Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Skupno naročilo pri Petroviću, jesen 2013

Moderator: Melona

Odgovori
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

irenakk je napisal/a:

Tisti, ki ste vrtnice že dobili, ste videli, da so ene sadike zelo majhne (enoletne).
...
Nimam pa izkušenj, kako take sadike prenesejo zimo.

Tale je pri meni najmanjša. (Žal je slika malo slaba, a za silo se vidi.)
Vseeno se mi zdi, da ima močno korenino in jo bom posadila - pa bom lahko naslednje leto povedala, kako je prenesla
zimo. Smile

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Brez skrbi, boš videla, kakšna bo drugo leto.
Ko sem leta 2010 dobila prve Petrovićeve vrtnice, so me doma spraševali, kaj sem tako slabe volje. Razočrana sem bila, ker so bile take tanke šibice, da nisem verjela, da bo kaj iz njih. No, nadaljevalo se je presenetljivo dobro. Za razliko od letošnjega nakupa v eni štajerski vrtnariji, kjer so bile sadike vzete iz zasipa, močne, celi štori. Ena sploh ni odgnala, druge par šib, sploh ne iz vseh štrcljev Twisted Evil ._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Sarasara, tudi jaz imam take tri sadike, angležinje. Ampak, kot pravi Stara postaja, v 2010 sem prejela eno tako sadiko, bila je Louis XIV, ki je danes spodoben grmiček. Razmišljam, da teh treh najmanjših ne bi dala na stalno mesto, ampak v zasipnico, ko v gredo skopljem jarek, sadike položno postavim vanj, zasujem, da ven gleda le kake par cm, nato pa na debelo prekrijem s smrečjem. Lani se je obneslo, spomladi so bile sadike perfektno ohranjene.

Bi pa sam Petrovič moral vedeti, da se mu to ne bo obrestovalo, če bo take sadike pošiljal v večini. Dokler je tu pa tam kaka, še gre._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Tagetes

Odgovor Napisal/-a Tagetes »

Tudi jaz sem bila lani razočarana nad nekaterimi sadikami, ampak so me prijetno presenetile, Smile zato se ne sekirat zaradi drobnih Petrovićk. Na pomlad so krasno odgale in se tudi naglo obrastle. Svetujem pa, da jih po sajenju v celoti zagrnete z zemljo, tako so najbolje zaščitene in se ne mučite s smrečjem. Bolj kot morebitna pozeba jim namreč lahko škoduje zimska izsušitev.
Je pa vprašanje, ali je najbolj korektno pošiljati enoletne sadike. Sama imam kar nekaj izkušenj z dobavitelji iz Nemčije, Francije in Belgije. Vse sadike so bile dvoletne, nekatere tudi triletne.
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Jaz sicer še ne vem kaj me čaka. Ampak DA pošilja takšne, v Angliji.

bobolino

A to je tvoj paket, ali kako?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Največji problem pri takih sadikah je ta, da se cepljen del odlomi od podlage zato moramo biti zelo previdni, ko rastlino premikamo, zasipamo in odsipamo.
Če bi bile sadike dvoletne, ne bi bilo nobene škode, troletne pa so že prevelike. Tiste Meillandove, ki sem jih Tagetes naročila skupaj s tabo, so bile ogromne, na gredi pa ni iz njih nič. Niso zrasle niti na 30cm.

Tjesih, a mikorizne glive so ti avtomatično zraven poslali?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
geisha

Odgovor Napisal/-a geisha »

Mojih pol je že v zemlji.Moram pohvalit razen dveh,ki so res bolj mini so vse krasne.Hvala Irenakk,da si mi zapakirala take lepe.Lani sem prvič naročala pri Petroviču in ,ko sem jih dobila sem bila prepričana,da se jih kar nekaj ne bo prijelo.Vse lepo rastejo,je pa res,da tiste manjše rabijo malo več časa,da se naredijo.

Jaz sem lani vsem jesenskim in spomladanskim dodala m.glive in zdi se mi,da sobile kljub vsem vremenskim razmeram solidne.Sedaj pa ne vem ali zaradi gliv ali zaradi moje ljubezni do njih Laughing_________________LP
E.
bobolino

Kje si pa nabavila glive?

Moje še čakajo, pri nas je cel dan deževalo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Tjesih, če boš imela kdaj priložnost, si oglej 'proizvodnjo' pri Petroviču in pri Austinu in ti bo kar hitro jasno od kod taka razlika.

Moram pa tudi jaz reči, da mi petrovičeve vrtnice rastejo lepše od austinove. Sicer sem s sabo pritovorila iz Anglije le eno, ampak ta še zdaj po dveh sezonah ni prav pri sebi. Letos sem jo presadila na drugo mesto, morda bo zdaj bolje._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Odgovori