Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

He,he, brbr. Bomo še "krompirjevci" pričeli žlahtniti, ne samo vrtničarke Wink Laughing Laughing . palec gor
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Brbr, tale mast se zlahka raztali na toploti. Jaz sem krompirjeva semenčka sejala 11. marca, prvi in drugi dan dala malo pogreti na radiator, danes ne, ker sem šele prišla domov - in evo, sta dve že pribodli na svetlo:

Poskusi tudi z gretjem, mogoče krompir za kalitev rabi višje temperature._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Torej pridelava iz semena je zgolj podaljšan potek brez
posebnosti..
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Če krompirju potrgam poganjke, bo pognal še enkrat?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Zuf, če ga misliš sadit tega ne bi delal. Sam sem pred časom v uti pozabil nekaj gomoljev semenskega kiflarja. Imel je cca 15cm dolge poganjke.
Posadil sem ga za hec v juniju in pridelal več kot sajenega v aprilu.
To so seveda samo moje izkušnje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Doma smo trgali cime samo takrat, če so bile zelo, zelo pretegnjene (10 cm in več). To je bilo pri krompirju iz spodnjih plasti boksa, od koder so se morale preriniti do tisto malo svetlobe, kolikor je je v klet sploh prišlo. Pognale so nove, le da so za to rabile nekaj časa.

Ker pa pep pravi, da ima dobre izkušnje tudi s takimi - poskusi eno in drugo, boš sam za naprej videl, kaj se bolje obnese.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Imam eno knjigo opridelavi krompirja. Tam piše, da se odtrga tista cima, ki izrašča iz vrha krompiraj. S tem se spodbudi izrščanje cim iz ostalih očesc. Seveda pa tudi, če krompirju vse cime potrgaš, zrastejo nove. Ali so enako kvalitatne (imajo enako energijo) kot tiste, ki zrastejo prve, pa ne vem. Pravijo pa, da naj bi bile cime ob sajenju dolge 1-2cm. No, letos so pri mojem zgodnjem že krepko prerastle do dolžino, a ji ne bom potrgala, saj bo šel krompira kmalu v zemljo, a ne. Nihče ni nič povedal o tem, kdaj mislite saditi zgodnji krompir._________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Jaz imam namen saditi krompir 24.3. Posadila bom Kresnik in Romano. Nakalit sem ga dala 26.2. Zelo lepo kali. Kupila sem ga kmalu in je že imel poganjke, bolj kratke. 26.2. sem vse potrgala in ga lepo naložila v platoje in dala na zelo svetlo.
Tako delam vsako leto.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Jaz sem zgodnjega par dni nazaj in pokrila s kopreno.

Vsako leto malo izzivam in si rečem: mogoče pa celo rata ...
Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Vse je odvisno od lege in sestave zemlje. Peščena zemlja, na dobro osončeni lokaciji, je hitro dovolj topla, ilovnata v bolj senčnih prostorih pa še lep čas ne bo in nima smisla prehitevat s sajenjem, razen če vemo, da kasneje ne bomo imeli časa.

Eden iz prakse: Moja teta je imela, sicer ilovnate, njive ves dan na soncu. Nm okoli 600 m. Zgodnji krompir so sadili zadnje dni marca, ostalega od sredine aprila dalje. Spodnji sosed, ki je imel kmetijo proti dnu kotline in večino hribovitega terena obrnjenega na vzhod, pa še malček močvirnat je bil, ni krompirja nikoli sadil pred 1. majem. In so se potem vsi čudili, kako da ima kljub "lenobi" tak dober pridelek. So mislili, da je bil len, je bil pa le pameten Wink .
Odgovori