Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2013
Hudirja, ko listam po "paradižniku 13" moram posebaj izpostaviti, da ste nekateri frdamanovo pridni. Ne samo, da je že rdeče, temveč ste ga že pojedli. Lepo in pohvalno.
Moj Tomaccio tudi lepo napreduje, verjetno pa sem jaz tisti, ki ga malce biksa, kot rad pravi Hribar. Torej, sadil sem ga razmeroma pozno, v rastlinjak (v začetku junija) in posledično je moja pričakovanja prerastla neučakanost, katero pa sem vestno nahranil z mešanjem in pripravljanjem dobre "papice" za omenjene korenjake. Zadevščine sem se lotil enostavno tako, da sem gnojilu s poudarkom na fosforju (vodotopna, kristalon oblika) dodal še en "šluk = dissent splash" čistega, tekočega dušika. To je bolj profi zadeva za hidroponiko ali pa urgentne korekcije, v resnici mislim da 40 % koncentracije, ne vem pa natančno v kakšni obliki je ta dušik. S tem sem ga pognojil približno tri ali štirikrat, ne več, takoj po sajenju. Kakorkoli že, paradižnik je turbo pospešil v rasti. Zelenje je zelo temno obarvano in malce večje površine, vendar po mojem mnenju ne pretirano, internodiji rahlo podaljšani in tudi tu ne pretirano (dolžina razmika med listi cca 15 cm), stebla zelo lepa in močna, skratka rastlinam na prvi pogled prav nič ne manjka. Problem, ki ga opažam pa je, da so bila socvetja (povečini ena etaža) občutno skromnejša po številu cvetov. Sedaj se je zadeva že normalizirala in so socvetja ponovno bogata in številna.
Sprašujem strokovnjake, namreč sam sem še pravi amater na področju vrtičkarstva, če bi bila vzrok za skromna socvetja visoka koncentracija dušika in posledično dezorientiranost rastlin, katere so bile očitno prepričane, da od njih želim in pričakujem zgolj bujno rast.
Drugače ne paničarim zaradi nekaj cvetkov in plodičev manj in se tudi pri meni prvi že barvajo na rdeče, me pa zanima za širjenje obzorja.
lp.
Moj Tomaccio tudi lepo napreduje, verjetno pa sem jaz tisti, ki ga malce biksa, kot rad pravi Hribar. Torej, sadil sem ga razmeroma pozno, v rastlinjak (v začetku junija) in posledično je moja pričakovanja prerastla neučakanost, katero pa sem vestno nahranil z mešanjem in pripravljanjem dobre "papice" za omenjene korenjake. Zadevščine sem se lotil enostavno tako, da sem gnojilu s poudarkom na fosforju (vodotopna, kristalon oblika) dodal še en "šluk = dissent splash" čistega, tekočega dušika. To je bolj profi zadeva za hidroponiko ali pa urgentne korekcije, v resnici mislim da 40 % koncentracije, ne vem pa natančno v kakšni obliki je ta dušik. S tem sem ga pognojil približno tri ali štirikrat, ne več, takoj po sajenju. Kakorkoli že, paradižnik je turbo pospešil v rasti. Zelenje je zelo temno obarvano in malce večje površine, vendar po mojem mnenju ne pretirano, internodiji rahlo podaljšani in tudi tu ne pretirano (dolžina razmika med listi cca 15 cm), stebla zelo lepa in močna, skratka rastlinam na prvi pogled prav nič ne manjka. Problem, ki ga opažam pa je, da so bila socvetja (povečini ena etaža) občutno skromnejša po številu cvetov. Sedaj se je zadeva že normalizirala in so socvetja ponovno bogata in številna.
Sprašujem strokovnjake, namreč sam sem še pravi amater na področju vrtičkarstva, če bi bila vzrok za skromna socvetja visoka koncentracija dušika in posledično dezorientiranost rastlin, katere so bile očitno prepričane, da od njih želim in pričakujem zgolj bujno rast.
Drugače ne paničarim zaradi nekaj cvetkov in plodičev manj in se tudi pri meni prvi že barvajo na rdeče, me pa zanima za širjenje obzorja.
lp.
muha je napisal/a: |
bobolino, kaj pa če je v loncih krivo pregrevanje loncev? Jaz sem pri svojih balkonskih vsa rjava korita ovila z alu folijo in takoj je bilo bolje. |
V treh koritih skupne dolžine 180 cm imam posajenih OSEM PARADIŽNIKOV. Preveč za tako malo zemlje in za JUŽNO lego. Dvakrat dnevno sem zalival, pa ni pomagalo. "kuhali" so se. Na korita sem obesil zaveso iz tkanine, debelo kaširana - debela je 5 mm - in predstavlja dobro izolacijo - zaščito pred pekočim soncem. Zalivam enkrat dnevno._________________Viktorh
Dragi moji, presrečna sm
Predstavljam vam Kimberley, ki je končno zardel
Sem najbolj rdečega utrgala, čeprav bi ga bilo bolje pustiti še kakšno uro gor
Mah, mi ni dalo, da ga ne bi probala
Precej bolj intenzivnega okusa kot tisti iz trgovine, kiselkast, koža precej močna - čvrsta (ne vem, kako jo opisati, valja se pod zobmi, haha).
