Prepozna kdo to hruško po plodu? Ima kdo kak nasvet, kaj narediti?

noam je napisal/a: |
Pozdravljeni, vsi skupaj! Sem nov na tem forumu in imam kar nekaj vprašanj. Upam, da mi bo lahko kdo pomagal. Kot prvo bi rad ugotovil, kako se reče dvem starim hruškam, ki že kdo ve, koliko let rasteta pri nas, tistih, ki so jo posadili pa že dolgo ni več. Verjetno sta kaki čisto navadni vsem poznani sorti, ampak jaz se res ne spoznam. Prve hruške so na drevesu take (še ne čisto zrele): ![]() Do konca dozorele pa zgledajo takole: ![]() So bolj drobne (malo večje kot tepke), imajo rjavo hrapavo kožo, malo potegne na rdečkasto. Takoj z drevesa so bolj kot ne neužitne (trde in kosmate), ko malo odstojijo, so pa prav dobre, aromatične. Drugo drevo je pa takšno: ![]() Te so pa bolj debele (kakšno leto so zelo debele, če jih ni preveč) in ko so čisto zrele, so mehke, sočne in sladke. Na drevesu ostanejo zelene, samo po eni strani so malo rdeče. Še malo zelene in trde so nabiramo za kompot. Ko pa čisto dozorijo (potem ko so že pobrane, na drevesu vsaj pri nas nikoli ne dočakajo polne zrelosti), se pa pobarvajo na rumeno rdeče kot enih par spodaj v košari. Sok iz njih je odličen. ![]() Včasih je bilo pri hiši še precej več hrušk, ti dve sta pa še zadnji od tastarih, ki še vztrajata. Bi mi dosti pomenilo, če bi vedej vsaj, kako se jim reče, če nič drugega. Hvala vnaprej za pomoč pri identifikaciji. ![]() |