Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2019

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vermikulit:perlit. Najbolje je, da poskusiš oba in se potem odločiš, kateri ti bolj ustreza oz. do katerega je laže priti.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Vermikulit precej bolj vpija in zadržuje vlago. Saj zato se ga tudi uporablja kot vpojno sredstvo. Npr. pri pošiljanju paketov s snovmi, ki se lahko razlijejo.
Ne pretiravat z njim, da ne bo substrat preveč vlažen. V manjših količinah je pa vsekakor dobrodošel.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, seveda zemlje okoli korenin NE odstranjujemo, je pa dobro malo zrahljati koreninsko grudo, četudi ni korenin na njenem ob robu in na dnu. S tem, tako, kot je že napisano zgoraj, dosežemo boljšo rast mladih koreninic in, bistveno , omogočimo, da korenine najdejo pot iz cine dosedanje prsti v novo.
Dobri primeri obratnega se najdejo pozno jeseni/pozimi/spomladi na grobovih, ko zmrzal nekatere jeseni posajene mačehe, še raje pa jesenske vrese, dobesedno iztisne iz okoliške prsti in cele rastline s koreninsko grudo čepijo na površini prsti.
To se posebej rado dogaja, če sadimo iz lončkov v času, ko je prst več kot prekoreninjena in se korenine že ovijajo okoli lončka in na njegovem dnu.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Vermikulit zemljo tudi zbije oz. zabetonira, če ga je preveč. Jaz bi ga dodal le približno eno petino deleža perlita.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danes je bilo ravno pravšnje vreme, da sem lahko napisala in narisala razporeditev paradižnikov v obeh rastlinjakih, pa kateri bodo na vrtu, v velikih loncih in malih loncih na terasi. V velikem rastlinjaku jih bo 50, v malem 36, 11 dvojnih na vrtu, 10 v velikih loncih in 4-5 v malih. Predvidoma bodo šli v rastlinjaka in v zemljo postopoma naslednji teden, po sredi. Ven, na vrt pa malo kasneje.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ooo, to pa bo omakic, njami! Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Plamenka

Upam, paradižnikovih je ravno ta teden zmanjkalo.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

A letošnjih?
Uporabniški avatar
Plamenka

Lanskih. Letos tiste paradižnike, ki so, sproti pojemo. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri vsej tej debati sem čisto pozabila na palmino šoto. To zadnja leta prodajajo v večjih kockah. To je tista "Homeogarden organska zemlja", a jaz kupujem enakovredno, vendar cenejšo od Agrolita. Vsaj v mojem najbližjem vrtnem centru je tako.

Ta šota je, pravijo, nevtralnega pH, uporabnost pa zelo podobna perlitu. Preizkušeno v več kot 10 letih. Dokler nisem imela perlita, sem jo dajala na dno korit za drenažo in povrhu, da se zemlja ne zaskorji, deluje kot zastirka. Ne zapaca se, vsaj eno leto ostane nespremenjena, morda še dlje, a je nisem nikoli posebej odstranjevala in shranjevala, zato se je na gredi pomešala z zemljo.

Včasih so se dobili tudi mali briketki za le par litrov šote. Ne vem, če so še, rabim večjo količino, zato tudi kupujem one večje za 70 litrov.
Odgovori