Objavljeno: To Avg 19, 2014 11:55 pm
danes je vsaj 3x padalo po 10min. vmes sem se sprehodila in da ne stopim na dva polža sredi potke sem jih hotela vrči čes suhozid k sosedom. ker je zid bil več kot 10m daleč sem iz previdnosti, da ne padejo na mojo stran zidu imela namen eksportirati enega po enega, ker dva ne bi šla naravnost čez zid. že zdavnaj preverjeno. tisti hip ko sem ju ločila sem ju zmotila sredi parjenja. ooo, oprostite prosim!.
izgleda tako, da eden, predvidevam, da moški v hiško drugega (druge) porine eno cca 1-2cm dolgo tenko mišico katera na koncu ima kot eno bunkico. seveda ker sem jih ločila sem to mišico nategnila in je zaradi tega bila verjetno tako dolga. namesto, da bi si zadevo ogledala, me je prešinil sram in sem dejanje eksport sprožila tako hitro, seveda z obema rokami hkrati in so polži pristali na moji strani zidu v travnati goščavi.
pa mi je ušla analiza spolnega akta pri polžih hiškarjih.
Helix pomatia (alitili vinogradniški polž/polž hiškar)
onako usput! v I. pravijo, da nikoli ni bilo tako ugodno kot letos za vzgojo polžev. ispaše je veliko, in polži bolj rastejo. letos so se parili 3x.. lani in predlani samo 1x. ko se temperatura dvigne nad 25 stop.C, a vlaga pade 50% nastopi letni premor pri polžih. letos tega ni bilo. zato bo drugo leto velikoooo mladih.
če se kdo odloči za farmo, je spodnja rentabilna meja za štart imeti zemljo vsaj 2.000 kvadrata. na tej površini lahko ubereš cca 2,8 ton polžev. za to količino je odkupna cena cca 7.500 E.
a sad, na trg ne sme polž z odprtino hiške manj od 34 milimetra, a to je mera triletnika. torej prva berba štarta po treh letih. tukaj so še legla, reproduktivni posamezniki, dohranjevanje itd.
če koga zanima še o 2.ooo kvadratih, kjer se vzgojna polja formirajo na 1.700 kvadratih rasparcelirana na širino 3,8 –dolžino 45m, tako da eno polje ima 171 kvm. po polju v začetku vzgoje gre 4.ooo osebkov-reproduktorjev. od teh lahko nastane 46.ooo mladih hiškarjev.
v 1kg konzumnih polžev gre cca 50 komadov, a za kg mesa gre 19kg čistih , suhih in živih polžev. imajo čistilišta in tam jih prisilijo, da se očistijo. Drugače to sami delajo čez zimo v času mirovanja. tam so od 12-14 dni, da bi bili pripravljeni za trg.
zavlečejo se v hiško izgubijo vlago in tako lahko čakajo tudi po več mesecev preden pridejo talijanom in francozom na krožnik ali v vas nedaleč stran od mene ko je „Festa delle cioche“. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
izgleda tako, da eden, predvidevam, da moški v hiško drugega (druge) porine eno cca 1-2cm dolgo tenko mišico katera na koncu ima kot eno bunkico. seveda ker sem jih ločila sem to mišico nategnila in je zaradi tega bila verjetno tako dolga. namesto, da bi si zadevo ogledala, me je prešinil sram in sem dejanje eksport sprožila tako hitro, seveda z obema rokami hkrati in so polži pristali na moji strani zidu v travnati goščavi.
pa mi je ušla analiza spolnega akta pri polžih hiškarjih.
Helix pomatia (alitili vinogradniški polž/polž hiškar)
onako usput! v I. pravijo, da nikoli ni bilo tako ugodno kot letos za vzgojo polžev. ispaše je veliko, in polži bolj rastejo. letos so se parili 3x.. lani in predlani samo 1x. ko se temperatura dvigne nad 25 stop.C, a vlaga pade 50% nastopi letni premor pri polžih. letos tega ni bilo. zato bo drugo leto velikoooo mladih.
če se kdo odloči za farmo, je spodnja rentabilna meja za štart imeti zemljo vsaj 2.000 kvadrata. na tej površini lahko ubereš cca 2,8 ton polžev. za to količino je odkupna cena cca 7.500 E.
a sad, na trg ne sme polž z odprtino hiške manj od 34 milimetra, a to je mera triletnika. torej prva berba štarta po treh letih. tukaj so še legla, reproduktivni posamezniki, dohranjevanje itd.
če koga zanima še o 2.ooo kvadratih, kjer se vzgojna polja formirajo na 1.700 kvadratih rasparcelirana na širino 3,8 –dolžino 45m, tako da eno polje ima 171 kvm. po polju v začetku vzgoje gre 4.ooo osebkov-reproduktorjev. od teh lahko nastane 46.ooo mladih hiškarjev.
v 1kg konzumnih polžev gre cca 50 komadov, a za kg mesa gre 19kg čistih , suhih in živih polžev. imajo čistilišta in tam jih prisilijo, da se očistijo. Drugače to sami delajo čez zimo v času mirovanja. tam so od 12-14 dni, da bi bili pripravljeni za trg.
zavlečejo se v hiško izgubijo vlago in tako lahko čakajo tudi po več mesecev preden pridejo talijanom in francozom na krožnik ali v vas nedaleč stran od mene ko je „Festa delle cioche“. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)