Letos so moje hokaidke zelo dolgo zdržale . Ene dva tedna nazaj so začele dobivate zgoraj opisane znake, potem so pa ekspresno propadale. Najmanjša je pa še vedno brezhibna. Pol sem jih skuhala v čatniju (skupaj z zamrznjenim zelenim paradižnikom, jabolki in mangom), pol pa spremenila v bučni pire, ki sem ga zamrznila - in bodo buče do jeseni .
Mogoče bi jih premazali s kakšnim parafinom, da se nebi isušile. Tudi meni so lani zdržale do junija. Letos so že februarja gnilile.
Tonček, tole s plastenkami je odlična ideja. Svetloba ne bo škodovala. Mislim, da bom letos tudi jaz posejala v spodnji del plastenke (do zdaj sem v1/2L ločke od kisle smetane. Tole s plasetnkami se mi zdi bolje zaradi: - ker plastenko lahkopoljubno odrežeš, je lahko višja pod lončka in tako lahko v začetku nasuješ malo več plasti in tako ni nevarnosti, da bi korenine prehitro pogledale ven (to se mi je lani zgodilo), - ker so plastenke prozorne, imajo rasltinice več svetlobe in se manj pretegnejo, - višja posoda bolje ustvarja/ohranja mikroklimo v lončku...
Je pa verjetno bolje izbrati večje plastenke (1.5L), da so širše in imajo rastline dovolj prostora za razvoj listov._________________naredimo svet lepši
Pri plastenkah je nerodno to, da niso v konus in gruda teže zdrsne iz njih, razen, če jih pri izlončenju vzdolžno prerežemo, najbolje na dveh straneh.
....in se urežemo. Vsaj pri nekaterih so rezni deli izjemno ostri. Mimogrede, ni tako zelo res, da svetloba ne ovira korenin. Jih. Se pa strinjam, da se to, dokler korenine ne prerstejo do roba lončkov, ne dogaja na ravni, ki bi koreninam posebej škodila.
strinjam se s Piko in potrjujem Metuljčevo opozorilo glede ureznin pa tudi čas katerega ob tem zapraviš, pa totalno zmrdaš korenine, pa... ker bučevke ne marajo presajanja (koreninice so razprostrte na široko) in zaradi lažjega opravila pri tem, da se zemlja ne razseje je primernejša nižja posoda z ravnim dnom. brezskrbi do 5 rastlin preživi čisto komot mesec dni v taki posodi. seveda ne pozabiti jih posaditi v humozno zemljo saj dobro uspevajo le če je zemlja bogata s hranili. bučevke ne marajo presajanja prav zaradi razprostrtih korenin od koder zemlja hitro odpade. zato ne jih sejati preveč zgodaj, pa bo vse ok. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ja, nič ni popolno, a ne? Jaz letos vseeno poskusim s plastenkami. Bom poročala... No, po tehtnem premisleku, sem sklenila, da ostanem pri svojih 1/2L lončkih. Tudi zato, ker sem se spomnila, da sem lani buče (stara semena, za katere sem mislila, da ne bo nič iz njih) sejala v tiste črne lončke, v katerih prodajajo mačehe itd. Ti so plitkejči, zato ni bilo v začetku dovolj zemlje in so korenine pokukale ven. V 1/2L ločkih pa je prostora ravno prav, da se vzgojijo lepe sadike. Posejala jih bom proti koncu aprila._________________naredimo svet lepši
Buče so pridne, melone pa malo manj. Sejano istočasno, v enak substrat in vseskozi na enakih pogojih.
Melon še nikoli nisem sejal, zato ne vem, če imajo pač toliko bolj počasen razvoj ali pa je še premalo toplo ? Imam pa podnevi vse na zunanji polici južnega okna, ponoči pa notri. Buče se mi zdijo že skoraj godne za na njivo, bi jih kar jutri posadil ven.
Najbrž je bolje, da melone rastejo bolj počasi. Za lubenice pravijo, da se presaja, ko naredi 2 lista, kasneje raje ne. Verjetno to velja tudi za melone? Bučam pa je za število listov vseeno. Sama se bojim, da bodo lubenice in melone prehitro zrasle in še ne bo dovolj toplo za presajanje ven.