Stran 27 od 32
Objavljeno: Sr Feb 17, 2016 1:50 pm
Napisal/-a orhy
muha je napisal/a: |
Orhy, mogoče bi pomagalo potrgati tiste mlajše, ....... |
Ja tudi jaz sem imela v mislih tiste manjše.
Sicer pa sem se odločila, da Morado ne bom več probala, ker mi že dvakrat ni uspela.
Najbrž je tukaj prehladno, ker spomladi nikamor ne more, potem pa se zelo lepo razbohoti, daleč preko mene, ampak zori pa izredno slabo._________________
Objavljeno: Sr Feb 17, 2016 1:59 pm
Napisal/-a muha
mil je napisal/a: |
Prišla bom v marcu na srečanje ob kavici. Če bo kdo prinesel s seboj kakšno seme koruze. se priporočam za nekaj zrn. Lepo bodite, Mil |
Še nekaj mi jih je ostalo potem, ko sem dala za Melono že na stran. Preostanek dobiš ti, potem je zaloga izčrpana. Ker manj kot 20 semen pri koruzi nima smisla dajati, saj je že 20 mala številka za dobro oprašitev.
Objavljeno: Sr Feb 17, 2016 2:01 pm
Napisal/-a orhy
mil imaš zs_________________
Objavljeno: Pe Jul 29, 2016 11:06 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Letos sem za hec posejal koruzo pokovko. Sorta Kremgolyo od Amaranta.
12 semen direktno na njivo, 13. aprila. Pokril sem z vrteksom (da ne bi kakšni ptiči izbrskali semen) dokler niso vzklile in zrasle nekaj centimotrov.
10 jih je vzklilo, ena je sicer potem kmalu propadla.
Tako da imam sedaj 9 koruz. Zanimivo, vsaka od rastlin ima 3-4 storže, ena mislim, da celo 5.
Me zanima, če bo kaj zrnja ...
Objavljeno: Ne Avg 14, 2016 6:22 pm
Napisal/-a figula
Novi časi so in pamet kmetovalca se nič več ne meri z debelino krompirja
Neumen kmet ima visoko koruzo:
Sicer tale najvišja nima niti enega storža , je pa tole neka avtohtona slovenska vrsta (hvala, sosed).
Objavljeno: Ne Avg 14, 2016 7:22 pm
Napisal/-a juglans
S čim jo pa fopaš? Ker tole je divje.
In druga zelenjava, kako? Morda por do pasu in korenje do nafte?
Objavljeno: Ne Avg 14, 2016 8:32 pm
Napisal/-a figula
Vsaka koruza je dobila le kepo volne - nič drugega.
Jo tudi hodi gledat vaška kontrola. Sem pod nadzorom .
Ostalo konsi-komsa ali raje reušna, bom kasneje napisala v temi: njiva brez prekopavanja.
Objavljeno: Po Avg 15, 2016 5:47 pm
Napisal/-a figula
A sem že povedala, kako sem super zadovoljna, da imam svojo koruzo?
Kot prvo mi ni treba rabutat - zaradi dejanja samega in zaradi kvalitete koruze.
Nadalje bo šlo vse v predelavo:
- laske bomo spili
- mehke storže pečemo
- malo trše kuham in zmrzujem
- če bo kaj sploh ostalo in dozorelo, bomo pili pinole
- z mehkim ličkanjem bom napolnila blazine
- trdo, zunanje ličkanje in stebla bodo za zimsko zaščito dreves
- spomladi stebla zdrobiva z drobilnikom in dava na kompost
Pa to je noro
Objavljeno: Po Avg 15, 2016 9:53 pm
Napisal/-a metuljc
Figula, a krušne peči nimaš? Ker bi potem odrabljeno kožuhinko (kot mi rečemo ličkanju) porabila za omelo, s katerim pometeš peč, preden vsadiš kruh.
Aja, pa z ličkanjem se da plesti............kitke za copate, cekarje, okraske,..........Aja, pa še mlin za koruzna zrna boš potrebovala.
(sam ideje, no, za naslednje leto, ko bo koruze ohoho..........)