Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Odporne trte v sliki in besedi

turnogo
Prispevkov: 269
Pridružen: Če Maj 19, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a turnogo »

papasmrk je napisal/a:
Pozdravljeni,

vprašal bi če ima kdo sorto Vanessa in kako je kaj zadovoljen z okusom in ostalimi lastnostmi (brez semen, ni bolezni, količina pridelka...)

Hvala in lep pozdrav

Pozna. Delno odporna na peronosporo in oidi._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kako bo? Naše črne se počasi barvajo, kakšna posamična jagoda je že užitna. V roku par tednov bo trgatev Himroda (ali katerikoli njegov sorodnik že to je) za na mizo, sok in rozine.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri nas je Osella dozorela.
Andrej Banko
Prispevkov: 5227
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Modri muškat se je začel barvati.
Če ga bom pa kaj pojedel, bo pa odvisno od sršenov ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Počasi zori Venus, primerjalno s prejšnjimi leti zamuja vsaj za 14 dni. Ima pa letos neprimerno večje grozde, sumim, da zato, ker so korenine končno dosegle 5 metrov oddaljeni zelenjavni vrt.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pobrano:

- Vanessa (precej so prestreljene, sicer odlične)
- Nero (super, čeprav malo manjše jagodke kot ponavadi)

V pobiranju:

- Himrod ali Reliance ali karkoli že je ta fantastična medena zadeva, odlična vsako leto
- Regent, nekam zgodaj ampak daj šta daš
- Buffalo, ni še čisto-čisto zrelo, v strahu pred hladom in mokroto sem pobral tiste očitno zrele

Še daleč:

- Izabela na stari hiši

Kaj bomo zdaj s tem:

- rozine iz Himroda in Vanese
- marmelada iz taistih, ker pač sta brezpečkati sorti in je lažje Smile
- grozdni sok iz rdečih, čim najdem, kam so punce pospravile pokrov sokovnika



Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »



Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na zdravje! Dobesedno, tole bo pozimi še kako prav prišlo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tukaj je nekaj izkušenj s kuhanjem marmelade iz brezpečkatih sort Himrod (ki je pri meni, kot že vemo, morda Reliance) in Vanessa.

Kuhal sem skupaj s hruško vilijamovko, sokom limone, nezrelimi jabolki in želirnim sredstvom (pektin + dekstroza). Mešanica je zaradi grozdnega soka zelo mokra, tako da ne gre varčevati s pektinom. Na dno sem dal malo vode, samo toliko, da ne sedijo jagode na startu na suhem, preden spustijo svoj sok.

Viljamovka je tu zaradi svojega okusa in zaradi tega, ker ima mehko meso, ne zrnasto, kot znajo imeti kakšne druge hruške.

Obe sorti imata v rodoslovju vitis labrusca, ki prinaša "lisičji" okus, ki ga najbolj poznamo od "domačih" ( = ameriških iz 19. stoletja) sort Izabela (Isabella), Klinton (Clinton), Jurka (York Madeira) etc.

Vendar pri sveži porabi tega ne opazimo - pri Vanessi praktično ne, pri Himrodu mogoče (če smo pozorni), vendar prevladujejo in ga prekrivajo odlične medene note.

Obe sorti sta kot jedilno grozdje super, za moj okus H nekoliko bolj. Pri V malo moti pogosta prestreljenost grozdov, kar je morda problem vzgoje - premalo sončno mesto, preveč ležeren odnos do gnojenja - ugibam. Obe sorti dobro prenašata to, da prekmurska ravnica ni ravno klasična vinogradniška lega.

Pri kuhanju se pri Himrodu "lisičjost" stopnjuje in postane jasno opazna, vendar po moje ne v taki meri, da bi neljubitelji takoj rekli fuj bljak. Ne gre primerjati z udarno silo izabele ali jurke. Vsekakor pa bo vsakdo opazil, da gre za neke posebne sestavine.

Pri Vanessi je še naprej v bistvu neopazna.

Ima pa V par drugih potencialnih problemov:

- v nasprotju s H, kjer gredo jagode takoj in brez ostanka dol, čim jih ostro pogledaš, jih je treba pri V malo bolj krepko prijeti in tudi rade nesejo pecelj s sabo;

- v nasprotju s H ima V dejansko peške, vendar ne vedno, so majhne in mehke.

V praksi se izkaže, da ne eno ne drugo ni moteče, sploh pri močnem paličnem mešalniku; tudi se ne pojavijo kakšne grenke note v okusu.

Osebno mi je po okusu mešanica H + viljamovka odlična in bi želel še velikokrat ponoviti. Moti me le to, da je, kot se temu strokovno reče, driskaste barve in zato ne tako privlačna že ob zaprtem kozarcu.

Z V nisem čisto enako zadovoljen - pa ne zato, ker ne bi bila dobra,daleč od tega, temveč le to, ni tako že na prvo žogo posebna in različna od pripravkov iz drugega sadja. Po drugi strani V odlično ohrani rdečo barvo.

Naslednjič bi morda kuhal V brez dodatka hruške, ker mislim, da bi znala potegniti na jagode -- pri tokratnem izdelku se čuti nekaj v tej smeri, pa ne pride čisto do izraza.

To so izkušnje letošnje runde, če pride komu prav, super.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos se nekaj čudnega dogaja z mojo Venus.

Z leti se je dodobra razrasla in prvič letos je imela pošteno količino grozdov. Običajno je od vseh, ki jih imam, dozorela prva. Letos smo jo pa čakali in čakali, poskušali, jagode kisle, čeprav so se že lepo barvale. Pa smo kar še čakali, dozorela je Suffolk Red, sladi se že Izabela, Venus je pa še vedno vsa kisla, čeprav jagode od prezrelosti že odpadajo. Tudi redčenje listov, da bi dobila več sonca, ni pomagalo. Še ptiči se kaj dosti ne zmenijo zanje. Rolling Eyes

Je kdo že imel tak primer? Suzuki??? Ampak vbodov ali pokanja ni videti.
Odgovori