Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lilium - lilija

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hroščki lilijevke so že pridno na delu. Na mojih ubogih 3 lilijah vsak dan najdem vsaj dva, ko se skrivata v listnih pazduhah. Evil or Very Mad
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Neemov tonik pomaga. Letos jih k sreči še nisem opazila.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dobro da si me spomnila. A kaj, ko je problem, kdaj sploh škropiti, ko ves čas nekaj dol pada. Crying or Very sad
Uporabniški avatar
Plamenka

Res je, prejšnji teden sem tudi jaz komaj našla nekaj suhih ur, ker je stalno pršilo. A danes bo dež kmalu ponehal in otem bo nekaj dni suhih.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

krasne so Smile_________________sonček je in .....
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Letos jih nič nimam. veliko jih je pomrznilo od zgoraj navzdol polovico stebla. potem sem mislila, da so popki rjavočrni zaradi zmzali (tisto, kar je ostalo), sedaj pa vidim, da je na spodnji strani listov polno gosenic, podobnih gosenicam koloradskega hrošča, le da imajo ogromno črnega (kakcev) okoli. vse popke so poškodovali in požrli veliko listov. Kaj takega nisem še nikoli videla.

Poškropila sem s Karate zeon. Mogoče bo učinkovalo toliko, da vsaj stebla ohranim za naslednje leto._________________Lp, Živa
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

http://www.okrasnivrt.com/obdelujemo/lilijevka-rdeci-pozresni-hrosc-lilij/

Rdeči hrošči - veliki sovražniki - ne, nisem prav napisal - veliki LJUBITELJI lilij.
besen

Ročno odstranjevat hrošče in pozneje kakaste ličinke.
Kemično še nisem poskušal.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
Plamenka

Upam, da bo Karate zeon pomagal. Prijateljica mi je pred kakim tednom poslala sliko lilije in tudi na njenih objedenih lilijah so bili kakci in 'koloradski hrošč'.

Dodano:
BorutL, pa so res ličinke lilijevke, sem preverila na internetu, ker sem poznala samo odraslo lilijevko.
Živa, Neem tonik tudi pomaga.
živa

Borut, rdeče hrošče ročno odstranjujem, to ni problem in tudi škode ne naredijo velike. te gosenice pa sistematično žrejo vse, dobesedno vse. So pod listi, tako da se jih ne vidi. Če letos ne bi bilo zmrzali, bi že zdavnaj pomislila na škodljivce, sedaj sem pa slučajno gledala od spodaj navzgor in vidim čudo.

škropljenje je pomagalo, žal prepozna, ampak vsaj stebla sem ohranila za cvetenje naslednje leto. Jih imam vrsto, dolgo cca 2 m._________________Lp, Živa
živa

ah, prehitro napisala. Sem sedaj prebrala povezavo in res so se namnožile ličinke tega hrošča enormno. Embarassed_________________Lp, Živa
Odgovori