Stran 28 od 29

Objavljeno: Sr Nov 10, 2021 3:47 pm
Napisal/-a mfranc
Ja, ampak potrpljenje se tudi obrestuje Wink . Sem dočakal da so skoraj dozoreli (po kapljicah) zadnji paradižniki - predvsem pelati. Jih še pustim do napovedanega minusa, potem jih ne bo težko dozoreti v hiši.

004-7

016-6


Tudi v bodoče jih bom puščal na gredi do zadnjega možnega časa, pomeni do prve negativne temperature. Pri tem je potrebno tudi precej sreče in korajže, da ne reagiraš na vsako napoved.
Lani sem jih prehitro pobral, in spoznal, da je stara praksa dozorevanja v hiši zelo odvisna od mnogih dejavnikov. To sem sicer delal že pred skoraj 50. leti, z nalaganjem plodov na peč centralne kurjave. Hja, okus ni za hvaliti, in je stvar presoje vsakogar, kaj mu prevaga pri zorenju v hiši.

Lani sem sem jih precej pobral in jih "po protokolu medil" Wink , zavite v papir. V zrele plodove pa so dozoreli res sami takšni, ki so že imeli kar nekaj barve.

Razlika do ni prišlo do bolj množičnega zorenja pa je ta, da sedaj plodove pobiram bistveno pozneje kot pred desetletji; zasluge ima streha nad paradižniki. Ta res prepreči da bi sadike in plodovi zbolevale že v avgustu, septembru, vendar je z vsakim dnevom kljub vsemu v nasadu več bolezni, ki samo čaka na priliko.
To pa dobi, ko sem plodove, očiščene in pregledane dal na toplo. Tam se bolezen hitro pokaže na plodovih, ki so bili zunaj še na videz tip-top.
Enostavno je razvoj bolezni ko pridejo notri, na toplo, hitrejši kot zorenje ..._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 15 Nov 2021 17:32; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Sr Nov 10, 2021 6:26 pm
Napisal/-a muha
mfranc: to si lahko privoščimo samo v letih, ugodnih za paradižnike, kot je bilo recimo letošnje. Kadar plesen pošteno razstaja, ni šans, da bi kaj zdravega ostalo na rastlinah še po septembru. Meni te dni dozorevajo zadnji pelati na toplem v gajbicah. Zgnil je komajda sem in tja kakšen. V slabih letih pa v enakih razmerah pospešeno gnijejo tudi na videz povsem zdravi plodovi.

Objavljeno: To Nov 16, 2021 11:51 pm
Napisal/-a matejos
Jaz imam še 2 rastlini pod streho zunaj na vrtu. Še zori, ker ne zmrzne zaradi bližine hiše. Za pozno dozorevanje so po mojem najbolj hvaležni mali plodovi, češnjevci, datelji itd, ker rabijo malo časa. Pri majhnem plodu je ugodnejše, tj večje razmerje površina/volumen. Ne sme pa na tla okoli njih priti nič vode, ker zrelejši plodovi v trenutku popokajo._________________NM

Objavljeno: Ne Dec 12, 2021 1:11 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Poslednji letošnji :



--------

Objavljeno: Ne Dec 12, 2021 2:48 pm
Napisal/-a muha
poklon

Objavljeno: Po Dec 13, 2021 10:17 am
Napisal/-a dašabina
Krasni, AB!
tudi jaz jih imam par kg na zorenju in so prav fini za v sendvič ;)!_________________sonček je in .....

Objavljeno: Po Dec 13, 2021 10:39 am
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, skoraj nič jim ne manjka, kljub temu, da so dozoreli v kleti - v temi.

Objavljeno: Po Dec 13, 2021 2:16 pm
Napisal/-a brbr
Tudi jaz sem danes za zajtrk pojedla zadnji (majhen) paradižnik, ki je dozorel na toplem.

S poti pa sem prinesla 500g paradižnika sorte Piccadilly. To sorto želim drugo leto sprobati, ker naj bi bili plodovi zelo primerni za sušenje in salse. Ker semena v trgovinah nisem našla, sem pač kupila plodove. Zdaj zbiram semena za fermentacijo. Kaj se bo izcimilo, bo pokazal čas...
Ali ima kdo izkušnje s to sorto? Zanima me, kako visoko/široko zraste..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Dec 15, 2021 2:10 pm
Napisal/-a GrGr
Dobile so se sadike marsikje:
https://www.merkur.si/vrtnina-l-orto-fruttifero-paradiznik-piccadilly-1-1-piccadilly-f1-l10/

Letos sem imel posajenih 6 v loncih, pa jih ne bom več sadil, ker mi preprosto niso všeč. So dobro rodili, okusni, lepi, zreli občutljivi zaradi mehkobe - a sadil bom le še datljeve in češnjeve, ker so preprosto še mnogo boljši. Tudi posušeni, njami, nekaj najboljšega sploh!

Objavljeno: Sr Dec 15, 2021 3:33 pm
Napisal/-a brbr
GrGr, če te prav razumem, so manj okusni kot datljevi, češnjevi? meni se za sušenje datljevi in češnjevi zdijo nekoliko premajhni, zato bom poskusila s Piccadillyem._________________naredimo svet lepši