Hvala, Metuljc! Tako se mi je malo zdelo. Pred leti sem se večkrat peljala na Jezersko in jih je ob cesti (nad njo) res veliko, tu je pa ena sama. Pa že precej let je minilo od takrat._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kaj je to? letos se mi je razrastlo po zelenici-sadovnjaku. Ne spomnim se da bi to že kdaj prej videl. Ponavadi je bilo vse rumeno od regrada. Strnjeno naselje stanovanjskih hiš, to je zraslo samo pri meni ker (na grozo sosedov) bolj redko kosim, ostali imajo "zeleno puščavo". Slike niso ravno najboljše ker sem v sliko želel ujeti vsaj eno od čebel ki pridno obletavajo te cvetove.
Mislim, da je travniška penuša, Cardamine pratensis. Je pa križnice težko določiti, če ni vseh delov rastline. Daj, izpuli eno in jo daj na svetlo podlago, tako, da bo ležala in jo poslikaj, da se vidi razrast, oblika listov,..... Imajo cvetovi, ki so beli, nežno vijoličaste žilice? Nekateri cvetovi so lahko tudi rahlo nežno vijolični, komaj zaznavno. https://shop-drevesnica.eu/izdelek/cardamine-pratensis/
bom drug teden, če bo še cvetela. Kakšen teden-dva nazaj ko je pognala, se mi je že čudno zdelo ker so bila stebla približno tako visoka kot so sedaj, a skoraj povsem črne barve, tako kot kakšna "neugledna" močvirska rastlina, sem že mislil da so pognale kakšne gobe, je pa res bolj vlažna zemlja tam in zahodna stran, samo popoldansko sonce