Zelena solata - Lactuca sativa

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
A vam hrastov list še ni ušla v cvet? Meni je vsa.

Meni ne, niti v koritu ob južni fasadi hiše.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pred 14 dnevi je pri meni začel postajati "smrekica".
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni ene ja, druge (še) ne. Sem jih pa pozno sejala. Tako, gotovo zaostajajo za vašimi. Tudi sejala sem jih kot berivko. Tako so ene oblikovale lepe rozete, druge pa so bolj pretegnjene, ker se drenjajo med drugimi solatmi. Zdaj te solate jemo, tako jih pospešeno redčim..._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

moja napaka: med dve vrsti koruze sem lani po sredini nasadila solato v upanju, da bo zaradi sence dolgo obstojna. Rezultat je bil potegnjene in visoke sadike. Nikoli več.
letos sem posadila med vrsto fižola in koruze (razdalja med vrstama en meter) sadike solate. Enako uboge so kot tiste na svoji gredi.
Ko peče, pač peče._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hrastov list je lepo prezimila:

iz zgodnejše setve ............................................................................................................................................ tule sem na kompost vrgla ostanke semenečih rastlin, bila je močno pregosta, zato sem jo razredčila.

Če bo primerno toplo, bomo kmalu imeli na krožniku doma pridelano solato.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bravo, muha. Lepe solatke._________________naredimo svet lepši
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Je že kdo mogoče sejal zunaj rastlinjaka solato? Sem močno v dilemi ne glede na to, da jo bi pokril. Nekam preveč mrzla zemlja mar ne?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
živa

ne, čeprav ni hudo občutljiva, lani sem zeloo staro seme sejala in čez zimo je hrastov list obstal, ni pomrznil. če imaš domače seme poskusi. boš ponovno sejal, če ne bo nič vzklilo v doglednem času._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Solata prenese precej nizke temperature, za klitje pa mora imeti zemlja, tako pišejo izkušeni, temperaturo vsaj 5 °C.

Hrastov list sejem zadnja leta avgusta, doslej mi je še vedno lepo prezimila, še bolje nepokrita, da je ne napada gniloba. Nič več ne sejem namenskih zimskih solat, ker te ponavadi naredijo glave šele nekje v sredini maja, hrastov list pa ob ugodnih vremenskih razmerah obiram že od srede aprila ali še prej.
živa

Muha, to sem jaz lani storila z zelo starim domačim neimenovanim semenom solate. bila je rdeča hrastov list, vzklila kot mah. ko bo namočilo, jo bom presadila. že Krizantema (žal ni že veliko let aktivna na forumu, bere nas pa) mi je povedala, da solate prezimijo brez škode na prostem.

moja zimska solata dela lepe glave v rastlinjaku od februarja dalje. letos ne, ker je jeseni nisem presajala v rastlinjak. zunaj sem jo prejšnji teden pokrila s kopreno, da bo začela delati glave. 4 so pomrznile, ostale so ok._________________Lp, Živa
Odgovori