Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2018

Odgovori
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Žlehtnoba je napisal/a:


...



...



No, tole je (med)faza dozorevanja:



Ostali so manj raznobarvni; nekateri že dozoreli, spet drugi še čisto zeleni:

















B. Crown je letos zelo dober, hrustljav, že skoraj sladkastega okusa; presenetil me je Jalapeno FM Potato (ni v tej seriji slik), ki je precej žlehtnega/žlahtnega okusa, ostali J. so bolj blagi._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bishop's crown je bil lani pri meni povsem nepekoč, dokler je bil zelen, tak kot tvoj. Potem je bil pa kar pekoč._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Mhm, zanimivo, kako se obnašajo plodovi; jaz sicer delam izjemo samo pri Jalapenotih, namreč, da kakšnega utrgam še nedozorelega; pri ostalih počakam na "žlahtno" barvo Smile_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem svoje BC uporabljala kot papričice za prigrizek pri malici, eno na vrtu in eno v koritu na balkonu. Bila sem prepričana, da je pač nepekoč. Potem sem jih nekaj pustila dozoreti in so me rdeči močno presenetili s svojo pekočino._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 21 Avg 2018 22:59; skupaj popravljeno 1 krat
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

lpmami je napisal/a:
Jaz sem svoje BC uporabljala kot papričice za prigrizek pri malici, eno na vrtu in eno v koritu na balkonu. Bila sem prepriča a, da je pač nepekoč. Potem sem jih nekaj pustila dozoreti in so me rdeči močno presenetili s svojo pekočino.

So pa odlični vloženi v kisu (razpolovljeni in z odstranjenimi semeni). Zelo blago pekoči, primerljivi z našimi polpekočimi feferoni.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hvala, sedaj si me spomnil na nekaj: kdor je že vlagal Jalapenote - a ste jih vlagali razpolovljene ali narezane na kolobarje (tako, kot jih npr. servirajo nekateri naši ponudniki "tiste prehrane, ki jo dobite tudi sredi noči")?_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kljub temu, da ta teden večinoma počitnikujemo na Pediatrični kliniki, je bilo treba narediti te manj pekoče omakce, saj so bili čiliji že nabrani.



Narejene is iz Brown Jalapeno, Numex Lemon Spice, Numex Pumpkin in Orange skupaj, ker je bilo manj plodov in Trinidad Parfeme. Zadnjim trem sem dodala nekaj paradižnikov, da bi bile manj pekoče. Numex Lemon imam letos prvič in peče bolj, kot Numex Orange in Pumpkin, a omaka je, čeprav čiliji prevladujejo, še vedno v redu tudi za tiste, ki ne prenesejo pekočih. Plod Trinidad Parfeme se mi je zdel pekoč, a omaka ne peče. Vsem sem semena odstanila.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Oj, vidim, da imaš še bolj pestro kot jaz Very Happy

Po okusih sodeč grejo meni zelo skupaj Aji Mango, Trinidad Perfume pa mogoče še Jamaican Hot Yellow kot moj naslednji eksperiment (fermentacija vsakega posebej, nato omaka iz vseh treh skupaj). T. Perfume je vsaj pri meni izredno aromatičen in skoraj povsem nepekoč, sledi mu Aji Mango, ki ima res tisto sadno noto poudarjeno, J. H. Yelow pa je izmed teh najbolj oster, a še vedno v mejah "vzdržljivega" - tako ga imam v mislih za tisti dodatek ostrine. Kuhal pa letos še nisem (lani mislim da sem imel 1. omako fertik konec avgusta), tako da čestitam pa vsaj malo sem fouš Wink_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Danes je pa kocka padla Very Happy

Nisem nič kompliciral in kar zmešal vse čilije skupaj (J. Hot Yellow, Aji Mango, T. Perfume in Hab. Submarine). Dodal priporočenih 2% soli (še kanec več), vse skupaj natlačil v kozarec, kamor sem dal tudi par tistih plastičnih distančnikov, da držijo gosto vsebino pod tekočino. S pokrovom, kamor sem navrtal luknjo, sem kozarec tesno zaprl, nato pa skozi luknjo napeljal cev, ki sem jo speljal v drug kozarec, da bom videl reakcijo na lastne oči Smile

Bomo videli, kako bo "sfermentiralo" te moje žlehtnobe Wink_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Žlehtnoba je napisal/a:
... da bom videl reakcijo na lastne oči Smile
Bomo videli, kako bo "sfermentiralo" te moje žlehtnobe Wink
Daj, poslikaj, da bomo še mi videli pls!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori