Stran 29 od 34
Objavljeno: Pe Jan 24, 2020 8:35 pm
Napisal/-a Peter
češnca je napisal/a: |
V primeru, da imate večjo količino, je potrebno v luknjo oziroma okrog novih odpadkov dodati suh material - listje, žagovino, papir, karton, ker je sicer koncentracija snovi, bogatih z dušikom, prevelika.
|
Govorim o 1 litru maščobe. To se je zbralo v 2 mesecih v plastični posodi od kislega zelja
Objavljeno: Pe Jan 24, 2020 9:22 pm
Napisal/-a češnca
Skoplji luknjo, nameči noter pesti žaganja, papirja, kartona. Tudi kot preventivo, da olje ne ponikne in onesnaži podtalnice. Počasi zlij noter olje, zmeči še par pesti suhega materiala in zagrni z ostalim kompostom. Privošči si pivo.
Objavljeno: Pe Jan 24, 2020 10:21 pm
Napisal/-a Peter
Maščoba ni tekoča, zato sem pred tem napisal, da bi jo moral segret, ravno toliko, da se utekočini.
Samo še eno vprašanje, ali taka maščoba karkoli koristnega doda kompostu?
Nisem od piva, bom raje deci refoška.
Objavljeno: Pe Jan 24, 2020 10:32 pm
Napisal/-a češnca
Maščoba nima omembe vrednih količin hranilnih snovi, ki bi koristile rastlinam. Menda pa manjše količine, dodane zemlji ali v tvojem primeru kompostu, pripomorejo k boljšemu zadrževanju vode in manjšemu izhlapevanju v sušnih mesecih. Iz prve roke tega ne morem potrditi.
Na zdravje!
Objavljeno: Pe Jan 24, 2020 11:54 pm
Napisal/-a Peter
Sem mislil, da ima mogoče kakšno vrednost v kompostu, da razmnoži bakterije ali karkoli bolj uporabnega.
Potem pa ne vidim smisla, da bi dodajal v kompost, če imamo ekološki otok kamor lahko odložimo tudi take odpadke.
Objavljeno: So Jan 25, 2020 9:47 am
Napisal/-a brbr
Pri nasvetih o kompostiranju pravijo, da ni dobro dajati na kompost ostankov mesa, no verjetno tudi maščobe, ker to privablja podgane in mrčes.
Peter, praviš da je to maščoba od pečenk... Mast obožujejo tudi ptice. samo, da ni preveč slana, bi bila tudi to rešitev._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Jan 25, 2020 9:51 am
Napisal/-a lpmami
Lahko maščobo stališ, naliješ na semena - ptičjo krmo v lončkih in narediš pogače za ptičke._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 2:12 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Malo sem v dilemi in menim, da je tu gor kar nekaj ekspertov na to temo...
Kompostiram že kar nekaj let, vendar šele tretje leto "zares" (= uporaba domačega bokašija, organko vsebine + tekočine...). Ponavadi začnem nov kup jeseni z zmletim zelenim odrezom na dnu itd, tako da na koncu naslednjo jesen zastrem vrt z izdelanim kompostom, nakar se zgodba ponovi...
Moja dilema je v tem, da ne vem, kdaj je zadnji čas uporabe zelenega odreza v kompostu, ki ga mislim uporabiti v tekočem letu jeseni za zastrtje vrta. Laična pamet mi pravi, da je ta leseni del najtežje prebavljiv za razne organizme (mikro in one druge) za razliko od kakega kartona, ki "kar izpuhti". Je favni vseeno, ali gre za karton ali les?_________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 8:35 am
Napisal/-a figula
Ni vseeno.
Razmišljaj tako: vse, kar je odrezano zeleno, preprosti sladkorji = je hrana za bakterije. Vse otrdelo, olesenelo in leseno = je hrana za glive.
V res dobrem, biološko kompletnem kompostu so prisotne obe skupini plus njuni plenilci.
Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 8:53 am
Napisal/-a muha
Pri sebi opažam, da oleseneli del kljub bokašiju rabi 2 leti. Ko sem spomladi premetavala material iz prvega prekata, kjer so bili tudi drobljenci vej iz prejšnjega leta, posuti z bokašijem, je bilo še čisto premalo zrelo. Dodobra načeto že, a za na vrt še ne. Mogoče gre z vročim kompostiranjem hitreje? Ne vem, samo berem, poskusila še nisem.