Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Substrati za vzgojo sadik
Razmišljam, koliko je zares bolje, če sejemo v zemljo za sejanje, ne kar v navadno? Kot razumem, naj bi imela zemlja za sejanje manj hranil - ali to pomeni, da se razraščajo korenine, namesto nadzemnega dela? Lani in letos sem prvič sejala v namensko zemljo za sejanje in vidim, da se nadzemi del sejančkov zeloo počasi razvija. Kadar sem sejala v običajno zemljo za sajenje sadik, so rastli neprimerno hitreje.
V čem je torej prednost sejanja v namensko zemljo?
V čem je torej prednost sejanja v namensko zemljo?
Jaz si mislim, da je nevtralna, sterilna zemlja zaradi gliv in virusov in bakterij in ..... kar bi lahko škodljivo napadlo mlade rastlinice, ki potem padejo.
Nekaj je letos čudnega - običajno so bili vsi sejančki pretegnjeni, letos pa kar nekaj njih v bonsaj obliki .
Sem imela za vse isto zemljo, hudo sem se potrudila za kvaliteto: dve različni od biobrazde + malo šotne + vermikulit spodaj in namenska za sejančke Asef (ali kaj je že) zgoraj cca 2 cm. Koreninice so lepe, padavice ni bilo, paradižniki in paprike so še kar normalne velikosti - čiliji pa v večini namesto bonsajev. Sploh Habaneroti so tako srčkano mičkeno miniaturni .
Nekaj je letos čudnega - običajno so bili vsi sejančki pretegnjeni, letos pa kar nekaj njih v bonsaj obliki .
Sem imela za vse isto zemljo, hudo sem se potrudila za kvaliteto: dve različni od biobrazde + malo šotne + vermikulit spodaj in namenska za sejančke Asef (ali kaj je že) zgoraj cca 2 cm. Koreninice so lepe, padavice ni bilo, paradižniki in paprike so še kar normalne velikosti - čiliji pa v večini namesto bonsajev. Sploh Habaneroti so tako srčkano mičkeno miniaturni .
Nisem cele te teme prebrala , tako da mogoče že kje piše - kako dosežejo, da v kupljeni zemlji ni "velikih živalc" in deževnikov in glist in ostalega življa, ki se da videti s prostim očesom - istočasno pa recimo oglašujejo, da je notri polno mikroorganizmov
Predstavljam si, da zemljo z nekimi postopki "dezinficirajo" ?? Ali potem ne umre vse ??
Lani jeseni sem si pripravila velike lonce, kamor sem nalagala različne plasti: zemljo, listje, otrobe, EM, kavino usedlino, ostale moje rastlinske pripravke ..... pravkar sem presejala en tak lonec - zemljica je videti in otipati odlično. Sem pa našla 3 gliste, nekaj malih zvijajočih črvičkov in eno rumeno ličinko.
Če je zemlja bogata, se v njej najdejo takšne stvari - kaj dela stroka, da prodaja zemljo brez migajočih baucev? Kdo ve?
Predstavljam si, da zemljo z nekimi postopki "dezinficirajo" ?? Ali potem ne umre vse ??
Lani jeseni sem si pripravila velike lonce, kamor sem nalagala različne plasti: zemljo, listje, otrobe, EM, kavino usedlino, ostale moje rastlinske pripravke ..... pravkar sem presejala en tak lonec - zemljica je videti in otipati odlično. Sem pa našla 3 gliste, nekaj malih zvijajočih črvičkov in eno rumeno ličinko.
Če je zemlja bogata, se v njej najdejo takšne stvari - kaj dela stroka, da prodaja zemljo brez migajočih baucev? Kdo ve?
rukola je napisal/a: |
sejal sem v zemljo za sejanje asef in mi lepo vzklijejo in lepo rastejo. Sploh mi ni jasno, zakaj bi sejal v neke poceni zemlje ker čisto nič ne prišparaš. |
Točno tako.Več narediš škode kot koristi.
In sedaj ko pri nas končno natančno vemo v katero zemljo bodo rastline šle o kakšni drugi sploh ne razmišljamo.
In recimo v četrtek jo v Črni vasi niso imeli .So pa jo potem takoj v petek imeli na zalogi dovolj.Dvojna pot in dvojni čas-vendar z razlogom.
To sicer uporabljam (kupljeno) samo za vzgojo v hiši in za vzgojo sejancev in kasneje za presajanje v lončke.
Ko pa potem sadim v velike posode na terasi ali balkonu pa se tudi jaz poslužujem kar domačih mešanic,torej lisavka,kompost,vrtna zemlja,...
Drugače bi bil račun prevelik.
Tako na uč se spomnim da sem lani nabavila skozi celo sadilno in sejalno sezoni 4 x 70 l kupljene zemlje._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Trocki je napisal/a: |
Kdo ve kje se da dobit substrat Neuhaus N8 v okolici LJ ali PO? Lahko na ZS, če se ne sme delat reklam. |
V PO mogoče pri Matjažu oziroma ne vem točnega natančnega imena,mogoče je Primož
Tam nekje pri pekarni Jure je ._________________~~~~****~~~~****~~~~
Danes sem v naši KZ spraševala za N8 ali Porthgrund-itak ne vedo o čem sem spraševala.
So mi pa ponudili N9 od Vetise.
Ali kdo tole zemljo pozna?
In pa pri temi o paradižniku sem zasledila o kakovosti lanskih substratov (za tiste ki jih kupujemo na zalogo),saj bi prenesla sem,pa me pc ne uboga.
Sama opažam,da je rast v lanskem Porthgrundu res malo slabša,se mi zdi da tudi sadike niso tako kompaktne in čvrste kot tiste ki so sajene v substratu kupljenem te dni._________________~~~~****~~~~****~~~~
So mi pa ponudili N9 od Vetise.
Ali kdo tole zemljo pozna?
In pa pri temi o paradižniku sem zasledila o kakovosti lanskih substratov (za tiste ki jih kupujemo na zalogo),saj bi prenesla sem,pa me pc ne uboga.
Sama opažam,da je rast v lanskem Porthgrundu res malo slabša,se mi zdi da tudi sadike niso tako kompaktne in čvrste kot tiste ki so sajene v substratu kupljenem te dni._________________~~~~****~~~~****~~~~