Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Breskev, nektarina - Prunus persica
ja, res je opaziti, da tudi vinog. breskev ni več taka kot je nekoč bila. opazila sem tudi, da že samo fizično "čiščenje" skodranih listov oz. skupek teh odrezan z vejico vred pomaga, da je naslednje leto manj te nadloge. francozi imajo poleg v. breskve za "napoved" bolezni ob vsaki vrsti (red) trte posajene tudi vrtnice kot indikator bolezni.
v Istri so kmetje nekoč tudi zasajali v.breskvo v vinogradih, verjetno prav zaradi tega. sedaj tega ni več videti. zelo, zelo redko v vinogradih zasledim kakšen stari drevešček te breskve. na mojem koncu sploh ne več. izgleda, da se bo prava vinogradniška b. ohranila prav zaradi takih kot smo mi.
v trgovinah in na trgu sem opazila, pod tem imenom, ene velike zelo lepe "bele" breskve. kakšnega okusa so ne vem. takrat so moje polne plodov in drugih ne kupujem. na tekmovanju za izgled bi zagotovo zmagale te trgovske. lpvoda
PS: pri v.b. mi je poleg okusa všeč to, ker jo lahko zaužiješ tudi takrat ko še ni zrela. zelo zrele gredo za marmelade._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
v Istri so kmetje nekoč tudi zasajali v.breskvo v vinogradih, verjetno prav zaradi tega. sedaj tega ni več videti. zelo, zelo redko v vinogradih zasledim kakšen stari drevešček te breskve. na mojem koncu sploh ne več. izgleda, da se bo prava vinogradniška b. ohranila prav zaradi takih kot smo mi.
v trgovinah in na trgu sem opazila, pod tem imenom, ene velike zelo lepe "bele" breskve. kakšnega okusa so ne vem. takrat so moje polne plodov in drugih ne kupujem. na tekmovanju za izgled bi zagotovo zmagale te trgovske. lpvoda
PS: pri v.b. mi je poleg okusa všeč to, ker jo lahko zaužiješ tudi takrat ko še ni zrela. zelo zrele gredo za marmelade._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-zakaj? kdo? kje?- nima teh, ali drugih težav ( tudi pri drugih rastlinah) mi da misliti izkušnja analitika za olivno olje.
jeseni je v mestu Vodnjanu vsako leto zelo obiskan sejem mladega olivnega olja (razstavljajo tudi vzgojitelji čez hr. mejo). ob obisku nama je ta analitik posvetil več kot pol ure razlage, seveda ob pokušini, kaj je kvalitetno olivno olje. poleg vsega ostalega je tudi povedal, da svoje oljke ne šprica z nobenimi fungicidi ampak s čaji.
na vprašanje kje jih ima zasajene (spomnila sem se hibridne koruze) je povedal, da 90 dreves raste sredi gozda pritlikavega hrasta. torej daleč naokoli ni nobenega nasada oljk.
učinkovitost " kitajskega zidu". pritdil je mojemu pomisleku. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
jeseni je v mestu Vodnjanu vsako leto zelo obiskan sejem mladega olivnega olja (razstavljajo tudi vzgojitelji čez hr. mejo). ob obisku nama je ta analitik posvetil več kot pol ure razlage, seveda ob pokušini, kaj je kvalitetno olivno olje. poleg vsega ostalega je tudi povedal, da svoje oljke ne šprica z nobenimi fungicidi ampak s čaji.
na vprašanje kje jih ima zasajene (spomnila sem se hibridne koruze) je povedal, da 90 dreves raste sredi gozda pritlikavega hrasta. torej daleč naokoli ni nobenega nasada oljk.
učinkovitost " kitajskega zidu". pritdil je mojemu pomisleku. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mravlja je napisal/a: |
Po njegovem imajo Francozi vinogradniske breskve nasajene ob robovih vinogradov z enim samim namenom - namenjene so pravocasnemu diagnosticiranju bolezni in vseh drugih mogocih negativnih vplivov matere Narave na trto in pridelek - grozdje. |
Zelo zanimivo in vprašanje, če je res. Sploh, ker kodravost breskev napade in svoje opravi do takrat, ko je vsak vinograd še povsem varen in ni ogrožen s strani oidija in peronospore.
Vrtnice pa lahko služijo kot napovedovalec oidija.
mfranc je napisal/a: | ||||||||
Elstar, lepo napisano, torej je baker le koristen. Sam ga uporabljam, kjer ga pač priporočajo, nobenih predsodkov nimam pred njim, ker je sestavni del žive narave, vsebujejo/potrebujejo ga rastline, pa tudi mi . Seveda, pazim da ne prekoračim dovoljenih letnih količin.
govoriš tule še o bakru, ali že o raznih priporočenih fungicidih? So to verjetno listi večji od faze mišjega ušesa?
Dajmar, v času napenjanja brstov govorimo še o bakru, a ne? Kompliciram iz več razlogov; prvič ker se mi zdi "tumač" ukvarjati z eno breskvijo, drugič pa je ta breskev posajena na gredi - gnili kompromisi zaradi pomanjkanja prostora . In to malo, ozko gredo sem imel namen po dolgem času zopet uporabiti za začimbnice .... Voda, če ti je kaj "v tolažbo" ja, izgleda, da tudi vinogradniške breskve niso več tisto, kar so bile ..... http://levstik.si/?p=823 |
Mladih listov NE tretiramo več z bakrom, ampak pride v poštev delan, ziram....
mravlja je napisal/a: |
Prevodu verjamem. Vinogradniku tudi. Lokacija - blizina Valence, Drôme. |
Nekaj zanimivih sort breskev:
http://www.stare-hrvatske-vocke.com/breskva.html
http://www.stare-hrvatske-vocke.com/breskva.html
igorrogi je napisal/a: | ||
Točno tako |
Letošnje izkušnje s takim naročilom:
- jeseni dogovorjeno, kaj bom in da pomladi javijo, ko bo zaloga
- konec februarja, marec na horizontu, še nič glasu
- pošljem mail, ni odgovora
- pa spet, za vsak primer z drugega naslova, in ravno tako ni odgovora
- pokličem in izvem češ sodelavka je bolna, ampak vas bo sigurno takoj poklicala
- dnevi še naprej tečejo
- mine kakih 10 dni od začetka poskusa kontaktiranja, se javijo in povejo, joj zdaj pa breskev vaše sorte več ni.