Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, muha, Pariški ima za pol palca velike korenčke, take baby.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prvi pridelek, dobra dva meseca po sejanju - naknadni posevek v koritih po "preminulih" balkonskih paradižnikih:

Še kar nekaj ga bo:

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

To, Muha., odlično in čestitke._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Vsako leto, ko poberem korenček, se sprašujem, kako ga vzgajajo dobavitelji trgovin, da je tako raven in gladek Rolling Eyes . Moj mi da kar nekaj dela, da ga (vsega vegastega) očistim in shranim. Saj se ne pritožujem - veliko ga je, zdrav, nič pojeden ... in moj, domač Very Happy . Najlepši so že končali v dveh rundah "Vegete", zdaj sem ga pobrala do konca.

Pred leti je bil v tej temi tudi govor o shranjevanju, nekaj poskusov je bilo tudi v slanico. Potem pa vse tiho je bilo ... Se vam je obneslo, če ste ga shranili v slanici brez kisa?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Copatka, moj iz slanice je bil tako nagravžno slan, da ni bil uporaben za nič. Ne spomnim se, koliko soli sem uporabila, morda preveč. Vsi štirje kozarčki so šli adijo, ker je bilo obupno zanič.
copatka

Ojoj, sočustvujem s teboj! Rolling Eyes
Toliko dela je s tem korenčkom, da si res ne želim, da se potem pokvari. Takrat sta o tem pisali Irenca in Lara, a se slednja ne oglaša več že dolga leta. Vprašala sem pa Irenco, upam, da bo odgovorila. Tudi ona je tiho že tri leta Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Coaptka, kaj pa, če bi ga dvakrat pasterizirala?_________________naredimo svet lepši
copatka

Ja, saj, kot stročji fižol. Tudi tista Lara ga je morala menda dvakrat pasterizirati. Bom najbrž probala kakšno manjšo količino. Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Spomladanska setev korenja je neverjetno lepo uspela. Je tako visoko perje, da je skoraj zadušilo čebulo in šalotko.
Po moje se ne bom več šel teh "dobrih sosedov".
Jaz imam pač najboljše izkušnje z monokulturnimi gredicami - lepo očiščenimi plevela in zastrtimi !
( ali pa dikulturnimi na način, da je na eni strani nekaj, na drugi pa drugo; nikakor mešano )

Sejal sem Nantes in Royal Chanteney. Sploh slednji so že zdaj konkretno debeli.
Končno eno leto mravlje in uši ignorirajo korenje.
Prejšnji teden sem nekaj primerkov nesel v službo, pa so me vprašali, če imam kakšne radioaktivne odpadke zakopane na njivi ... Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A veš, da imam s korenjem in šalotko kot "dobrima sosedoma" čisto enake izkušnje. Zelo narazen bi ga morala sejati, da ne bi zastrl neba sosedom. Lani sem, ko je bilo korenje še dokaj nizko, relativno v bližini poflancala nekaj radičev. Povsem jih je prekril, ko je zrasel do končne velikosti. Malo vetra, malo dežja pa je šlo čez.

Na zunaj je letos lep, upam, da tudi v zemlji. Lani sem gredo preurejala in sem ga sejala ob rob, kjer sem nasula staro zemljo iz loncev od paprik. T.j. prhko in porozno. Zelenje je bujno naredilo, koreni pa daleč od pričakovanega, sam drobiž. Rolling Eyes Izgleda, da mu ilovica bolj ustreza, sploh poznejšim sortam.

Razočaral me je tudi pariški v koritu. Pridelek ni bil vreden ponovitve. En par spodobno debelih, ostalo pa v velikosti bolj drobnih češenj. Tisto na zadnji sliki zgoraj se ni prav nič odebelilo. Mogoče bi bilo bolje, če bi ga pravočasno temeljito razredčila.
Odgovori