Objavljeno: Sr Nov 10, 2021 3:47 pm
Ja, ampak potrpljenje se tudi obrestuje . Sem dočakal da so skoraj dozoreli (po kapljicah) zadnji paradižniki - predvsem pelati. Jih še pustim do napovedanega minusa, potem jih ne bo težko dozoreti v hiši.
Tudi v bodoče jih bom puščal na gredi do zadnjega možnega časa, pomeni do prve negativne temperature. Pri tem je potrebno tudi precej sreče in korajže, da ne reagiraš na vsako napoved.
Lani sem jih prehitro pobral, in spoznal, da je stara praksa dozorevanja v hiši zelo odvisna od mnogih dejavnikov. To sem sicer delal že pred skoraj 50. leti, z nalaganjem plodov na peč centralne kurjave. Hja, okus ni za hvaliti, in je stvar presoje vsakogar, kaj mu prevaga pri zorenju v hiši.
Lani sem sem jih precej pobral in jih "po protokolu medil" , zavite v papir. V zrele plodove pa so dozoreli res sami takšni, ki so že imeli kar nekaj barve.
Razlika do ni prišlo do bolj množičnega zorenja pa je ta, da sedaj plodove pobiram bistveno pozneje kot pred desetletji; zasluge ima streha nad paradižniki. Ta res prepreči da bi sadike in plodovi zbolevale že v avgustu, septembru, vendar je z vsakim dnevom kljub vsemu v nasadu več bolezni, ki samo čaka na priliko.
To pa dobi, ko sem plodove, očiščene in pregledane dal na toplo. Tam se bolezen hitro pokaže na plodovih, ki so bili zunaj še na videz tip-top.
Enostavno je razvoj bolezni ko pridejo notri, na toplo, hitrejši kot zorenje ..._________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 15 Nov 2021 17:32; skupaj popravljeno 1 krat
Tudi v bodoče jih bom puščal na gredi do zadnjega možnega časa, pomeni do prve negativne temperature. Pri tem je potrebno tudi precej sreče in korajže, da ne reagiraš na vsako napoved.
Lani sem jih prehitro pobral, in spoznal, da je stara praksa dozorevanja v hiši zelo odvisna od mnogih dejavnikov. To sem sicer delal že pred skoraj 50. leti, z nalaganjem plodov na peč centralne kurjave. Hja, okus ni za hvaliti, in je stvar presoje vsakogar, kaj mu prevaga pri zorenju v hiši.
Lani sem sem jih precej pobral in jih "po protokolu medil" , zavite v papir. V zrele plodove pa so dozoreli res sami takšni, ki so že imeli kar nekaj barve.
Razlika do ni prišlo do bolj množičnega zorenja pa je ta, da sedaj plodove pobiram bistveno pozneje kot pred desetletji; zasluge ima streha nad paradižniki. Ta res prepreči da bi sadike in plodovi zbolevale že v avgustu, septembru, vendar je z vsakim dnevom kljub vsemu v nasadu več bolezni, ki samo čaka na priliko.
To pa dobi, ko sem plodove, očiščene in pregledane dal na toplo. Tam se bolezen hitro pokaže na plodovih, ki so bili zunaj še na videz tip-top.
Enostavno je razvoj bolezni ko pridejo notri, na toplo, hitrejši kot zorenje ..._________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 15 Nov 2021 17:32; skupaj popravljeno 1 krat