Stran 28 od 29

Objavljeno: Pe Jan 20, 2023 4:22 pm
Napisal/-a Seasmoon
A je tukaj že kdo delal rožmarinov kis? Če ja, kako ste ga naredili? Hvala v naprej za odgovor.

Objavljeno: Ne Jan 22, 2023 3:08 pm
Napisal/-a brbr
Verjetno je to kis, v katerega namočiš vejico rožmarina. Jaz tako "oplemenitim" rdeče vino: vejico rožmarina namočim v steklenico vina za kak teden. To je pijača za krepčanje srca, pravijo._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Jan 23, 2023 4:52 pm
Napisal/-a Seasmoon
Brbr, kis iz vina, to pa še nisem probala. V čemu je pa razlika, če se dela kis s toplotno obdelavo, ali brez toplotne obdelave? Najbrž se to čuti po okusu. Enkrat bom probala narediti oboje, pa da vidim.

Objavljeno: Po Jan 23, 2023 5:15 pm
Napisal/-a brbr
Tole s toplotno obdelavo pa ne razumem. Kis se ne dela s toplotno obdelavo, kot je meni znano. S segrevanjem bi se uničili mikroorganizmi, ki sodelujejo pri nastajanju kisa, a ne?_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Jan 23, 2023 5:26 pm
Napisal/-a Seasmoon
Se spomnim, da je moja babica segrevala kis in je imela nek svoj postopek in pol ga je dala v steklenice. Pa ne vem, zakaj je to počela.

Objavljeno: To Jan 24, 2023 11:30 am
Napisal/-a brbr
Pred časom smo se pogovarjali o tem, koliko časa se v kisu delajo "mrene".
Pa sem modrovala, da se verjetno po treh letih (pravijo, da je kis takrat zrel in goden za rabo) dejavnost mikroorganizmov ustavi/konča. No, pa ni čisto tako. V shrambi sem našla kis iz leta 2014. Je odličen, a še vedno se v njem pojavlja mrena. Torej je "še živ". Sklepam, da, če hočemo ustaviti tvorjenje mren, moramo kis pasterizirati. Tako ga "ubijemo" in je povsem stabilen. Mogoče je babica kis zato segrevala...

No, sama raje ohranjam življenje v kisu in ga vsakič, ko napolnim "kuhunjsko" steklenico, precedim._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Jan 27, 2023 6:25 pm
Napisal/-a Melona
V zadnji oddaji Na vrtu https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174930332?s=tv pove o izdelavi kisa.

Objavljeno: Sr Feb 22, 2023 10:24 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Saga s kisom 2022/2023 - nadaljevanje ...

Torej, moj kis iz jabolčnega soka je konec januarja potem le začel tvoriti klobuk(-e), ki pa so se potapljali.
Ta mesec sem ga precedil in pretočil iz flaškona v velik steklen kozarec ter kozarec zaprl s pokrovom.
Obenem sem ponovno izmeril kislost, ki je narasla z 2,5 na 3,25%.
Tudi v kozarcu se je prejšnji teden izoblikoval lep klobuk, ki pa je ponovno potonil.



Zakaj se potaplja?

Kis je drugače okusen, že skoraj uporaben.

Objavljeno: Če Feb 23, 2023 4:40 pm
Napisal/-a brbr
Ne vem, zakaj se potopi. Pri meni se je v enem kozarcu potopil, ker sem ga premaknila...
Sem ga takoj pretočila, klobuk pa odstranila.

Praviš, da si ga (nekaj?)zaprl v flaškon. Mislim, da ni najbolje, ker bo še delal klobuk in bo v tvojem primeru, površine bolj malo. Naredil se bo debel zamašek, ki ga boš težko spravil ven..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Feb 23, 2023 5:30 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ne, iz flaškona sem vse prelil v ta velik kozarec.
Nič nisem premikal, sam od sebe je potonil, tako prej v flaškonu kot zdaj v kozarcu.