Stran 29 od 65

Objavljeno: Pe Jul 12, 2013 1:33 pm
Napisal/-a Bicikel
Za nas ostale bi bilo fajn, če napišeta s čim se ali se bosta borili s temi škodljivci. Najbolje kar v temi http://forum.gartlc.si/gartlc-post-10202.html#10202

Objavljeno: Pe Jul 12, 2013 9:31 pm
Napisal/-a labia
Ha, že par dni pobiram po 3 do 4 paradižnika, kolikor jih pač uspe dozoreti v tem terminu.
V bistvu mi prvi dozorevajo črni. Od teh je najprej dozorel Nyagous, nato Amazon Chocolate, Black from Tula in sedaj že tudi Sara black in danes še Black Iceberg.
Zanimivo: Siberian Early, še ni zrel, morda pa jutri ali pojutrišnjem pride na vrsto. Začeli pa so se rumeneti tudi Rumeni bosanski, na katere pa bo treba več počakati.

Res so manjši, kot bi lahko bili a okus je svetlobna leta daleč od trgovinskih. Dva tedna nazaj sem namreč kupil nekaj LEPIH v trgovini. Brez okusa, vodeni, brez kisline, sladkobe, vonja....za zjokat, kot bi jedel nedozorelo lubenico.

Sem prav rabil tak uvod, da sem potem užival v lastnem pridelku.
Eksplozija okusov, vonj po PARADŽNIKU ( že na 1m daleč)...njamiiiii.
Sem se kar potolažil, da vse to delo in skrb ni zaman. Vredno je vsake sekunde.

Sem kar pozabil prilepiti kakšno fotografijo prejšnje dni ( sem jih neučakan pojedel in pozabil pofotkati), se pa oddolžim z današnjimi junaki:


Objavljeno: Pe Jul 12, 2013 11:35 pm
Napisal/-a borut70
Zaenkrat samo pozdravcek vsem, vec pa ko pridem z morja :-D

Objavljeno: So Jul 13, 2013 9:53 am
Napisal/-a MARIJAV
Uf, kar oko se mi pase po tem tvojem krožniku paradižnikov. Lani ta čas (12.7.) sem imela sezono že na polno zrelih. Imam v zvezku zapisano, da sem dala na fermentacijo že 16 sort in kuhala prvo rundo mezge.
Letos pa bom šele danes imela prve paradižnike za solato (predtem so bili posamezni zreli plodovi pohrustani kar na licu mesta!), dozorel je prvi Rab orjak, volovsko srce Val in več plodov Blodybutcherja ter Matine.
Očitno mi sezona kasni za najmanj 2 tedna, prvi večji naval zrelih bo ravno konec meseca, ko gremo na morje. Me bodo morali pač lepo počakati, kot jaz zdaj čakam njih Wink ._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: So Jul 13, 2013 2:40 pm
Napisal/-a paprika
Pri meni še na prostem ne zori paradižnik,v rastlinjaku pa je pravkar začel.
Very Happy

Objavljeno: So Jul 13, 2013 3:12 pm
Napisal/-a bobolino
Danes sem popedenala pardajzke, oskubila, kolikor se je dalo. Tisti v loncih so dobili dozo gnojila za paradižnik, tistim na prostem nič ne manjka, v rastlinjaku pa sem našla gosenico, nekaj plodov Goldfisch je bilo najedenih, kaže pa se kronično pomanjkanje kalcija, črnijo tu in tam dna plodov, tako da dobijo zvečer foliarno dozo. Nekaj pardajzkov sem nabrala, Nyagous, Orange Oxheart, ta najbolj trpi brez kalcija, Feuerwerk, Bianca Grande, v loncih pa je na novo Black Cherry, Sleeping Lady, Rosella Purple, Polički Divlji....ampak to ni množična dozorelost, le tu in tam kak plod, in pripravljeno že imam za vzeti semena._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: So Jul 13, 2013 3:15 pm
Napisal/-a muha
Pri nas zorijo le balkonski in prvih par na sadikah, ki sem jih dobila od mfranca in so že takrat imeli plodove. Vse ostalo bo čez slab mesec . Tudi niso nič kaj košati, tako da jim zaenkrat zalistnike kar puščam.

Presenečajo pa trije samosevci , domnevno so prišli s konjskim gnojem, nizki, grmičasti in skoraj dohitevajo tiste, s katerimi sem se matrala v lončkih od začetka marca Rolling Eyes .

Objavljeno: So Jul 13, 2013 7:20 pm
Napisal/-a mfranc
labia je napisal/a:
Ha, že par dni pobiram po 3 do 4 paradižnika, kolikor jih pač uspe dozoreti v tem terminu.
V bistvu mi prvi dozorevajo črni. Od teh je najprej dozorel Nyagous, nato Amazon Chocolate, Black from Tula in sedaj že tudi Sara black in danes še Black Iceberg.

Zanimivo: Siberian Early, še ni zrel, morda pa jutri ali pojutrišnjem pride na vrsto.


He, he, črne sorte znajo res pohiteti in zoreti pred "uradnim rokom" Wink - pri meni Black Moor in Black Sea man. Edino Black Russian je še na smrt zelen ... Cool

Zanimivo: moj Siberian (Early ???) je prvi imel zrel paradižnik, sedaj pa niti štrihati ne poskusi več Confused . Res pa je grmičar, ti pa zelo radi rok zorenja krepko potegnejo. Nasploh pa s "sibirskimi" sortami nimam dobrih izkušenj, naj bi bile zgodnje zaradi višjih temperatur pri nas glede na njihovo domovino. Pred leti sem se tako načakal na zrele paradižnike sorte Cold Set (kanadski kultivar, za mrzle kraje), tudi tule http://sustainableseedco.com/heirloom-vegetable-seeds/pe-t/tomato-heirloom-seeds/red-pink-tomato-seeds/coldset-tomato-seeds.html se hecajo, da je med najzgodnejšimi. Je pa grmičar Rolling Eyes .

LP_________________mfranc

Objavljeno: So Jul 13, 2013 8:50 pm
Napisal/-a Bicikel
Hja, tudi pri meni je čudno, da po opisu najzgodnejši niso bili prvi. Sicer imam morebitno razlago, pa vendar. Najhitrejši je bil Moskvich (60 dni), šele sedaj sta ga dohitela Siberian Red in Subarctic maxi (48 dni). Vsi seveda v rastlinjaku, saj je sicer v naši luknji ponoči dolgo časa vztrajal mraz.

Da je bil Moskvich, ki je mimogrede tudi večji od ostalih dveh, hitrejši, je verjetno vzrok njegova lega v rastlinjaku stran od vrat in bolj osončen. Ostala dva sta pri vratih kjer je verjetno malo hladneje. Tako si pač mislim...

Sem in tja se je obraval že kakšen češnjevec ter Matina. Neke znake barvanja v rastlinjaku kažeta še Rab orjak in Polarbear. Ostali zunaj so zeleno zeleni. Bodo že....
Danes sem jih popedenal, povezal poganjke in odrezal nekaj spodnjih listov, da so bolj zračni.

Objavljeno: Ne Jul 14, 2013 7:29 pm
Napisal/-a tinko
Pri nas zorijo le F1. Nekaj sadik paradižnika me je že preraslo, plodovi pa še ne zorijo. Sem se že bal, da ne bo kaj prinesti na "paradajz fešto", a so se končno začeli debeliti. Najdebelejši še niso v pravi formi. Pustimo se presenetiti.