Stran 26 od 65

Objavljeno: Ne Jul 07, 2013 9:48 pm
Napisal/-a bobolino
Niso na direktnem soncu, so pod napuščem, in lani ni bilo teh problemov. No, se bom vsaj kaj novega naučila._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Jul 07, 2013 11:47 pm
Napisal/-a juglans
Hudirja, ko listam po "paradižniku 13" moram posebaj izpostaviti, da ste nekateri frdamanovo pridni. Ne samo, da je že rdeče, temveč ste ga že pojedli. Lepo in pohvalno.

Moj Tomaccio tudi lepo napreduje, verjetno pa sem jaz tisti, ki ga malce biksa, kot rad pravi Hribar. Torej, sadil sem ga razmeroma pozno, v rastlinjak (v začetku junija) in posledično je moja pričakovanja prerastla neučakanost, katero pa sem vestno nahranil z mešanjem in pripravljanjem dobre "papice" za omenjene korenjake. Zadevščine sem se lotil enostavno tako, da sem gnojilu s poudarkom na fosforju (vodotopna, kristalon oblika) dodal še en "šluk = dissent splash" čistega, tekočega dušika. To je bolj profi zadeva za hidroponiko ali pa urgentne korekcije, v resnici mislim da 40 % koncentracije, ne vem pa natančno v kakšni obliki je ta dušik. S tem sem ga pognojil približno tri ali štirikrat, ne več, takoj po sajenju. Kakorkoli že, paradižnik je turbo pospešil v rasti. Zelenje je zelo temno obarvano in malce večje površine, vendar po mojem mnenju ne pretirano, internodiji rahlo podaljšani in tudi tu ne pretirano (dolžina razmika med listi cca 15 cm), stebla zelo lepa in močna, skratka rastlinam na prvi pogled prav nič ne manjka. Problem, ki ga opažam pa je, da so bila socvetja (povečini ena etaža) občutno skromnejša po številu cvetov. Sedaj se je zadeva že normalizirala in so socvetja ponovno bogata in številna.

Sprašujem strokovnjake, namreč sam sem še pravi amater na področju vrtičkarstva, če bi bila vzrok za skromna socvetja visoka koncentracija dušika in posledično dezorientiranost rastlin, katere so bile očitno prepričane, da od njih želim in pričakujem zgolj bujno rast.

Drugače ne paničarim zaradi nekaj cvetkov in plodičev manj in se tudi pri meni prvi že barvajo na rdeče, me pa zanima za širjenje obzorja.

lp.

Objavljeno: Po Jul 08, 2013 12:20 am
Napisal/-a viktorh
muha je napisal/a:
bobolino, kaj pa če je v loncih krivo pregrevanje loncev? Jaz sem pri svojih balkonskih vsa rjava korita ovila z alu folijo in takoj je bilo bolje.


V treh koritih skupne dolžine 180 cm imam posajenih OSEM PARADIŽNIKOV. Preveč za tako malo zemlje in za JUŽNO lego. Dvakrat dnevno sem zalival, pa ni pomagalo. "kuhali" so se. Na korita sem obesil zaveso iz tkanine, debelo kaširana - debela je 5 mm - in predstavlja dobro izolacijo - zaščito pred pekočim soncem. Zalivam enkrat dnevno._________________Viktorh

Objavljeno: To Jul 09, 2013 11:25 pm
Napisal/-a Irenca
Dragi moji, presrečna sm juhej
Predstavljam vam Kimberley, ki je končno zardel Very Happy



Sem najbolj rdečega utrgala, čeprav bi ga bilo bolje pustiti še kakšno uro gor Wink
Mah, mi ni dalo, da ga ne bi probala Smile
Precej bolj intenzivnega okusa kot tisti iz trgovine, kiselkast, koža precej močna - čvrsta (ne vem, kako jo opisati, valja se pod zobmi, haha).

Objavljeno: Sr Jul 10, 2013 12:09 am
Napisal/-a MARIJAV
Danes sem ponovno trgala Stupice, prvič Blodybutcherja in Matina že malo rdi. Ostalo je še nedoraščeno, zeleno._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Sr Jul 10, 2013 12:18 am
Napisal/-a Plamenka
Verjamem, da si vesela, Irenca! In prvi zreli domači paradižnik je ponavadi najboljšega okusa. Wink

Stupice že nekaj časa trgam, pa Amazon Chocolate in Nyagous ter Anmore Dewdrop smo že nekajkrat pojedli v solati. Naslednja dva bosta Black Mystery in Green Sausage. Ostalim se pa nič ne mudi v skledo. Wink
Marija, zanimivo, da ti je Stupice prej dozorel, kot Bloody Butcher. Pred leti je nekdo pisal obratno. A tudi pri meni je Stupice najbolj zgoden.

Objavljeno: Sr Jul 10, 2013 12:30 am
Napisal/-a MARIJAV
Stupice imam v plastenjaku, Bl.b. pa zunaj in oba sem letos izjemno pozno sadila na stalno mesto. Kimberly (hvala Bobolino) imam tudi, sem dobila malo sadikco in je šel v plastenjak, ko so bili ostali že skoraj metrski. No, zdaj se je lepo pognal, le plodovi bodo zoreli skupaj z večino poznih. Pa nič hudega, saj bo._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Sr Jul 10, 2013 7:02 am
Napisal/-a bobolino
Jaz pa sem pred dnevi odtrgala en deformiram plod black Iceberg, včeraj pa Feuerwerk, ki pa je še na pultu. Laughing_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Sr Jul 10, 2013 9:21 am
Napisal/-a notranjka
Brr,meni gre pa kar na jok.
Na dveh paradižnikih,ki sta v posodi sem na listih našla tole



Sedaj sem liste porezala,me pa zanima kaj bi bilo tole?
Če lepo list prerežem ,dobim ven eno malo ličinko.
Špricat nimam namena,odsranila sem zaenkrat vse ročno.
Imam pa tole tudi na meloni in baziliki.In to v loncih.
V vseh loncih pa je zemlja iz črnih vrečk(o njej smo že govorili,ma se ne spomnim imena)
Je možno,da bi tole prišlo z zemljo?_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Objavljeno: Sr Jul 10, 2013 9:25 am
Napisal/-a živa
jaz pa letos prvič v življenju trgam paradižnike v začetku julija: Gartenperle, Maskotko in Stupice. En krmežljav Kimberly je bil tudi rdeč.

Sem pa danes zjutraj tudi prvič v življenju doživela tole: na eni sadiki oba popolnoma zelena paradižnika v obliki češnje (v zrelosti debel) imata luknjo čez in čez, tako da gre prst noter! Vse obžrto. Zelen neužiten paradižnik. V rastlinjaku pa paprika po vrhu podrsana kot da bi jo s šmergl papirjem._________________Lp, Živa