Predstavljam vam Kimberley, ki je končno zardel
Sem najbolj rdečega utrgala, čeprav bi ga bilo bolje pustiti še kakšno uro gor
Mah, mi ni dalo, da ga ne bi probala
Precej bolj intenzivnega okusa kot tisti iz trgovine, kiselkast, koža precej močna - čvrsta (ne vem, kako jo opisati, valja se pod zobmi, haha).
Verjamem, da si vesela, Irenca! In prvi zreli domači paradižnik je ponavadi najboljšega okusa.
Stupice že nekaj časa trgam, pa Amazon Chocolate in Nyagous ter Anmore Dewdrop smo že nekajkrat pojedli v solati. Naslednja dva bosta Black Mystery in Green Sausage. Ostalim se pa nič ne mudi v skledo.
Marija, zanimivo, da ti je Stupice prej dozorel, kot Bloody Butcher. Pred leti je nekdo pisal obratno. A tudi pri meni je Stupice najbolj zgoden.
Stupice že nekaj časa trgam, pa Amazon Chocolate in Nyagous ter Anmore Dewdrop smo že nekajkrat pojedli v solati. Naslednja dva bosta Black Mystery in Green Sausage. Ostalim se pa nič ne mudi v skledo.
Marija, zanimivo, da ti je Stupice prej dozorel, kot Bloody Butcher. Pred leti je nekdo pisal obratno. A tudi pri meni je Stupice najbolj zgoden.
Stupice imam v plastenjaku, Bl.b. pa zunaj in oba sem letos izjemno pozno sadila na stalno mesto. Kimberly (hvala Bobolino) imam tudi, sem dobila malo sadikco in je šel v plastenjak, ko so bili ostali že skoraj metrski. No, zdaj se je lepo pognal, le plodovi bodo zoreli skupaj z večino poznih. Pa nič hudega, saj bo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Brr,meni gre pa kar na jok.
Na dveh paradižnikih,ki sta v posodi sem na listih našla tole
Sedaj sem liste porezala,me pa zanima kaj bi bilo tole?
Če lepo list prerežem ,dobim ven eno malo ličinko.
Špricat nimam namena,odsranila sem zaenkrat vse ročno.
Imam pa tole tudi na meloni in baziliki.In to v loncih.
V vseh loncih pa je zemlja iz črnih vrečk(o njej smo že govorili,ma se ne spomnim imena)
Je možno,da bi tole prišlo z zemljo?_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Na dveh paradižnikih,ki sta v posodi sem na listih našla tole
Sedaj sem liste porezala,me pa zanima kaj bi bilo tole?
Če lepo list prerežem ,dobim ven eno malo ličinko.
Špricat nimam namena,odsranila sem zaenkrat vse ročno.
Imam pa tole tudi na meloni in baziliki.In to v loncih.
V vseh loncih pa je zemlja iz črnih vrečk(o njej smo že govorili,ma se ne spomnim imena)
Je možno,da bi tole prišlo z zemljo?_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
jaz pa letos prvič v življenju trgam paradižnike v začetku julija: Gartenperle, Maskotko in Stupice. En krmežljav Kimberly je bil tudi rdeč.
Sem pa danes zjutraj tudi prvič v življenju doživela tole: na eni sadiki oba popolnoma zelena paradižnika v obliki češnje (v zrelosti debel) imata luknjo čez in čez, tako da gre prst noter! Vse obžrto. Zelen neužiten paradižnik. V rastlinjaku pa paprika po vrhu podrsana kot da bi jo s šmergl papirjem._________________Lp, Živa
Sem pa danes zjutraj tudi prvič v življenju doživela tole: na eni sadiki oba popolnoma zelena paradižnika v obliki češnje (v zrelosti debel) imata luknjo čez in čez, tako da gre prst noter! Vse obžrto. Zelen neužiten paradižnik. V rastlinjaku pa paprika po vrhu podrsana kot da bi jo s šmergl papirjem._________________Lp, Živa