Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 12:01 pm
Predvidevam, da imate v mislih zmleti zeleni odrez? Ker cele veje so primerne le za pokuriti in kot polnilo za visoko gredo.
To so informacije samo iz mojih izkušenj, upam, da bo še kdo komentiral. Lansko leto je bilo ogromno zelenega odreza,ker je bilo treba obrezati dolgo zanemarjena drevesa. Iz zmletih vej je nastal kup približno 3 kubične metre, ki sem ga postopoma porabljala za vroče kompostiranje. Kup se je že med letom nižal, sesedal in spreminjal barvo. Sedaj je na tleh okrog 10cm rjave mešanice že dokaj preperelih lesnih okruškov. Ta zadeva, ki je nastala po hladnem kompostiranju, je letos uporabna za dodajanje kot zastirka za grmičke, plodovke, jagodičevje...
Druga pesem je vroče kompostiranje. Lesni drobir sem dodajala med plasti večinoma kuhinjskih odpadkov, ki so zelo bogati z dušikom, ampak vedno v zelo tankih plasteh, največ 5cm. Hitrejša razgradnja lesnih, trdih delov se začne nad 55°C. Glede na moje izkušnje se s tem načinom nekje v 6 tednih razgradijo tanjše vejice do max. 1 cm premera. Debelejše veje, ki jih uporabim na dnu kupa, pa se ne razgradijo v celoti v enem kompostiranju, ampak jih poberem, ko razkopljem kup in uporabim kot podlogo za naslednji kup. Veje so po 6 tednih že precej preperele, ampak se še držijo skupaj. Mislim, da sta potrebna dva ali trije ciklusi, da razpadejo v celoti.
V mojem kompostu je kljub drobilniku ogromno vej in vejic, kar me spravlja malo ob živce, a ni pomoči. Ne da se vsake drobnarije zmleti, ker bi sicer drobilec delal noč in dan. Navadno ne presejem narejenega komposta, ker ni časa, ampak uporabim kar grob kompost. Do konca preperi, tam, kamor ga pač stresemo.
To so informacije samo iz mojih izkušenj, upam, da bo še kdo komentiral. Lansko leto je bilo ogromno zelenega odreza,ker je bilo treba obrezati dolgo zanemarjena drevesa. Iz zmletih vej je nastal kup približno 3 kubične metre, ki sem ga postopoma porabljala za vroče kompostiranje. Kup se je že med letom nižal, sesedal in spreminjal barvo. Sedaj je na tleh okrog 10cm rjave mešanice že dokaj preperelih lesnih okruškov. Ta zadeva, ki je nastala po hladnem kompostiranju, je letos uporabna za dodajanje kot zastirka za grmičke, plodovke, jagodičevje...
Druga pesem je vroče kompostiranje. Lesni drobir sem dodajala med plasti večinoma kuhinjskih odpadkov, ki so zelo bogati z dušikom, ampak vedno v zelo tankih plasteh, največ 5cm. Hitrejša razgradnja lesnih, trdih delov se začne nad 55°C. Glede na moje izkušnje se s tem načinom nekje v 6 tednih razgradijo tanjše vejice do max. 1 cm premera. Debelejše veje, ki jih uporabim na dnu kupa, pa se ne razgradijo v celoti v enem kompostiranju, ampak jih poberem, ko razkopljem kup in uporabim kot podlogo za naslednji kup. Veje so po 6 tednih že precej preperele, ampak se še držijo skupaj. Mislim, da sta potrebna dva ali trije ciklusi, da razpadejo v celoti.
V mojem kompostu je kljub drobilniku ogromno vej in vejic, kar me spravlja malo ob živce, a ni pomoči. Ne da se vsake drobnarije zmleti, ker bi sicer drobilec delal noč in dan. Navadno ne presejem narejenega komposta, ker ni časa, ampak uporabim kar grob kompost. Do konca preperi, tam, kamor ga pač stresemo.