Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

pajo je napisal/a:
Franc kaj pa kaka semena , ki naj bi dalj časa kalila? Recimo ... ne vem kaki močni?

Pajo, iz moje prakse, je nekaj dni razlike mad posameznimi sortami, večinoma "v korist" močnih Cool , pa staro seme doda nekaj dni. Še vedno pa je glavna prava temperatura - me pa veseli, da nam vsako leto čiliji kalijo hitreje - zelo pozitivno tekmovanje Very Happy .

Še enkrat bi rad povedal, da kaljenje plodovk ni nobena huda znanost Wink , imamo kar precej drugih/drugačnih semen, ki pa res zahtevajo razne dodatne ukrepe ... Rolling Eyes

Lp_________________mfranc
mfranc

marmel je napisal/a:
Letos tudi jaz dosvetljujem sadike Idea Namreč doma sem našel eno fluo svetilko viška, zraven pa še 2 žarnici 18w. Bom videl sicer kako se bo kaj obneslo, ker verjetno žarnici nista ravno najbolj primerni....sta Osram L 18w/10. Nikjer na netu ne najdem točnih tehničnih podatkov (od nakupa žarnic in svetilke je po mojem že vsaj 8 let). Mogoče bi bilo bolje, da bi kupil novi žarnici, s primerno zmogljivostjo Question

Tudi sam nimam podatkov, kakšne cevi so to, res ni nobene druge številke gor? nakazuje pa ta podatek, da so to najbolj poceni, z nizko vrednostjo barvne reprodukcije Ra. Hm, philips pod to oznako prodaja cevi za lovljenje insektov Rolling Eyes .

Sama svetilka je industrijska, včasih smo jim rekli ladijska. Za to ceno (gratis Laughing ) je seveda uporabna, zamenjaj cevi, pa čez vrzi alu folijo in priklopi!

marmel je napisal/a:
Po drugi strani me mika, da če bi že kaj denarja vložil v osvetljavo, bi raje kupil daljšo svetilko (120 ali 150 cm), mogoče tudi z večjo močjo. Ta je le 60 cm dolžine in gre bolj malo pod njo - pa tudi nobenega "reflektorja" nima, ki bi odbijal/usmerjal svetlobo proti sadikam (pravzaprav ima celo to steklo, ki razprši svetlobo na vse strani-pač svetilka v osnovi ni namenjena temu) nevem
Nekaj si sicer pomagam z alu folijo, ampak...

Če te denar tišči, poglej za kakšno drago Led svetilko - so čedalje boljše, za enkrat še za mučo denarja.
Pri fluorescentkah so seveda uporabne ta velike CFL (po slovensko špar lampe Cool ), ki gredo tudi čez 200 W.

Pri fluorescentkah, klasičnih tubah, so še vedno konkurenčne ostalim virom cevi T5, najbolj učinkovita je ravno 54 W, dolžine 115 cm, ima izkoristek cca 100 lm/W. Zanimivo, daljša cev, 80 w, 145 cm, ima manjši izkoristek! Da o krajših ne govorim.

Če koga zanima, pri meni dobi zastonj elektronsko dušilko (ali dve) 30 W in pripadajoče cevi Osram Fluora 30 W. Sam sem jih vrgel iz omar, ker sem se naveličal menjave 90 cm dolgih žarnic v omari, dolgi 88 cm Cool.
Nabavi se kak kvaliten odbojnik, kak alu profil ustrezne dolžine, namestita se dva konektorja/okova, in zadeva je gotova!

LP_________________mfranc
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

mfranc je napisal/a:

Če te denar tišči, poglej za kakšno drago Led svetilko - so čedalje boljše, za enkrat še za mučo denarja.
Pri fluorescentkah so seveda uporabne ta velike CFL (po slovensko špar lampe Cool ), ki gredo tudi čez 200 W.

Pri fluorescentkah, klasičnih tubah, so še vedno konkurenčne ostalim virom cevi T5, najbolj učinkovita je ravno 54 W, dolžine 115 cm, ima izkoristek cca 100 lm/W. Zanimivo, daljša cev, 80 w, 145 cm, ima manjši izkoristek! Da o krajših ne govorim.

Žal me denar ne tišči preveč Laughing zato sem se pa tako razveselil nepričakovane najdbe te lampe v garaži (kakršnakoli že pač je)...tako, da bom verjetno le nove cevi nabavil in improviziral z alu folijo. Razen če bi kakšno rabljeno kje staknil...spremljam bolho. Ne vem, končna odločitev še ni padla.
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

mfranc je napisal/a:
Šenkanemu konju se ne gleda na zobe Very Happy , ali gratis semena pri Pepperseeds.eu.

Jah, saj me še ne daje panika, ampak po osmih dnevih (bo zvečer ob 20h) o kalčkih sorte Santaka ni še najmanjše sledi Wink .

Dve sorti že davno zunaj; zato me že firbec daje, ali so mi le podtaknili staro seme, kar bi bilo žal čisto "naravno" Cool . Skozi leta opažam, da so se tudi tuji semenarji v povprečju pogululi in dobim malo preveč starih semen.
Nikoli pa se še nisem izobraževal, kako se obnašajo sadike, pridobljene iz starega semena; vitalnost, rodnost ... Rolling Eyes

Panike sicer ne delam, se ne obremenjujem če seme kali 10 - 14 dni, kar je dlje, sem zaskrbljen, da se seme že predolgo cmari v vlažni zemlji. Z vsakim dnevom je več možnosti za aktiviranje kakšne bolezni Rolling Eyes .

LP

Od mojih trenutno 20 posajenih sort (sejal 5.1.) tudi 4 sorte iz Pepperseeds.eu še niso pokukale ven. Med njimi tudi šenkani Orozco...no, pa tudi najbolje plačani Trinidad Moruga Scorpion Chocolate, tako da... Confused
Sem pa posejal 5 sort semen, ki sem jih shranil iz svojih lanskih plodov in so precej prej prišla ven in seveda so še vedno v prednosti.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

@ivčk, je posipanje s cimetom mišljeno takole, al sem kej zamočil...? Confused

nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

uu Zelenc, kdaj so bili pa tisti na levi strani sejani? Shocked Vidim, da se tudi pri tebi kakšen tri listni najde Smile
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zelenec v redu bo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Prvo decembrsko polno luno...

@Pajo hvala. Tudi ti ženi kradeš cimet ?
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Za 1x še ne._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

marmel je napisal/a:
Od mojih trenutno 20 posajenih sort (sejal 5.1.) tudi 4 sorte iz Pepperseeds.eu še niso pokukale ven. Med njimi tudi šenkani Orozco...no, pa tudi najbolje plačani Trinidad Moruga Scorpion Chocolate, tako da... Confused
Sem pa posejal 5 sort semen, ki sem jih shranil iz svojih lanskih plodov in so precej prej prišla ven in seveda so še vedno v prednosti.

Marmel, poskusi malo "naviti" temperaturo nazgor, če lahko seveda? Sicer tudi še nimaš hudo kritične "čakalne dobe" Wink , pa vendar ....

Sam sem zjutraj le opazil prvi kalček Santake, pa čisto malo sem zvečer dvignil temperaturo, od 26 na 28 °C. Zvečer bo 9 dni.

Vidim, da si postal kar velik pridelovalec čilija, morda pa bi le razmislil o nabavi kakšnega kalilnika? Saj niso tako dragi.

LP_________________mfranc
Odgovori