Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Čajota bi bila v 3. štuku, če bi ga hiša imela:

Prvi plodovi bojo kmalu za v lonec:

Vsak ima svoje izkušnje in lepo, da jih deli z ostalimi. Vsak pa si ustvari svoje mnenje.
Jaz opažam dosti hitrejšo rast, če so čajote predhodno vzgojene v loncu. Uporabljam 10l kante.
Lani, ko je bilo več sonca kot leto prej in letos, tudi nisem opazil nekega nazadovanja v največji vročini, čeprav so čajote cel dan na soncu. Res pa, da imajo moje zemljo in koreninski sistem v senci. Pa še zalival sem obilno vsake 4 dni, približno.
L.p.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Neverjetno dobro ti delajo. Očitno imajo pri tebi idealne pogoje. Je užitek pogledati. Zna biti, da igra odločilno vlogo temperatura zemlje v globini kjer čajota tvori gomolje.

Sicer nisem doma in ne vem kakšno je stanje pri meni, ampak kaj več kot 2 metra dolžine ne računam, da so že zrasle.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Joj, Peter prekrasno.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Ne le čajote za v lonec, za poleti še klime ne boš rabil Very Happy
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Peter, tole je pravi čudež! Moje so komaj metrske in se jim še o cvetju ne sanja, kaj šele plodovih! Pri tebi se prav rajsko počutijo, izgleda, bravo!
Jasminka

Odgovor Napisal/-a Jasminka »

Meni je pa ena odpovedala rast, imam jo v zemlji skoraj 2 meseca, pa nič ne kaže znakov življenja, druga pa je velika komaj enih 30 cm, tudi slabo napreduje. Kakšen pospešek potrebuje, ima vse pogoje - dobro zemljo in sonce,
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Peter pa saj ne morem verjet, da ti iz lonca to zraste v take višave pa še rodi. Če sem te prav razumela imaš posajene v 10 l kantah.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

cinija1, ne. V loncu jih imam od začetka januarja pa do začetka aprila, ko grejo v zemljo ven.
Ta na sliki pa je na istem mestu 3. sezono. Prvič je bilo iz ploda, 2 leti zaporedoma pa iz korenin prejšnje sezone.
Vseeno dam 3 plode januarja v 10l lonce za vsak slučaj, če stara ne bi pognala. Ko požene jih podarim dalje.
L.p.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:

Lonci so pripravljeni za vse tri: na dnu plast volne, ob straneh karton. Upam, da bo to dvoje preprečilo, da bi se ob presajanju zemlja razsula. Karton bom po potrebi potem odstranila, če do takrat ne bo že v celoti razpadel. Čisto na vrh sem dala 5 cm plast palmine šote, ki je po mojih izkušnjah zelo primerna za razvoj korenin, zadržuje vlago, ni pa pocasta.
.

Karton v loncu je do saditve popolnoma razpadel in če ne bi bilo volne na dnu, bi se gruda še bolj razsula.

Naslednje leto bom posodo znotraj obložila s koncem stare preprane bombažne rjuhe ali majice. Po nedavnih izkušnjah se dobro obnese in ravno prav preperi, da bo v začetku držala grudo skupaj, kasneje pa razpadla.

Čajota, ki je preživela, že odpira prve cvetove.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja čajota se veselo razpreda po žičnati ograji. Cvetov še nisem opazila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja tudi jaz sem opazil prve zametke cvetov, da bi cvetela pa še ne. Ampak v primerjavi z lanskim letom je to 2-3 tedne prej. Lansko leto sem cvetove opazil šele sredi avgusta, pa še potem jih precej odpadlo. Tako sem imel zrele plodove šele konec oktobra.
Ne vem ali temu letos botruje samo vreme ali tudi tudi malo drugačna vzgoja. Pustil sem namreč samo dva do tri glavne poganjke, vse ostale sem odrezal. Sproti sem tudi odstranjeval vse stranjske poganjke tja do cca. 2m dolžine glavnega. Tako sem, upam, vzpodbudil rast glavne veje in tistih nekaj vrhnjih poganjkov. Po dosedanjih izkušnjah v mojih pogojih čajote rodijo šele na daljših poganjkih. Prej sem puščal vse kakor je raslo, pa je bilo v tisti gošči potem bore malo plodov. Na dolgih poganjkih, ki so "pobegnili" na jablano, je bilo plodov še največ.
Odgovori