Ne bi si upal trditi, da je pri tebi isto, samo dobil pa sem asociacijo na moj problem iz tvojega opisa. Upam, da ti rata rešiti rastline._________________go with your instinct to live as you want
ikar je napisal/a: |
A se še komu dogaja, da mu sadike ena za drugo crkujejo? Meni crkne 1-2 sadika tedensko, izgleda pa tako, da listi kar upadejo kot da bi jih zdelala suša, čeprav je zemlja vlažna. Ostanejo še samo čiliji. Ko se je to zgodilo prvim trem sadikam, sem mislil da je to naključje. Zdaj sem pa pospravil že okoli 7 sadik. To so sadike katere so na različnih mestih, nekatera so bolj osončena, druga manj. A je to morda kakšna bolezen? Na listih ne zgleda nič narobe, enostavno usahnejo listi. |
juglans je napisal/a: |
Tudi sam sem pomislil na zemljo, kot vir težav, ki se potem odražajo v propadanju rastlin. Domačo mešanico opazim. Ali lahko malo opišeš kako si jo pripravil (vse sestavine z pribl. deleži) in katera ter koliko gnojil si uporabil. Morda najdemo "krivca". Pa predno zares zaključiš s temi klinčevimi čiliji ti dam en nasvet. Naslednje leto jih posadi še enkrat, vendar takrat kupi (!!!) zemljo za balkonske rože višje kvalitete (katera od zasebnih vrtnarij in ne akcijske zadeve; znamka neuhaus, terravita , klasmann - proizvodna zemlja ali pa namenska za pelargonije, surfinije; in ne šparaj cekinov na tisti eni ali dveh vrečah) in nič ne dodajaj, razen gnojil. Nekaj let tako prakticiraj, šele nato prični z domačim mešanjem. Ko boš potem preizkusil več verzij, vsako po več let ali pa večje število rastlin boš dobil občutek kako in kaj, ter kaj ti najbolj odgovarja. Imam veliko izkušenj v vseh variantah in za rastline, pri katerih resno računam v večini uporabim šotni material in eventuelno menjši del (max 10%) vrtne zemlje ali komposta. Mišljeno za vzgojo rastlin v posodah, drugače je za sadike, ki imajo kratek vzgojni čas. |