Tako so se odlično obdržali vsek 14dni počitnic, zato jih tako hranim tudi doma. Seveda dam v kozarec samo zdrave plodove.
Tule sem kozarec slikala poleg ene "runde" shrankov..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Okt 01, 2021 11:11 am
Napisal/-a notranjka
Super brbr,tudi mi tako rešujemo na dopustu,za doma jih pa itak nabiramo sproti.
Pa še na kratko o letošnji sezoni.
Letos sem posejala 80 sort manj kot lani ,na začetku setve smo prebolevali covid 19 in enostavno nihče od nas ni imel ne volje in ne moči za setve,prenašanje loncev,piskrov ,korit.
Tako je terasa ostala prazna ,ravno tako jih je bilo pol manj na balkonu(kasneje se je izkazalo da je nošenje vode za zalivanje na balkon prava nočna mora in dejansko so stradali vode,zalivalni sistem je sicer deloval,vendar je vmes prišlo do zatajitve.Ravno tako sem uporabila zemljo prejšnje sezone ,skratka ni se izšlo kot sem pričakovala).
Posejala sem precej dwarf sort,
belih sort (Mfranc je spraševal na začetku sezone o njih) ,
nekaj bicolor in
pa indigo sort
in pelatov.
Z vsemi dobrimi nameni sem popisala bele (svetle) sorte in jim celo namenila posebni del rastlinjaka,ostali so samo nameni.Jaz upam da bo do večje zmage prišlo naslednjo sezono.
Rastlinjak sem letos tudi malo spremenila in z dvignjenimi gredami(uporabila sem zemljo iz posod prejšnjih sezon) ter z dobro zastirko poskrbela da ga v tej hudi vročini niti nismo zalivali,sadike pa je mož samo 1x blagoslovil z sodinim pripravkom.
Pognojila sem 2x in sicer kar z klasično biogreno (raztopina 1/10).
Več slik sem dala v moj album,nekako mi noče avtomatsko povečat in povezat
https://mojalbum.com/valentinas2/vrt-2021
Težav razen z sušo niti ni bilo.Našla sem samo 1 sadiko ki jo je načela plesen,hroščki so se mi polatili malicat na 1 plodu ,sem pobrala in sanirala.Dobila sem tudi neko glino v prahu za preventivo,ki jo bom uporabila naslednje leto če bo potreba.
So pa zdaj v zadnjem tednu začele gosenice svoj pohod,sem našla kar ene 3 plodove načete.
Ker druge zelenjave za solato čez poletje ne sadim (razen kumar) smo paradižnik jedli cca 2x na dan in še če nam bo vreme naklonjeno bomo paradižnik konzumirali še 1 mesec.Torej lahko napišem,da smo se ga dodobra najedli.
Omako sem kuhala 3x ,kar je občutno manj kot prejšnja leta,računam pa da jo bo dovolj.
Če strnem,letos razen z zalivanjem balkona nisem imela z paradižnikom nobenega dela (niti nisem imela kakšne posebne volje in ne moči) .
In še moj letošnji favorit:srednje drobni in izredno sladki,mislim da tako sladki sadežev še nisem imela :Gayo de Melon.
_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Objavljeno: Pe Okt 01, 2021 2:12 pm
Napisal/-a muha
Gayo de Melon je zares zelo sladek, le tako poln ni, kot so običajno češnjevci. Vsaj pri meni je bilo tako. Rastlina pa zdrži kar dolgo, še posebej v rastlinjaku.
Objavljeno: Pe Okt 01, 2021 3:03 pm
Napisal/-a notranjka
Da,se strinjam.
Najbolj poln pa je bil letos Madagaskar,nekje 5 izredno polnih etaž.Vrhnji dve se niti nista še obarvali do konca._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Objavljeno: Pe Okt 01, 2021 5:25 pm
Napisal/-a Danilo
Brbr, se takole en na drugega naloženi paradižniki ne deformirajo? Tudi v kozarcu najbrž dozorevajo?
Objavljeno: Pe Okt 01, 2021 8:35 pm
Napisal/-a brbr
Danilo, tile moji so kar čvrsti, že po naravi. Tako se ne deformirajo. Seveda jih ne moreš hraniti ne vem kako dolgo, 14dni pa vreverjeno...
Verjetno tudi dozorevajo. Lani sem tako hranila zelene čilije, ki sem jih pobrala pred zmrzaljo. Kar precej se jih je v kozarcu obarvalo..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Okt 04, 2021 11:38 am
Napisal/-a živa
Včeraj smo imeli 26 stopinj in za danes obeta 24 stopinj, v Žireh pa deževno.
pobrali smo vse paradižnike na njivi, rastlino odrezali, kole spravili. V rastlinjaku so še. Jih pa nekaj na višini 1,5 m grize._________________Lp, Živa