Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Breskev, nektarina - Prunus persica

Odgovori
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

babaco je napisal/a:
Hm, zjutraj je pod ničlo.

Pri nas rahlo piha, tako da je sigurno že suho._________________lp
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Pri nas so temperature še prenizke za bakrene pripravke, dnevne ustrezajo, nočne so prenizke._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Tudi jaz sem svojo breskev že poškropil prejšnji teden.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Kmetijski zavod MB svetuje tako: http://www.kmetzav-mb.si/breskve%20in%20marelice%201%202019.pdf.
Jaz bom uporabil baker na breskvah pred naslednjim dežjem. Od (pre)zgodnjega škropljenja nisem nikdar opazil nekega posebnega učinka.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Pepe je napisal/a:
Kmetijski zavod MB svetuje tako: http://www.kmetzav-mb.si/breskve%20in%20marelice%201%202019.pdf.
Jaz bom uporabil baker na breskvah pred naslednjim dežjem. Od (pre)zgodnjega škropljenja nisem nikdar opazil nekega posebnega učinka.

V petek bo deževalo._________________lp
Pepe

Na to računam. Včeraj sem prve obrezal, danes ne bo časa, v četrtek zvečer končam in glede na napoved mogoče že poškropim. Zaenkrat pri nas (Štajerska) dež za petek pravzaprav sploh ni več napovedan. Tako, da če ne bo šlo skozi, bom pa v petek popoldne imel čas za škropljenje. Potem pa odvisno od razvoja čez kak teden ali dva še enkrat z bakrom in v planu še enkrat z organskim sredstvom tik pred cvetenjem. Potem pa imajo dve volji. Da lepo rastejo ali da bodo skodrane. Rezultat je predvidljiv. Dve drevesi bosta zelo skodrani, ostalih pet pa bo imelo mogoče eno petino skodranih listov. Očitno sta dve preobčutljivi za lego, ki jo imam in nego, ki jim jo nudim. Preživijo in rodijo pa vsako leto.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

vremenska napoved se je spremenila, izgleda da bo cel vikend čas še za dokončat obrezovanje in škropljenje.
Pepe

Drži. Meni še ni uspelo. Včeraj zvečer je bilo pri nas tudi preveč vetra, pa še obrezal nisem do konca.
Sicer pa bom zagotovo poškropil in čez kak teden še enkrat. Pravkar sem kupil cuprablau. Eno leto sem naiven računal, da če en mesec ni dežja, ne bodo skodrane, ker je nasvet, da se škropi tik pred padavinami. Takrat pa so res komaj preživele, pa sadežev je bilo precej malo. Če so skodrane preveč, je tudi nevarnost, da v jeseni predolgo ohranijo listje, ki je pognalo na novo.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

Sadika breskve Maria Marta je fasala breskovo kodravost.

opaženo na nekaj listih, ki se ravno prebujajo, mehurji na listih vinsko rdeče barve, generalna deformiranost dela listov.

je to smiselno zdravit, odrezat pod vejami, da bi znova zrasle veje?

sadika je v zemlji od pomladi je morda bolj smiselno, preprosto odstranit?

hvala za nasvete

LP
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

dejan84 je napisal/a:
Sadika breskve Maria Marta je fasala breskovo kodravost.

opaženo na nekaj listih, ki se ravno prebujajo, mehurji na listih vinsko rdeče barve, generalna deformiranost dela listov.

je to smiselno zdravit, odrezat pod vejami, da bi znova zrasle veje?

sadika je v zemlji od pomladi je morda bolj smiselno, preprosto odstranit?

hvala za nasvete

LP

Počakaj da listi zrastejo in nato napadene odtrgaj.
Kje si jo kupil? Sadike kupljene v dobrih drevesnicah prvo leto praviloma niso napdene, ker jih v drevesnici škropijo._________________lp
Odgovori