Stran 27 od 34
Objavljeno: To Jul 24, 2018 12:26 am
Napisal/-a mravlja
Aja, še to - danes sem imel priliko poskusiti jagode Galicijanke... res veliki plodovi, večji kot Viking in skoraj brez pešk. Pravi "šefica": super za kandiranje. Verjamem.
Objavljeno: To Jul 24, 2018 12:36 am
Napisal/-a mfranc
Aronija se sploh sama ne odloči pasti dol . Sam to jemljem za pozitivno lastnost, lahko si sveže vsak dan naberem do poznega poletja, ali jeseni, ko se začnejo na grmu sušiti; na drugi strani je sibirska borovnica, ki tri sekunde potem, ko je popolnoma zrela, pade na tla .
Borovnice pa se različno obnašajo, večina ne odpada, kakšna pa sploh ne, npr. Aurora rabi zelo veliko časa, da popolnoma dozori, ampak ni panike, borovnice se dobro držijo.
Sorto Viking sem obrezoval kot se za jagodičje priporoča, ko je bil grm pregost, sem ga razredčil z rezjo zgodaj spomladi - verjetno bi ga lahko tudi po obiranju. Starejše poganjke sem porezal do koreninskega vratu.
Sedaj se soočam s težavo, ki je značilna za sajenje drevja na isti lokaciji, kot je bil predhodnik, ista vrsta sadja. Imam dve aroniji Nero, ki sta doma že veliko let, pa sta šele letos malo bolj rodili.
Če bi to vedel, bi mogoče Vikinga pustil na mestu, in bi ga poskusil znižati s krajšanjem, oziroma odvajanjem na nižje veje. Z leti, doma je bil najmanj deset let, je hudo prekoračil deklarirano višino 1,8 m. Ko je šel preko 2,4 m, je šel od hiše._________________mfranc
Objavljeno: To Jul 24, 2018 12:54 am
Napisal/-a crtj
OK ... cca 5 litrov aronije, cca 3 litre jabolk, gora citronke, limonina skorjica, ingver, rum, 3 kg sladkorja (2 kandirna, 1 rjavi). Moram reči, da čiščenje aronije, torej spravljanje dol s stebelc, ni ravno moja priljubljena dejavnost.
Objavljeno: To Jul 24, 2018 2:46 am
Napisal/-a Oldi
Hvala mravlja in mfranc.
Objavljeno: To Jul 24, 2018 6:52 am
Napisal/-a mravlja
mfranc je napisal/a: |
Aronija se sploh sama ne odloči pasti dol . Sam to jemljem za pozitivno lastnost, lahko si sveže vsak dan naberem do poznega poletja, ali jeseni, ko se začnejo na grmu sušiti ... |
Prav isto se dogaja s šmarno hrušico - jagode se sušijo na drevescu.
Objavljeno: To Jul 24, 2018 4:07 pm
Napisal/-a crtj
crtj je napisal/a: |
OK ... cca 5 litrov aronije, cca 3 litre jabolk, gora citronke, limonina skorjica, ingver, rum, 3 kg sladkorja (2 kandirna, 1 rjavi). Moram reči, da čiščenje aronije, torej spravljanje dol s stebelc, ni ravno moja priljubljena dejavnost. |
No, to ni ratalo. Mislim, okus je zelo dober. Ampak ne moreš namazati na kruh, ker odteče. Razni recepti so vsi govorili o tem, kako da ima aronija že sama veliko pektina, pa nekako ni prijelo.
Za mešanje v jogurt in polivanje po sladoledu in pecivu bo še vedno aktualno. Mogoče bo samo nekolko trajalo, da pridemo skozi to količno
To je bila mogoče petina-četrtina tega, kar čaka na obiranje. Verjetno se bo res treba kaj naučiti o pripravi vina.
Objavljeno: To Jul 24, 2018 4:39 pm
Napisal/-a mfranc
mravlja je napisal/a: |
mfranc je napisal/a: | ... Ne, sem pa na začetku imel hudo ambiciozne načrte, da bi prideloval vino . Ampak, bolj ko sta aroniji rastli (Viking), bolj smo se navajali okusu, in jih sproti pozobali. ... | Si kje zasledil "recept" za aronijino vino? |
Receptov je na spletu precej, enega sem izbral za realizacijo in bil tako zagnan, da sem že kupoval opremo za hobi vinarstvo.
Še dobro, da nisem nič nabavil, ena navlaka več pri hiši ._________________mfranc
Objavljeno: Po Avg 06, 2018 11:08 pm
Napisal/-a crtj
V drugem obsežnem poskusu uspel preklopiti s polivke na čvrsto marmelado
Je pa polivka sicer res super v jogurtu.
Na fotki nekaj aronije, nekaj pa maline.
Objavljeno: Po Avg 06, 2018 11:22 pm
Napisal/-a juglans
A si slučajno preklopil med jehovce? #konecsvetabo#
Mater si priden, pohvalno. A se to kaj kupi?
Objavljeno: Po Avg 06, 2018 11:25 pm
Napisal/-a crtj
Lej, letos je za spremembo namesto pozebe letina, drži jo dokler je... Čak da poslikam sode s hruškami, ko bodo polni...
Vidiš tam spodaj levo v kotu na fotki? Tisto je 20 litrov orehovca.
Ja, kaj se tudi proda. Še bolj pogosto pa gre za povrh k tekočim zadevam.
Poletna jabolka (WP) padajo skoraj že 4 tedne in so osnova tako za malino kot za aronijo, pa svojo fino aromo dodajo. V tem tednu bom skuhal po moje še nekih 7 litrov malinove in prav tolko aronijine mešanice, potem je pa mir do... Hm... Jah, september bo tudi kar kmalu... Slive, dren, jesenska jabolka. Letos upam da prvič asimine, čeprav te bomo enostavno pojedli in čao.