Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se vsako pomlad, poletje "razgledujem", kako kompostirati travni odkos - ta, se mi zdi, se sam ne kompostira najbolje (vsaj meni ne da rezultata, kot si ga zelim) in vecino porabim za zastiranje vrtnih poti. Mesanica jesenskega listja in travnega odkosa pa se obnasa cisto drugace. Tudi veter te "zmesnjave" ne raznasa okoli.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Furman, pod tepihi in podobnim se zaredi bistveno več glodalcev kot pod organsko zastirko. Če upoštevaš še nasvet vode, ne bo hudega.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

mravlja je napisal/a:
Se vsako pomlad, poletje "razgledujem", kako kompostirati travni odkos - ta, se mi zdi, se sam ne kompostira najbolje (vsaj meni ne da rezultata, kot si ga zelim) in vecino porabim za zastiranje vrtnih poti. Mesanica jesenskega listja in travnega odkosa pa se obnasa cisto drugace. Tudi veter te "zmesnjave" ne raznasa okoli.

Faktor je lahko tudi to, kako pogosto kosiš - ker če to počneš zelo pogosto, imaš res drobne koščke odkosa in potem iz tistega rada nastane pacasta masa, ki zna biti tako zoprna, da niti vode dobro ne prepušča.
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Aha, hvala za odgovore.
Je kar logično da mora biti naravna zastirka. Očitno bližnic narava ne pozna. Trenutno pripravljam novo njivico pod sadovnjakom. Celo leto sem vso vrtno travo dajal tja kot zastirko. Vseeno mi je prišel ven širokolistni plevel, ki mu rečemo konjska ščau. Je zelo trdovraten. Spomladi bova skušala iz tega narediti niivo. Staro njivo pa vrniti lastnikom, ker jo imava le na uporabo. Nova njivica bo bliže hiši, v sklopu vrta, lažje jo bo ogradit in voda za zalivanje je 50m stran._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Kar nekaj gred smo že naredili v starem sadovnjaku, kjer ni bila nikoli njiva. Vse grede smo pripravljali brez prekopavanja in tudi tako jih zdaj vzdržujemo, z zastirko. Na prostor, kjer sem želela gredo, smo položili karton in časopisni papir, gor ovčjo volno (če sem je imela zadosti), potem travni odkos (ampak ne tisto nizko travico, ampak pokošeno travo iz sadovnjaka in deteljo). Pokošeno travo pustimo, da se posuši, nato jo nalozimo na prostor, kjer bo nova greda. Pozno v jeseni na to travo navozimo še listje in čez listje obvezno še plast posušene trave. Spomladi na to gredo sadimo sadike s koreninsko grudo. In čez leto pridno dodajamo zastirko, najraje imam listavko (listje v jeseni natlačim v kompostnik omejen z žično mrežo in to je odlična zastirka za dodajanje spomladi).

Furman naj ti uspe priprava nove njivice. Če imaš dovolj materiala, sploh ne bo problem._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tajana, a karton in volno kaj zmočiš?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
tajana

Kartona ne namakam. Volno pa dodam tisto, ki jo imam shranjeno od prejšnjega leta na prostem, tako da je že premočena. Dokler nisem imela zaloge, jo sem nekaj dni namakala v sodu preden sem jo dala na gredo._________________CARPE DIEM
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

lpmami, karton je potrebno namočit, če se takšnega načina lotiš spomladi, sploh, če je pomanjkanje padavin.
Jeseni se ne rabiš matrat z namakanjem, ker jesen in zima nardita svoje.

tajana, mene pa zanima ali pri sajenju v takšno gredo dodaš kaj dodatne zemlje/komposta ali ti je koreninska gruda dovolj?
tajana

Obicajno zacnem s pripravo take grede septembra in uporabim travo poletne kosnje. V to gredo sadim kapusnice, koruzo, buce, kumare, papriko, paradiznik. Dodajanje dodatnega komposta ponavadi ni potrebno. Sadike pripravljam v prozornih polliterskih lonckih. Zadtirko razgrnem do zemlje, katera je ze rahla. Volna zagotavlja zadosti dusika. Zalivam s prevrelko iz kopriv in gabeza dokler sadike ne zacne vidno rasti._________________CARPE DIEM
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

No danes sem prostor kjer bo bodoča njivica in je bil skozi poletje zstrt a je vseeno ponekod prerasel plevel. Zato sem ga z vrtno kosilnico pokosil na nulo. Nato bom jutri ves odkos s celega vrta rastrosil po njivici. Naj tako pustim do pomladi, ali naj kar sproti dodajam zastirko. Od papirjev je verjetno le karton prime4en. Časopisi imajo preveč barve?
Po listje se moram en dan še spravit v gozd, sam moram prej lastnika vprašat, da ne bo težav._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Odgovori